Το συνολικό παγκόσμιο χρέος στο πρώτο τρίμηνο 2019 έφτασε σε νέο ιστορικό υψηλό ήτοι 250.9 τρισεκατομμύρια δολάρια αυξανόμενο κατά 7,5 δισεκατομμύρια σύμφωνα με την έκθεση του Institute of International Finance. Αξιοσημείωτο είναι πως το 60% περίπου της συγκεκριμένης αύξησης αναλογεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στην Κίνα λόγω της αύξησης του δανεισμού τους.

Σύμφωνα με το CNBC, ακόμα και για τις αναδυόμενες αγορές το κρατικό χρέος έφτασε σε νέο ιστορικό ρεκόρ στα 71,4% τρισεκατομμύρια δολάρια κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019. Σημείωσε δηλαδή την μεγαλύτερη άνοδο 1,5% μπροστά μόνο από τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που κατέγραψαν άνοδο 1%

Στην ίδια έκθεση εκτιμάται πως το παγκόσμιο χρέος πρόκειται να αυξηθεί εκ νέου μέχρι το τέλος του 2019 με τους υπολογισμούς να είναι στα 255 τρισεκατομμύρια δολάρια. Για να γίνει πιο αντιληπτό το ποσό του συγκεκριμένου χρέους αρκεί να πούμε πως εάν διαιρεθεί με το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού αναλογούν 32.500 δολάρια ανά άτομο.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πως αυτό το ποσό είναι τριπλάσιο από την ετήσια παγκόσμια οικονομική παραγωγή ήτοι από το παγκόσμιο ΑΕΠ

«Με λίγα σημάδια επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης του χρέους, εκτιμούμε ότι το παγκόσμιο χρέος θα ξεπεράσει τα 255 τρισ. δολάρια αυτό το έτος», αναφέρεται στην έκθεση της IIF.

Στην ίδια έκθεση είναι εμφανές πως το χρέος χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ο χρηματοπιστωτικός τομέας ξεπέρασέ το 240% του παγκόσμιου ΑΕΠ προσεγγίζοντας το αστρονομικό νούμερο των 193 εκατομμυρίων δολαρίων.