Και για τις επιχειρήσεις και του λιανεμπορίου, οι οποίες θα λειτουργήσουν με το σύστημα click away θα ισχύσουν τα μέτρα προστασίας και ενίσχυσης των επιχειρήσεων, όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί για τον Δεκέμβριο, ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Άλλωστε, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, το επίδομα αναστολής θα συνεχίζει να καταβάλλεται κανονικά, παρά τη λειτουργία του click away, καθώς οι επιχειρήσεις θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζονται ως κλειστές, τουλάχιστον έως τις 7 Ιανουαρίου 2021. «Δεν υποκρινόμαστε ότι το click away μπορεί να ισοφαρίζει σε επιχειρήσεις τη ζημία από τη μη λειτουργία του λιανικού εμπορίου. Γι’ αυτό το λόγο και οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με το click away νοούνται ως παραμένουσες κλειστές με κρατική εντολή και θα λαμβάνουν κανονικά όλα τα ωφελήματα και τα προστατευτικά μέτρα που έως τώρα ελάμβαναν ως απολύτως κλειστές».

Συνεπώς οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν από την Κυριακή θα μπορούν να συνεχίσουν να εντάσσονται στα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης της κυβέρνησης πάρα το γεγονός ότι ανοίγουν, καθώς δεν λειτουργούν κανονικά αλλά με το σύστημα click away.

Ωστόσο σε ό,τι αφορά στις αναστολές των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, όσοι εργαστούν από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου και ήταν σε αναστολή σύμβασης θα πρέπει να βγουν, ώστε να εργαστούν και να πληρωθούν από τον εργοδότη τους.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου δικαιούνται για ολόκληρο τον Δεκέμβριο:

Να θέσουν όσους από τους εργαζόμενούς τους επιθυμούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας, ανάλογα με τις λειτουργικές ανάγκες τους. Επίσης, έχουν το δικαίωμα να ανακαλέσουν εργαζόμενους από το καθεστώς αναστολής- ενέργεια επιτρεπόμενη από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες.

είωση ενοικίου 40%.

ναστολή ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών

ποχρεώσεων.

ικαίωμα συμμετοχής στην «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5» που θα καταβληθεί τον Ιανουάριο, εφόσον πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια πτώσης τζίρου.