Νέα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις, εργαζόμενους και επαγγελματίες που πλήττονται από τη μετάλλαξη Όμικρον είναι έτοιμη να ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Πληροφορίες αναφέρουν πως εντός του Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία προκειμένου να κλειδώσει η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί νωρίτερα.

Σημειώνεται πως από την 1η Ιανουαρίου ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά το 2%, διαμορφούμενος στα 663 ευρώ μεικτά.

Με βάση το σχετικό νόμο προβλεπόμενες ενέργειες για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού ξεκινούν κάθε χρόνο στα τέλη Φεβρουαρίου και ολοκληρώνονται εντός 4μήνου. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για επίσπευση της διαδικασίας, τότε η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα σενάρια, είναι πιθανή μια αύξηση των κατώτατων απολαβών κατά 5%, κάτι που θα οδηγούσε το μισθό στα 696 ευρώ, πολύ κοντά στην προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. που έκανε λόγο για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 703 ευρώ μέσα στην τριετία.

Εν τω μεταξύ νέα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τη μετάλλαξη 'Ομικρον είναι έτοιμο να ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ερωτώμενος για το ποια αναμένεται να είναι τα νέα μέτρα στήριξης, είπε ότι δεν μπορεί να κάνει εικασίες και θα τοποθετηθεί με ευθύνη στα τέλη της εβδομάδας.

Ο ίδιος βέβαια σημείωσε ότι πάντα αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά διότι την τελευταία διετία η χώρα έχει περάσει από πολλές κρίσεις. «Δεν μπορώ να αποκλείσω οποιοδήποτε μέτρο εφόσον υπάρχει αβεβαιότητα στο υγειονομικό επίπεδο. Με γνώμονα τις εξελίξεις και βάση τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας θα αποφασίσουμε πως θα αντιδράσουμε».

Ως προς την αύξηση του κατώτατου μισθού επανέλαβε ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις δηλαδή ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα ώστε να υπάρξει και μία δεύτερη αύξηση του μισθού εντός του έτους.

Η κυβερνητική ατζέντα περιλαμβάνει την επέκταση του μέτρου των αναστολών και σε άλλες κατηγορίες καταστημάτων της εστίασης πέραν εκείνων που διαθέτουν μουσική και για τα οποία τρέχουν ήδη οι αναστολές συμβάσεων, ενώ στο τραπέζι έχει τεθεί και το σενάριο της παράτασης του χρονοδιαγράμματος εξόφλησης των χρεών της πανδημίας σε 36 άτοκες δόσεις ή σε 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Στο υπουργείο Οικονομικών δίνουν έμφαση στην αναπλήρωση των απωλειών στα έσοδα των επιχειρήσεων ειδικά στον κλάδο της εστίασης, ενώ αρμόδια στελέχη δεν αποκλείουν σε περίπτωση που δεν υπάρξει σύντομα αντιστροφή της καμπύλης της μετάλλαξης Όμικρον, η βεντάλια των ενισχύσεων να ανοίξει και για εμπορικές και τουριστικές επιχειρήσεις.