Μερικά σκυλιά κυνηγούν αυτοκίνητα. Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι μια επικίνδυνη συνήθεια και κατά πάσα πιθανότητα όλοι έχουμε τις θεωρίες μας ως προς το γιατί το κάνουν. Έχετε παρατηρήσει ότι είναι ακόμη χειρότερο για τα σκυλιά που είναι δεμένα ή μέσα σε έναν περιφραγμένο χώρο;

Για μερικούς είναι απλά απάντηση στην ενστικτώδη κλήση τους για κυνήγι: οτιδήποτε κινείται μπορεί να χρησιμεύσει ως θήραμα.

Άλλοι μπορεί να ενεργούν έτσι γιατί θεωρούν το αυτοκίνητο ως εισβολέα. Ενώ ακόμη, άλλοι σκύλοι με ισχυρά ένστικτα βοσκής προσπαθούν να επιστρέψουν τα αυτοκίνητα πίσω στο «κοπάδι».

Βασικά, κάθε σκυλί είναι διατεθειμένο να κυνηγήσει ένα κινούμενο αντικείμενο, αλλά το θέμα είναι να μάθει πότε είναι εντάξει να το κυνηγήσει και πότε όχι.

Για παράδειγμα ένα ξύλο ή το να πιάσει μια μπάλα είναι μια χαρά αλλά το κυνήγι της γάτας του γείτονα ή τα διερχόμενα αυτοκίνητα δεν είναι.

Αρχικά, πρέπει να καταλάβετε γιατί το σκυλί σας κυνηγά τα αυτοκίνητα. Μόλις γίνει κατανοητό το κίνητρο του σκύλου, η λύση μπορεί να βρεθεί πολύ πιο εύκολα.

Το κυνήγι αυτοκινήτων μπορεί να σταματήσει με ένα λουρί ή με μια απόσπαση της προσοχής (όπως ένα δυσάρεστο θόρυβο) και να το διακόψει.

Όταν ο σκύλος στρέφει την προσοχή του μακριά από το κυνηγητό, επιβραβεύστε τον με μια λιχουδιά. Φυσικά, ο αλάνθαστος τρόπος για να κρατήσετε ένα σκυλί μακριά από το κυνηγητό είναι να τον κρατήσετε περιφραγμένο.

Σε περίπτωση που το σκυλί σας βλέπει τα αυτοκίνητα ως «ακυβέρνητα πρόβατα» πρέπει να βρει κάτι πιο εποικοδομητικό να κάνει με τα ένστικτα της βοσκής του. Δώστε του την αφθονία της άσκησης, αρκετά μεγάλες βόλτες, καθημερινό τρέξιμο, ή διάφορα παιχνίδια με Frisbee.

Βέβαια, το καλύτερο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να τον εκπαιδεύσετε για βοσκή, είναι αυτό που έχουν γεννηθεί και εκτραφεί να κάνουν!