Για σοβαρά νευρολογικά προβλήματα, ως απόρροια προσβολής από τον Covid-19 κάνει λόγο νέα έρευνα που βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Η νόσος του κορoνοϊού απειλεί ολόκληρο το νευρικό σύστημα των ασθενών, ανέφεραν ερευνητές από το Northwestern University με έδρα το Ιλινόις.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν ένα άρθρο στο ιατρικό περιοδικό Annals of Neurology, το οποίο παρουσιάζει μια ανασκόπηση των νευρολογικών συμπτωμάτων των ασθενών με κορονοϊού.

«Περίπου οι μισοί από τους νοσηλευόμενους ασθενείς έχουν νευρολογικές εκδηλώσεις της COVID-19, οι οποίες περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ζάλη, μειωμένη εγρήγορση, δυσκολία συγκέντρωσης, διαταραχές της οσμής και της γεύσης, επιληπτικές κρίσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, αδυναμία και μυϊκό πόνο», ανέφερε το πανεπιστήμιο σε δελτίο τύπου την Πέμπτη, το οποίο συνοψίζει το άρθρο.

Ο καθηγητής Ιγκόρ Κοράλνικ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής της Βορειοδυτικής Ιατρικής των νευρο-μολυσματικών ασθενειών και της παγκόσμιας νευρολογίας, δήλωσε ότι τα νευρολογικά συμπτώματα SARS-CoV-2 μπορεί να εμφανιστούν πριν από τον πυρετό ή τον βήχα.

«Η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το νευρικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, του νωτιαίου μυελού και των νεύρων, καθώς και των μυών. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι που η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει νευρολογική δυσλειτουργία, είπε. Επειδή αυτή η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει πολλά όργανα (πνεύμονας, νεφρό, καρδιά), ο εγκέφαλος μπορεί επίσης να υποφέρει από έλλειψη οξυγόνωσης ή από διαταραχές πήξης που μπορεί να οδηγήσουν σε ισχαιμικά ή αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια», προσθέτει το δελτίο τύπου.

Ο SARS-CoV-2 μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άμεση μόλυνση του εγκεφάλου και των μηνιγγιών.

Η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, με τη σειρά της, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή που μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο και τα νεύρα, σύμφωνα με τους ερευνητές.