Γεωφυσικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2021 η κοινοπραξία των Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ, σύμφωνα με την ενημέρωση στελεχών της προς την Περιφέρεια Κρήτης.

Κάνε like στη σελίδα του freeopinion.news στο Facebook 

Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (16/9) μέσω τηλεδιάσκεψης και τα στελέχη της κοινοπραξίας ανακοίνωσαν ότι οι έρευνες στα δύο μπλοκ προγραμματίζεται να ξεκινήσουν τους πρώτους δύο μήνες του επόμενου έτους.

Η επιλογή της χειμερινής περιόδου για τη διεξαγωγή των ερευνών επιλέχτηκε και για λόγους προστασίας της θαλάσσιας ζωής, διότι κατά την περίοδο αυτή δεν επηρεάζεται η διαδικασία αναπαραγωγής των θαλάσσιων θηλαστικών από τις διαδικασίες της έρευνας.

α δύο θαλάσσια μπλοκ («Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης») έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία με διεθνή διαγωνισμό, το 2017.

Η έκταση των μπλοκ καταλαμβάνει συνολική έκταση περίπου 40.000 τ. χλμ., ενώ οι συμβάσεις παραχώρησής τους κυρώθηκαν από την ελληνική Βουλή τον περασμένο Οκτώβριο.

ερευνητική φάση προβλέπεται πως θα διαρκέσει οκτώ χρόνια και χωρίζεται σε τρία στάδια:

το πρώτο στάδιο προβλέπονται γεωφυσικές μελέτες, θα ακολουθήσει η πρόσκτηση τρισδιάστατων (3D) σεισμικών δεδομένων, και κατά το τρίτο προβλέπεται η διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης βάθους 4.000 μέτρων (συμπεριλαμβανομένου του βάθους νερού). Για την ερευνητική φάση, τα έσοδα του Δημοσίου ανέρχονται σε 1,5 εκατ. ευρώ για την υπογραφή της σύμβασης (signature bonus), καθώς και σε 2,5 εκατ. ευρώ ως στρεμματικές αποζημιώσεις (surface fees).

Η συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται πιθανή "αποθήκη" υδρογονανθράκων, καθώς έχει παρόμοια γεωλογικά χαρακτηριστικά με άλλες θαλάσσιες εκτάσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο (Κύπρος, Ισραήλ), όπου έχουν ήδη ανακαλυφθεί σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου.

στόσο, λόγω του μεγάλου βάθους, σύμφωνα με ειδικούς θα πρέπει να εντοπισθούν σημαντικές ποσότητες ορυκτού πλούτου, πάνω από 500 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, για να είναι οικονομικά βιώσιμη η εξόρυξή του.

Στην ενημερωτική συνάντηση με την Περιφέρεια Κρήτης οι εκπρόσωποι των τριών εταιρειών παρουσίασαν επίσης τις προπαρασκευαστικές τους ενέργειες κατά τη διετία 2019-2020, οι οποίες κινήθηκαν σε δύο άξονες: στη συμμετοχή της κοινωνίας και των ενδιαφερομένων μερών, καθώς και στις περιβαλλοντικές μελέτες για τη φάση των ερευνών.

Από την πλευρά της Περιφέρειας, στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων αρμόδιος για τα θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής Περιφέρειας Κρήτης, Νίκος Καλογερής, ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Περιβάλλοντος, Νίκος Ξυλούρης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού.

Ως προς τις περιβαλλοντικές μελέτες, μετά την έγκριση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκπονήθηκε μια βασική περιβαλλοντική αναφορά και ακολούθησε περιβαλλοντικό σχέδιο δράσης, που έχει υποβληθεί στο αρμόδιο υπουργείο και στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων. Πριν από την έναρξη των ερευνών θα έχει εκπονηθεί διαχειριστικό σχέδιο περιβάλλοντος, το οποίο θα αφορά στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος, στην παρακολούθηση, στη σύνταξη των σχετικών εκθέσεων και στους ελέγχους εφαρμογής και απόδοσης των μέτρων.