Εξαιρετικά περίεργα πράγματα συμβαίνουν στη διπλωματική σκακιέρα, την ίδια στιγμή που ο στρατηγός Χαφτάρ έχει σχεδόν κατάλαβει το σύνολο της λιβυκής επικράτειας...


style="text-align: right;">Γράφει ο Ηλίας Ψυχογιός*

υγκεκριμένα, σε κοινή συνέντευξη τύπου, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν και η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, ζήτησαν να γίνει κατάπαυση του πυρός στην περιοχή και να ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε επίσης πως σκοπεύει σύντομα να στείλει προσκλήσεις για την έναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων.

[caption id="attachment_341" align="alignright" width="305"] Ηλίας Ψυχογιός[/caption]

«Ελπίζουμε ότι οι κοινές προσπάθειες της Ρωσίας και της Τουρκίας θα οδηγήσουν σε επιτυχία, και θα στείλουμε σύντομα προσκλήσεις για μια διάσκεψη στο Βερολίνο» είπε η Άγγελα Μέρκελ.

Θα καλέσουν δηλαδή τον στρατηγό Χαφτάρ, ο οποίος είναι αντίθετος προς την σύμμαχο Ρωσίας και Γερμανίας, Τουρκία, να έλθει σε συμφωνία με την "κυβέρνηση της Τρίπολης", η οποία είναι σύμμαχος Τουρκίας, Γερμανίας και Ρωσίας.

Δηλαδή, οι διαχρονικοί σύμμαχοι των Τούρκων, Γερμανοί και Ρώσοι, προσπαθούν να σώσουν τη συμφωνία που έκανε η Τουρκία με την Τρίπολη για την Μεσόγειο και να αποσπάσουν όσα ο στρατηγός Χαφτάρ και οι δυνάμεις του κέρδισαν με τεράστιο ανθρώπινο κόστος...

Φαίνεται πως το "καζάν καζάν" δεν είναι μόνο τουρκική συνήθεια. Είναι και ρωσική, είναι και γερμανική...

Και γιατί ο Χαφτάρ να προσέλθει σε τέτοιες διαπραγματεύσεις; Γιατί απλά να μην συνεχίσει την προέλασή του και σε μερικές μέρες να έχει καταλάβει όλη τη Λιβύη;

ιατί απλά οι "προσκλήσεις" της Μέρκελ θα φτάσουν πριν από αυτή την κατάληψη και αν δεν προσέλθει θα εμφανιστεί ως "τρομοκράτης".

Και ξέρουμε τι ακριβώς κάνουν οι Ρώσοι και οι Γερμανοί σε όσους οι ίδιοι θεωρούν "τρομοκράτες". Μπορούν να μιλήσουν τα δηλητήρια στα κορμιά τους...

Για τον ίδιο λόγο, ο ίδιος ο Χαφτάρ βιάζεται τόσο πολύ να καταλάβει την Τρίπολη. Έτσι ώστε οι ειρηνευτικές συνομιλίες να θεωρούνται πλέον "άνευ ουσίας".

Στη διπλωματία "ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου και ο φίλος του εχθρού μου είναι εχθρός μου" και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο εχθρός τους εχθρού μας (της Τουρκίας) είναι ο Χαφτάρ. Οι φίλοι της Τουρκίας είναι οι Γερμανοί και οι Ρώσοι.

Και πείτε ό,τι θέλετε για "συμμάχους" και "φίλους".

α κράτη και τα έθνη δεν έχουν φιλίες. Έχουν ΜΟΝΟ συμφέροντα.