Μέχρι 31 Μαρτίου παρατείνονται οι αναστολές σύμβασης των εργαζομένων σε κλειστές πληττόμενες επιχειρήσεις εξαιτίας του κορονοϊού και συνεπώς η καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 ευρώ, καθώς και ο μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Παράλληλα, επεκτείνεται έως το τέλος του έτους η παράταση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών που είχε χορηγηθεί κατά την αρχική εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία είχε αρχικά παραταθεί μέχρι την 30ή Απριλίου 2021.

Παράταση μηχανισμού «ΣΥΝ-Εργασία» και για τον Μάρτιο

Ο μηχανισμός «ΣΥΝ-Εργασία» παρατείνεται μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 και εφαρμόζεται για εργαζόμενους που έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης την 31 Ιανουαρίου 2021, με στόχο να μη μειωθούν οι θέσεις εργασίας και να ενισχυθούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τι προβλέπεται για τα τουριστικά καταλύματα

Στο ίδιο πλαίσιο προβλέπεται περαιτέρω κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων, που έχει πληγεί ιδιαιτέρως από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού , εμφανίζοντας σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών.

Συγκεκριμένα, οι ασφαλιστικές εισφορές για τα τουριστικά καταλύματα δωδεκάμηνης λειτουργίας που κατά την περίοδο Ιανουαρίου- Αυγούστου 2020 είχαν μείωση τζίρου τουλάχιστον 70% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, καταβάλλονται από το κρατικό προϋπολογισμό για το χρονικό διάστημα από 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020. Για τα καταλύματα που είχαν αντίστοιχη πτώση τζίρου για την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020, οι εργοδοτικές εισφορές καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για το χρονικό διάστημα 1 Ιανουαρίου 2021- 31 Μαρτίου 2021.

Τι ισχύει για τους καλλιτέχνες

Επιπλέον 1.068 ευρώ θα λάβουν οι καλλιτέχνες το πρώτο δίμηνο του έτους, καθώς αποφασίστηκε να λάβουν εκ νέου το επίδομα των 534 ευρώ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης των καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, η διαδικασία καταβολής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο ζήτημα και αναγκαία λεπτομέρεια.

Με την διάταξη αυτή ανοίγει ο δρόμος για να επεκταθεί το μέτρο υποβολής μονομερών δηλώσεων για τους εν λόγω επαγγελματίες, ώστε να δικαιούνται να λάβουν την αποζημίωση των 534 ευρώ για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021.

Πηγή: newmoney.gr