Κατά πώς φαίνεται (και αποδεικνύεται), όταν διδάσκονταν προστακτική, οι περισσότεροι καθηγητές μας την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια απ' την τάξη.

Πώς να δικαιολογηθεί αλλιώς το σημερινό πανό, που αναρτήθηκε σαν τη σημαία του Παπαφλέσσα μπροστά απ΄το κοινοβούλιο, και δεν βρέθηκε κανείς από τους συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης να το συμμαζέψει, για να αποφύγουν το πανελλαδικό ρεζίλεμα οι δάσκαλοι των γυμνασίων και των λυκείων του Γένους.

Θα μου πείτε βέβαια: Μπορεί να το έγραψε κανένας μαθηματικός που δεν σκαμπάζει και πολλά από γραμματικές και τα τοιούτα.

πορεί και να μου πείτε: Εν τη ρύμη του λόγου γίνονται τέτοια κουλά.

Μα, έλα μου που δεν καταλαβαίνω ούτε από ρύμες, ούτε από ρυμοτομίες, ούτε από τομές στα κατεστημένα των γραμματικών κανόνων.

?λα που ξέρω να ξεχωρίζω πως άλλο ο γραπτός και άλλο ο προφορικός λόγος.

?λα που αν την αμολάς την κοτσάνα σου στα προφορικά, θα την αμολήσεις ξεγυρισμένη και κοτσονάτη και στα γραπτά...

?ού... δεν το κατέχεις, μάνα μου, το άθλημα. Δεν το κατέχεις.

Ας κλείσω τα μάτια λοιπόν (και τ' αυτιά ή/και αφτιά), γιατί μ' αυτά που άκουσα και είδα σήμερις δεν την παλεύω για πολύ, και συμφορά μου και καϊλα μου, κι ας υποθέσω πως φταίει ο κορέκτορας, που έχει την τάση να τα κάνει κάτι τέτοια.

? υποθέσω πως είναι ακόμα μια σλανγκιά. Απ' αυτές που λες, η γλώσσα είναι ζωντανός οργανισμός και εξελίσσεται και προχωράει.

?μως, άλλο εξέλιξη κι άλλο αμορφωσιά..

"Απέσυρε τώρα το νομοσχέδιο" έγραφε το πανό και ο συντάκτης του, που προφανώς ήτανε μια ζωή στους δρόμους για τον αγώνα, δεν πρόκαμε ο έρμος να μάθει πως έπρεπε να γράψει «απόσυρε» (αφού είναι προστακτική ενεστώτα).

strong>Παρεμπιπτόντως, για να κάνουμε και μια εισαγωγή στο επόμενο κεφάλαιο, η μόνη έγκλιση που παίρνει εσωτερική αύξηση στα σύνθετα ρήματα είναι η οριστική παρελθοντικών χρόνων.

λήθεια, ξέρει κανείς τι είναι η εσωτερική αύξηση, ή να αρχίσουμε ιδιαίτερα, μια κι απ΄τα δημόσια σχολεία δεν βλέπω φως.

'Αιντε... τσάο και γκουντμπάι τώρα,

ιατί απ' όσα βλέπω να γνωρίζουν οι καθηγητές, μπορώ να υποθέσω τι θα μάθουν τα παιδιά μας και συγχύζομαι.

 

Υστ.: Με όλο το σεβασμό στους ανθρώπους που είναι πραγματικοί δάσκαλοι και σέβομαι και εκτιμώ απεριόριστα. Γιατί υπάρχουν πολλοί, που απλώς αγωνίζονται και δεν χοροπηδούν  στους δρόμους με τον κουβά με τις κοτσάνες υπό μάλης.

Ιδού το διαβόητο πανό.

δού η παιδεία έρχεται εν τω μέσω της μαύρης κι άραχλης νυκτός: