Όταν κάποιος βλέπει έναν κίνδυνο και, αντί να τον αντιμετωπίσει ή έστω να το βάλει στα πόδια, προτιμά να προσποιηθεί πως δεν υπάρχει, τότε λέμε ότι «στρουθοκαμηλίζει».

Η έννοια «στρουθοκαμηλίζω» βασίζεται σε έναν μύθο, που λέει ότι η στρουθοκάμηλος, όταν απειλείται από σαρκοφάγα ζώα, χώνει το κεφάλι της στο χώμα και παριστάνει την ψόφια ή, άλλοι λένε, πως απλώς κάθεται και περιμένει στωικά το θάνατό της, αρκεί να μη βλέπει τη την τρομακτική μασέλα του θύτη της.

υτό πίστευαν μέχρι τώρα αρκετοί και σε γενικές γραμμές μάλλον όλοι θεωρούσαμε την στρουθοκάμηλο ελαφρώς "βλαμμένη"...

υτό βέβαια μέχρι να γίνουν γνωστές κάποιες επιστημονικές παρατηρήσεις.

αι, ασχέτως με το τι πιστεύουμε, συνήθως οι επιστήμονες έχουν αυτή την "κακιά συνήθεια" να καταρρίπτουν τους μύθους.

Είτε σας αρέσει λοιπόν είτε όχι: Η στρουθοκάμηλος λοιπόν δεν «στρουθοκαμηλίζει»!

strong>Τελεία και παύλα.

Και κυρίως, δεν στρουθοκαμηλίζει επειδή δεν είναι καθόλου χαζή!

?ταν την κυνηγούν λοιπόν για να την κάνουν μεζεδάκι, δεν κάθεται σαν το χάνο να περιμένει το μοιραίο. Το βάζει στα πόδια για να σωθεί. Έχει τη δυνατότητα μάλιστα, για λίγο _ ίσα ίσα ένα σπριντ_ να μπορεί να τρέξει μέχρι και με 65 χλμ./ώρα.

Πώς προέκυψε όμως ο συγκεκριμένος μύθος;

Εκδοχές υπάρχουν πολλές. Οι πιο πιθανές όμως είναι δύο:

l>

  • Αυτό το παράξενο πτηνό (άντε τώρα να θεωρήσεις πουλάκι ένα στρουθίο 80 κιλών) τρώει σχεδόν τα πάντα και, πολλές φορές, για να μπορέσει να χωνέψει (Ε, βέβαια...όταν τρως τον άμπακο, αυτά παθαίνεις), χρειάζεται να φάει μικρά πετραδάκια και χώμα για να βοηθηθεί η διαδικασία της πέψης.

    έγεται μάλιστα ότι οι στρουθοκάμηλοι στη Ναμίμπια τρώνε μέχρι και διαμάντια!

    m>(*Θα την πω την αμαρτία μου, αλλά μια τέτοια στρουθοκάμηλο ευχαρίστως την ξεκοίλιαζα.)

    κάβει λοιπόν στο έδαφος για να καταπιεί τα πετραδάκια και φαίνεται σαν να χώνει το κεφάλι της μέσα στο χώμα και να κρύβεται.

  • Η δεύτερη εκδοχή είναι πως όταν γεννά η στρουθοκάμηλος, εναποθέτει τα αβγά της σε μια ρηχή τρύπα στο χώμα και συχνά πυκνά σκύβει για να τα ελέγξει και να τα γυρίσει. Φαίνεται λοιπόν πάλι σαν αφήνει ηλιθιωδώς εκτεθειμένο το σώμα της και να κρύβει απλώς το κεφάλι της στο χώμα
  • ol>

    ποια κι αν είναι η αλήθεια, να είστε σίγουροι πως σε καμία περίπτωση η στρουθοκάμηλος δεν χώνει το κεφάλι στη γη για να αποφύγει τους κινδύνους. Γιατί, ακόμα κι αν γλίτωνε από τους εχθρούς της, σίγουρα θα πάθαινε καμιά ασφυξία.

    Τέτοιες βλακείες άλλωστε τις κάνουν μόνο οι άνθρωποι.

    α περισσότερα ζώα σε καταστάσεις συναγερμού και κινδύνου τα έχουν τετρακόσια.

    style="text-align: right;">Άντε γεια επί του παρόντος... και μη στρουθοκαμηλίζετε γιατί σας παίρνουνε χαμπάρι.