Δυο δυο… στο μαγνητικό τομογράφο… δυο δυο…

0
27

Η μαγνητική τομογραφία είναι μοναχική υπόθεση…
Μπαίνεις μόνος κι έρημος σ’ εκείνο το ψυχρό, στενό κουβούκλιο… και αν είσαι λίγο κλειστοφοβικός, την έβαψες.
Όμως, από εδώ και στο εξής θα μιλάμε σε παρελθόντα χρόνο, την έβαφες δηλαδή θα λέμε, αφού δύο ομάδες νευροεπιστημόνων, μία στις ΗΠΑ και μία στη Φινλανδία, αναπτύσσουν μια νέα μέθοδο μαγνητικής απεικόνισης του εγκεφάλου με παρέα.
Θα μπαίνουμε δηλαδή στο κουβούκλιο δυο δυο, επιλύοντας με το πρόβλημα της κλειστοφοβίας στον τομογράφο, αλλά χειροτερεύοντας την άνεση, αφού δύο άνθρωποι πλέον, σχεδόν αγκαλιασμένοι, θα πρέπει να μένουν στο μηχάνημα μέχρι την ολοκλήρωση της εξέτασης.

Στόχος είναι να διερευνηθεί η λειτουργία του εγκεφάλου όταν υπάρχει επικοινωνία και επαφή με συνάνθρωπό του, πράγμα που είναι αδύνατον να μελετηθεί όταν στο κουβούκλιο μπαίνει ο καθένας μόνος του.
Η κοινωνική νευροεπιστήμη είναι ένα εξελισσόμενο πεδίο, που φιλοδοξεί να αποκαλύψει τα νευρωνικά μυστήρια του κοινωνικού εγκεφάλου σε διάφορες φάσεις (ανταλλαγή συναισθημάτων, ανταπόκριση σε εκφράσεις του άλλου ή στο άγγιγμα κ.ά.).
Βασικό εργαλείο της μελέτης είναι η χρήση της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) που μετρά την οξυγόνωση του αίματος στον εγκέφαλο, ώστε να εκτιμήσει τη νευρωνική δραστηριότητα.

Η μία ερευνητική ομάδα είναι από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ, ενώ η άλλη από τα φινλανδικά πανεπιστήμια ‘Ααλτο και Τούρκου.
Οι Φινλανδοί επιστήμονες έχουν ήδη μελετήσει δοκιμαστικά στον ειδικά σχεδιασμένο μαγνητικό τομογράφο τα πρώτα ζευγάρια εθελοντών (συνήθως φίλων ή εραστών, όχι αγνώστων), τα οποία αγγίζονται ακόμη και στα χείλη, προκειμένου να μελετηθούν σε πραγματικές συνθήκες ενσυναίσθησης οι κοινωνικοί εγκέφαλοί τους.
Οι Αμερικανοί ερευνητές θα αρχίσουν τα δικά τους πειράματα μέσα στο 2020, σύμφωνα με το “Science”.

Ενδιαφέρον θα ήταν να γίνει και κάτι ανάλογο με άγνωστους μεταξύ τους ανθρώπους.
Φανταστείτε τι συμπεράσματα θα μπορούσαν να εξαχθούν από τη μελέτη δύο αγνώστων που θα βρίσκονταν πρόσωπο με πρόσωπο για μια ώρα μέσα σε έναν τομογράφο…