Το υπουργείο Οικονομικών τρέχει την άσκηση της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές, αξιολογώντας τις εισηγήσεις που έχουν καταθέσει οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων οι οποίοι έχουν δώσει τιμές και για περίπου 3.000 νέες περιοχές που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα.

Με βάση τον σχεδιασμό, οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο, αν βέβαια δεν ανατραπεί ξανά το πλάνο από ένα νέο κύμα πανδημίας και ένα νέο σκληρότερο lockdown.

Με τα σημερινά δεδομένα, οι νέες τιμές θα ισχύσουν για τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2022 αναμένεται να ενεργοποιηθούν για τις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ύψας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 18:00 στην Αττική

ύψας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 18:00 στην Αττική

α ανοίξουν τελικά τα γυμνάσια - λύκεια; Ο «πονοκέφαλος» των μεταλλάξεων και ο κίνδυνος νέων μέτρων

α ανοίξουν τελικά τα γυμνάσια - λύκεια; Ο «πονοκέφαλος» των μεταλλάξεων και ο κίνδυνος νέων μέτρων

ύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτιμητές ακινήτων που έχουν παραδώσει στο οικονομικό επιτελείο τις εισηγήσεις τους για τις νέες τιμές ζώνης προτείνουν αυξήσεις 30%, 50% ακόμη και 100% σε ορισμένες περιοχές.

Βέβαια, για το 90% των τιμών που εισηγήθηκαν, δεν έχουν λάβει υπόψη τους καθόλου την επίδραση της πανδημίας στην αγορά των ακινήτων καθώς αυτές υποβλήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών στις αρχές Μαρτίου του 2020 πριν δηλαδή ξεσπάσει η κρίση του κορωνοϊού.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», τα ακίνητα αντιστέκονται στην πανδημία και οι τιμές παραμένουν στα ύψη καθώς εκτιμάται ότι οι αγοραπωλησίες θα πάρουν ξανά τα πάνω τους μετά το καλοκαίρι, όταν η χώρα θα αφήνει πίσω της τον εφιάλτη του κορωνοϊού.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις που προτείνουν οι εκτιμητές ακινήτων εντοπίζονται στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, που επωφελήθηκαν σημαντικά από την αύξηση της ζήτησης κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών λόγω της άνθησης του φαινομένου Airbnb.

Οι αυξήσεις που εισηγούνται είναι κατά μέσο όρο 50%-60%.

Στα βόρεια προάστια, οι προτεινόμενες αυξήσεις είναι μικρότερες και κινούνται κατά μέσον όρο 20%-30%, ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις όπως η Νέα Πεντέλη που υπάρχουν εισηγήσεις για αυξήσεις της τάξης του 60%.

Σημαντικές είναι οι αυξήσεις και στα νότια προάστια της Αττικής, τα οποία έχουν ευνοηθεί τόσο λόγω της αυξημένης ζήτησης κατοικιών από επενδυτές του εξωτερικού όσο και λόγω του έργου του Ελληνικού.

Αντίστοιχα, μεγάλες αυξήσεις προτείνονται και στις συνοικίες των δυτικών προαστίων, οι οποίες έμειναν στο «απυρόβλητο» κατά την τελευταία αναπροσαρμογή του 2018.