Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να εντάξει νέες περιοχές στο αντικειμενικό σύστημα για να πληρώνουν σωστό ΕΝΦΙΑ και όσοι έχουν βίλες ή άλλα ακίνητα σε εκτός σχεδίου περιοχές

Λίγες ώρες το τέλος του 2020, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, υπέγραψε την απόφαση για την πρόσληψη ιδιωτών πραγματογνωμόνων - εκτιμητών ακινήτων, οι οποίοι θα αναλάβουν να υπολογίσουν και να προτείνουν τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων όπου θα αλλάξουν, αλλά και θα θέσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές σε περίπου 3.000 νέες περιοχές / ζώνες που εντάσσονται καθώς δεν ίσχυε ως τώρα εκεί το αντικειμενικό σύστημα τιμών της εφορίας.

Σύμφωνα με τις πηγές, η πρόσκληση προς τους ιδιώτες εκτιμητές θα είναι πιο δελεαστική σε σχέση με άλλες φορές που το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε την συνδρομή τους. Η απόφαση που θα δημοσιευθεί τις επόμενες μέρες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αναμένεται να ορίζει τιμή αποζημίωσης 80-85 ευρώ ανά ζώνη, έναντι 50 ευρώ που τους δινόταν προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, λόγω εκλογών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αθέτησε την δέσμευσή της να εκδώσει νέα πρόσκληση από φόβο για τις αλλαγές τιμών και φόρων που θα προέκυπταν μέσα στο καλοκαίρι.

Μετά τις εκλογές όμως, τα δεδομένα είναι τα εξής:

- η δέσμευση για εξίσωση αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές είναι ανειλημμένη και αποτελεί όρο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης

- το υπουργείο Οικονομικών θέλει να εντάξει νέες περιοχές στο αντικειμενικό σύστημα για να πληρώνουν σωστό ΕΝΦΙΑ και όσοι έχουν βίλες ή άλλα ακίνητα σε εκτός σχεδίου περιοχές. Η αρχή θα γίνει εφέτος από περιοχές όπως Μύκονος, Σαντορίνη κ.α. όπου τριώροφες βίλες πληρώνουν ΕΝΦΙΑ όσο ένα διαμέρισμα 100 τμ στο Περιστέρι.

- από τις αλλαγές αυτές το υπουργείο Οικονομικών προσβλέπει σε αύξηση εσόδων 300-500 εκατ. ευρώ. Από την αύξηση αυτή, θέλει να χρηματοδοτήσει μειώσεις φόρων (κατά 5%-15% ή 8% μεσοσταθμικά) για όσους ως τώρα πλήρωναν «κανονικό» ΕΝΦΙΑ, κύριο και συμπληρωματικό.

Όταν οι ιδιώτες εκτιμητές παραδώσουν τις προτάσεις τους (ως τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο σύμφωνα με πληροφορίες) αυτές θα περάσουν κι από μια δεύτερη κρίση, για να συγκριθούν και με στοιχεία για τις τιμές από τις τράπεζες που δίνουν στεγαστικά δάνεια κλπ.

Ωστόσο οι νέες τιμές ζώνης πρόκειται να επηρεάσουν πάρα πολλούς φόρους και επιδόματα που συνδέονται με τις αντικειμενικές ή με τον τεκμαρτό προσδιορισμό εισοδήματος, που βασίζεται και αυτός στις τιμές ζώνης της Εφορίας.

Επιδόματα που εξαρτώνται από τις τιμές της εφορίας και μπορεί να τα χάσουν χιλιάδες πολίτες λόγω αντικειμενικών αξιών, είναι μεταξύ άλλων και τα εξής: επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, επιδότηση ενοικίου, κάρτα σίτισης, δωρεάν ρεύμα, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, οικογενειακό επίδομα, φοιτητικό επίδομα, απαλλαγή 50% από ΕΝΦΙΑ.

Από την άλλη, αν και αναμένεται να επακολουθήσουν αλλαγές στην κλίμακα του ΕΝΦΙΑ, οι νέες τιμές ζώνης επηρεάζουν τον Φόρο Ακινήτων για κάθε ακίνητο. Και επιπλέον:

-το τεκμήριο κατοικίας ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή και κατ’ επέκταση το τεκμαρτό εισόδημα,

-τα τέλη Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ μέσω λογαριασμών ΔΕΗ),

-τους φόρους μεταβίβασης, κληρονομιάς, δωρεάς, γονικών παροχών ακινήτων,

- το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο,

- πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης ή ρύθμισης αυθαιρέτων,

-εισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη στο σχέδιο πόλης και

- το τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποιούμενης κατοικίας