Της Χριστίνας Αλεξοπούλου*

Φτάνοντας και φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις της Γʹ Λυκείου, οι σκέψεις και οι ευχές όλων συνοδεύουν τα παιδιά που θα διαγωνιστούν. Αυτά τα παιδιά που ξεπέρασαν τις όποιες δυσλειτουργίες προκάλεσε στη σχολική χρονιά η εξάπλωση του κορωνοϊού και κατάφεραν μέσα από τις δυσκολίες, να ολοκληρώσουν τη μελέτη τους. Και τους αξίζουν συγχαρητήρια γι’ αυτόν τον αγώνα.

Αυτά που έζησε η χώρα τους προηγούμενους μήνες ωστόσο, δεν τα άφησε ανεπηρέαστα. Η διακοπή της φυσικής εκπαίδευσης και η παραμονή τους στο σπίτι, τα εισήγαγε σε μια άλλη διαδικασία μάθησης, πιο βιωματική. Η ωφέλεια από αυτήν, ξεπερνά πολλές φορές σε αξία, την ίδια τη σχολική εκπαίδευση.

Το κλείσιμο των σχολείων και ο περιορισμός στην κυκλοφορία των πολιτών, έδρασαν καθοριστικά προς την κατεύθυνση αυτή. Η αναγκαία παραμονή στο σπίτι επέβαλε πολύ γρήγορα, νέους κανόνες στις σχέσεις των παιδιών με την υπόλοιπη οικογένεια. Άλλες φορές με φυσικό τρόπο και άλλοτε δυσκολότερα, τα παιδιά ξαναείδαν τον εαυτό τους, αυτήν τη φορά μέσα από το οικογενειακό πρίσμα. Έτσι, μπόρεσαν να αναπτύξουν, να αποκαταστήσουν και γενικά, να αναπροσδιορίσουν τις μεταξύ τους σχέσεις.

Οι σχέσεις με τα αδέρφια ενδυναμώθηκαν και μέσα από τη συζήτηση, τις κοινές δραστηριότητες, το μοίρασμα εμπειριών και αγωνιών, πλησίασαν περισσότερο το ένα το άλλο. Το ίδιο συνέβη και με τους γονείς. Αυτό όμως που είναι αξιοσημείωτο, είναι η αντιμετώπιση των ηλικιωμένων του σπιτιού από αυτά. Του παππού και της γιαγιάς. Ο κίνδυνος της απώλειας, λειτούργησε καταλυτικά στη ψυχοσύνθεσή τους και αναθεώρησε την εικόνα τους γι’ αυτούς. Η αποδοχή της παρουσίας των παππούδων, μετατράπηκε σε ανάγκη και επακόλουθα σε αγάπη. Και αυτό, είναι μια ουσιαστική πρόοδος, όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για την ίδια την κοινωνία.

Αυτό φάνηκε άλλωστε με τη μετέπειτα άρση των μέτρων και την επαναφορά της κοινωνικής ζωής. Τα παιδιά συνεχίζουν πλέον να φέρονται διαφορετικά, πιο ώριμα στην καθημερινότητά τους. Φορούν τη μάσκα τους, τηρούν τις αποστάσεις και με ελάχιστες εξαιρέσεις, σέβονται τον διπλανό τους. Και συγκεκριμένα, το δικαίωμα του διπλανού τους να παραμένει υγιής, καθώς ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Η ωριμότητα που επιδεικνύουν, είναι αξιοσημείωτη και παράλληλα, αναγκαία για τη συνοχή του κοινωνικού ιστού.

Η μερική επιστροφή λοιπόν, στα σχολεία τον περασμένο μήνα, βρήκε τα παιδιά καλά διαβασμένα! Παρότι τα σχολικά μαθήματα περιορίστηκαν, τα μαθήματα ζωής που πήραν, ήταν καθοριστικά και υψηλής αξίας για την υπόλοιπη ζωή τους. Διότι, τα έκαναν στην πράξη καλύτερους ανθρώπους. Και αργότερα θα τα κάνουν καλούς γονείς, καλούς επαγγελματίες, καλούς πολίτες. Τους πολίτες δηλαδή που έχει ανάγκη μια χώρα για να προοδεύει και να εξελίσσεται.

Εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στους μαθητές της Γʹ Λυκείου που διαγωνίζονται!

*Η Χριστίνα Αλεξοπούλου είναι Βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ.

https://www.facebook.com/alexopoulouxristina/