Όλο και περισσότεροι άνθρωποι οδηγούνται στη φτώχεια εν μέσω της πανδημίας (Covid-19) που συνεχίζει να εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία μάλιστα αναθεωρεί τις αρχικές της εκτιμήσεις για τον αριθμό των ανθρώπων που εισήλθαν σε καθεστώς φτώχειας μέσα στο 2020. Τονίζει μάλιστα ότι η εκτιμώμενη αύξηση της παγκόσμιας φτώχειας το 2020 «είναι πραγματικά άνευ προηγουμένου».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που έκανε τον Οκτώβριο του 2020 –με βάση τα δεδομένα του περσινού Ιουνίου– περίπου 88 με 115 εκατ. άνθρωποι σε όλον τον κόσμο θα ωθούνταν σε ακραία φτώχεια εντός του έτους.

στόσο, τώρα, με βάση τα νέα στοιχεία, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι ο αριθμός αυτός θα αγγίξει τα 119 με 124 εκατομμύρια.

Σημειώνεται ότι η ακραία φτώχεια ορίζεται ως η επιβίωση ανθρώπων με λιγότερα από 1,90 δολάρια την ημέρα.

Πριν από την πανδημία του κορονοϊού, η μοναδική περίπτωση που καταγράφηκε αύξηση φτώχειας στον παγκόσμιο πληθυσμό κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ήταν κατά τη διάρκεια της ασιατικής χρηματοπιστωτικής κρίσης (στα έτη 1997-1998).

κείνο το διάστημα η ακραία φτώχεια σημείωσε αύξηση κατά 18 εκατομμύρια το πρώτο έτος (1997) και κατά άλλα 47 εκατομμύρια το δεύτερο (1998).

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε ακραία φτώχεια παγκοσμίως έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 1 δισ. άτομα.

στόσο, πλέον, ένα μέρος αυτής της επιτυχίας στη μείωση της φτώχειας αναμένεται να αντιστραφεί λόγω της  πανδημίας.