Τα πράγματα είναι απλά. Η Αττική συμμετέχει περίπου στο 50% του ΑΕΠ κι αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε διαταραχή- πόσο μάλλον lockdown- στην οικονομική δραστηριότητα, θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο το σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία φανερώνουν το «υδροκέφαλο» της ελληνικής οικονομίας και αποκαλύπτουν την εστία προβληματισμού όλων των συναρμόδιων υπουργείων, που ετοιμάζονται για την επόμενη δέσμη περιοριστικών μέτρων στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Περιφέρεια της Αττικής. Στα περίπου 180 δισ ευρώ του ΑΕΠ, η συμβολή της Αττικής αγγίζει τα 86 δισ ευρώ και ειδικά του κέντρου της Αθήνας ξεπερνά τα 30 δισ ευρώ κι αυτό σημαίνει ότι κάτι παραπάνω από το 47% του ΑΕΠ παράγεται εδώ.

Πόσο επηρεάζει το ΑΕΠ ένα lockdown στην Αττική

Πέρα από τους… ακαδημαϊκούς προβληματισμούς, που θα μπορούσε να αναπτύξει κανείς γι’ αυτήν την επί έτη διαμορφωμένη κατάσταση, η ουσία είναι ότι κάθε περιοριστικό μέτρο στην Αττική «κόβει» ΑΕΠ. Την περασμένη Ανοιξη, στο πρώτο κύμα του κορωνοϊού, στο υπουργείο Οικονομικών υπολόγιζαν ότι κάθε μήνας καραντίνας κοστίζει περί τα 2,5 δισ ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η μηνιαία ζημιά στην Αττική υπολογίζεται στα 1,3- 1,4 δισ ευρώ. Η επανάληψη ενός τέτοιου σεναρίου, έστω για 15 ημέρες, δεν θα έχει, όμως, ανάλογα αποτελέσματα, αλλά βαρύτερα, καθώς η αγορά είναι καταπονημένη και για χιλιάδες επιχειρήσεις στους πλέον πληττόμενους κλάδους αυτό θα είναι η χαριστική βολή.

Δραματική η κατάσταση στην εστίαση – Πτώση ως και 70% σε τζίρο

Τα μηνύματα από την εστίαση, μετά το νέο γύρο περιοριστικών μέτρων, είναι δραματικά. Το ακόμα χαμηλότερο πλαφόν στον αριθμό καλεσμένων σε κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, βαφτίσεις κ.λ.π.) είναι ταφόπλακα- όπως λένε οι επαγγελματίες του κλάδου- για επιχειρήσεις catering, κτήματα και όλες τις συναφείς δραστηριότητες. Τα στοιχεία δείχνουν πτώση τζίρου 98% στο πρώτο εξάμηνο και μετά τη μικρή «ανάσα» τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η σεζόν κλείνει άρον- άρον με δραματικές απώλειες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθά, ο Σεπτέμβριος κλείνει με πτώση τζίρου στην εστίαση γύρω στο 20% κατά μέσο όρο. Ωστόσο, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα στην περιοχή της Αθήνας, καθώς μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις εστίασης καταγράφουν πτώση τζίρου γύρω στο 50%, ενώ σε τουλάχιστον ένα πολύ γνωστό κεντρικό εστιατόριο της πρωτεύουσας η μείωση του κύκλου εργασιών φτάνει στο 70%!!!

Οι επαγγελματίες του κλάδου ζητάνε εσπευσμένα συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο, καθώς το σφόδρα πιθανό ενδεχόμενο νέων περιορισμών στις μετακινήσεις (π.χ. γενική απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα), θα συμπιέσει ακόμα περισσότερο τα όρια αντοχών όχι μόνο των επιχειρήσεων του κλάδου, αλλά και των όλων των συνδεόμενων δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα, το 90% της παραγωγής της εγχώριας ζυθοποιίας απορροφάται από την εστίαση και είναι προφανής η ζημιά, ενώ αντίστοιχο είναι το πρόβλημα με την οινοποιία, η οποία συν τοις άλλοις αντιμετωπίζει τρομερά εμπόδια στις εξαγωγές λόγω κορωνοϊού.

Αναταράξεις στον πρωτογενή τομέα, ζόρια στον καλλιτεχνικό κλάδο

Έντονες αναταράξεις προκαλούνται, επίσης, στην αλυσίδα των προμηθευτών της εστίασης, δηλαδή στον πρωτογενή τομέα και στη βιομηχανία τροφίμων, ενώ οξύ πρόβλημα αντιμετωπίζουν επαγγελματίες φωτογράφοι και καλλιτέχνες.

«Η επιδότηση 100 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας είναι καλό μέτρο, αλλά τώρα προέχει το πρόβλημα της διατήρησης των θέσεων εργασίας», σημειώνει ο Γ. Καββαθάς, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να βελτιωθούν και να συμπληρωθούν τα υφιστάμενα μέτρα στήριξης- π.χ. άμεση κατάργηση Τέλους Επιτηδεύματος από φέτος- εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό του για την κατάργηση του θετικού μέτρου έκπτωσης κατά 40% των ενοικίων επαγγελματικής μίσθωσης, από τον επόμενο μήνα.