Πολλοί τη χρησιμοποιούν, λίγοι ξέρουν τι σημαίνει, πώς γράφεται και πώς χρησιμοποιείται ως έκφραση κι ακόμα λιγότεροι μπορούν να πουν από πού προέρχεται η συγκεκριμένη λέξη.

Για να το πιάσουμε λοιπόν από το τέλος, μπας και μορφωθούμε και σήμερα:

Η Πανάκεια λοιπόν ήταν μια ανθρωπόμορφη δευτερεύουσα (δευτεράντζα μεν, θεάρα δε) θεότητα της ελληνικής μυθολογίας, η οποία είχε ταυτιστεί με την έννοια της θεραπείας διά πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν (θεράπευε σώμα και ψυχή και πνεύμα δηλαδή).

H Πανάκεια λέγεται πως ήταν κόρη του Ασκληπιού (του μεγάλου γιατρού της αρχαιότητας) και της Ηπιόνης, (η οποία ήταν αδελφή της θεάς Υγιείας, αλλά και της Ιασούς, του Μαχάωνα και του Ποδαλείριου, που σύμφωνα με τον Όμηρο ήταν γιατροί στον Τρωικό Πόλεμο  _ όλη η οικογένεια γιατροί δηλαδή, όπως ακριβώς γίνεται και σήμερα).

Η Πανάκεια ως θεότητα λατρευόταν κυρίως στον Ωρωπό Αττικής, στην Κάλυμνο και την Κω, αλλά η φήμη πως θεράπευε κάθε αρρώστια διαδόθηκε (όπως ακριβώς γίνεται με κάθε φήμη και σήμερα) και έγινε περιζήτητη σε όλες τις ελληνικές πόλεις.

άποιοι ξύπνιοι μάλιστα έδιναν το όνομά της και σε φάρμακα, για να πείσουν τους αγοραστές πως ήταν ικανά να θεραπεύουν τα πάντα.

Κάτι αντίστοιχο θα έχετε καταλάβει κι εσείς πως γίνεται και στις μέρες μας, με κάτι ιδεατά φάρμακα και θεραπείες που κάνουν θαύματα.

ι' αυτό πολλές φορές παίρνουμε και κάποιο γιατροσόφι πιστεύοντας ενδόμυχα πως είναι πανάκεια.

Πανάκεια επίσης ονομάζονται και κάποια ήδη βοτάνων, τα οποία _στανταράκι_ είναι θεραπευτικά, αλλά δεν κάνουν για όλες τις δουλειές, αφού τουλάχιστον οι αρχαίοι άλλον πάνακα είχαν για τις πληγές, άλλον για τα δήγματα των φιδιών, άλλον για πονοκέφαλο και πόνους περιόδου κ.λπ. κ.λπ. κ.λπ.

Συνεκδοχικά λοιπόν, αντιλαμβανόμαστε πως η πανάκεια καλείται να περιγράψει την εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου να βρει μια λύση που να ταιριάζει σε όλα του τα προβλήματα.

'Ενα φάρμακο που να θεραπεύει τα πάντα.

να θαύμα δηλαδή.

ι' αυτό και χρησιμοποιούμε και την έκφραση: Καλά, ντεεε, δεν είναι και πανάκεια!

 

*κι όπως είπαμε, παιδιά. Πανάκεια! Όχι Πανάκια.

strong>...μην τρελαθούμε και τελείως και μπερδέψουμε το θαύμα με τα ξεσκονόπανα. Ναι;