Οι μέρες που διανύουμε ως χώρα είναι ιδιαιτέρα κρίσιμες. Σε καθημερινή βάση, μετά τις αποτελεσματικές προσπάθειες τόσο της κυβέρνησης, όσο όμως και του ίδιου του ελληνικού λαού, οι συνθήκες και η καθημερινότητά μας βελτιώνονται. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η εξ αποστάσεως διδασκαλία δίνει την θέση της στην εξ αποστάσεως εξεταστική (πλην των δια ζώσης κλινικών και εργαστηριακών μαθημάτων) και ο στόχος να μην χαθεί το εξάμηνο επετεύχθη.

Του Κώστα Τσιαγκλιώτη

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, αρχής γενομένης από τις αρχές Μαρτίου, προσαρμοσμένη πλήρως στα μέτρα και τις οδηγίες των ειδικών, ακόμη και χωρίς την καθημερινή φυσική παρουσία στα πανεπιστήμια, δεν σταμάτησε ούτε μια μέρα να παράγει πολιτικό λόγο προς το συμφέρων των φοιτητών. Όντας ένας πολιτικός οργανισμός που δεν σταματά να καινοτομεί, καταθέσαμε προτάσεις για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, για εναλλακτικούς τρόπους εξέτασης, για την λειτουργία των φοιτητικών εστιατορίων με την διαδικασία του take away, όπως και για τις φοιτητικές κατοικίες και τους φοιτητές που είτε δεν μπορούσαν, είτε δεν έπρεπε να μεταφερθούν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

Μιλήσαμε πρώτοι για τα φοιτητικά συγγράμματα, για την έκπτωση του μισθώματος ενοικίου (και) στις κατοικίες των φοιτητών, για την ανάγκη να μην χαθεί το εαρινό εξάμηνο, για την εξ αποστάσεως εξεταστική, για τους κανόνες υγιεινής και για τις ευπαθείς ομάδες. Προτείναμε την έναρξη της ηλεκτρονικής γραμματείας, την διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων φοιτητών για δωρεάν σίτιση και στέγαση, την «σκούπα» του Σεπτεμβρίου, την πρακτική άσκηση, τις «ψηφιακές» βιβλιοθήκες κοκ. Μέσα σε αυτούς τους δύο μήνες, σε συνδυασμό με την εθελοντική της δράση, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ απέδειξε ποιος πραγματικά πρέπει να είναι ο ρόλος των φοιτητικών παρατάξεων.

Σε συνέχεια όλων αυτών, με δεδομένη την προτεραιότητα στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και την ασφάλεια των φοιτητών, αλλά πρωτίστως, πιστοί στις αρχές και στις αξίες που μας διέπουν όλα αυτά τα χρόνια, θεωρήσαμε αυτονόητο ότι δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν (για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά) οι φοιτητικές εκλογές. Αν και (επί 32 συναπτά έτη) απολαμβάνουμε την εμπιστοσύνη χιλιάδων φοιτητών ως πρώτη δύναμη, ο ρόλος που οφείλουμε να έχουμε είναι να εκπροσωπούμε την ακαδημαϊκή κοινότητα και όχι να την θέτουμε σε κίνδυνο. Τίποτα δεν είναι πιο πάνω από την υγεία των φοιτητών.

Στο πλαίσιο όμως αυτό και με τις συνθήκες να μας αναγκάζουν όλους να επαναπροσδιορίσουμε τους ρόλους μας, είναι η κατάλληλη στιγμή, το φοιτητικό κίνημα να βγει πιο ενωμένο από ποτέ. Όλοι μας βιώσαμε μέσα σε δυο μήνες, μία ψηφιακή επανάσταση που, τελικά, ήταν πιο κοντά απ’ ότι φαινόταν. Καινοτομίες που η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ πρότεινε από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, ήρθαν (καλώς) για να μείνουν εν μέσω μιας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Δεν είναι λοιπόν δυνατόν και μετά από όλα αυτά που πραγματοποιήθηκαν σε τόσο γρήγορο χρονικό διάστημα, να είμαστε μέχρι και σήμερα, από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη που δεν έχει ένα εθνικό όργανο φοιτητικής εκπροσώπησης. Που δεν μπορεί να ακουστεί, θεσμικά, συμπαγές η φωνή των φοιτητών. Δεν είναι δυνατόν τα καταστατικά των φοιτητικών συλλόγων να είναι μεγαλύτερα (σε ηλικία) από την μεταπολίτευση και να συζητάμε ακόμη αν στα όργανα συνδιοίκησης οι φοιτητές πρέπει να ψηφίζουν, μόνο, στα αμιγώς φοιτητικά θέματα αυτών.

Επομένως, το προσεχές διάστημα, μας δίνεται μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε ανεξαρτήτου χρώματος, πολιτικής αφετηρίας και συνδικαλιστικής δράσης την επόμενη μέρα του φοιτητικού κινήματος. Πρώτοι εμείς, ως η πιο ριζοσπαστική και αντισυμβατική παράταξη μέσα στα Ιδρύματα της χώρας θα κάνουμε την αρχή. Δεν θέλουμε όμως, σε καμία περίπτωση, να ξεχωρίζουμε αθροίζοντας παραταξιακές αδυναμίες. Δεν είναι αυτός ο σκοπός μας. Θέλουμε να ενώσουμε και να απελευθερώσουμε τις (υγιείς) δυνάμεις ολόκληρου του φοιτητικού κινήματος.

*O Κώστας Τσιαγκλιώτης είναι Γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

href="https://twitter.com/K_Tsiagkliotis" target="_blank" rel="noopener noreferrer">https://twitter.com/K_Tsiagkliotis

href="https://www.facebook.com/kostas.tsigis" target="_blank" rel="noopener noreferrer">https://www.facebook.com/kostas.tsigis