Η τελευταία συνέντευξη του Προέδρου Ερντογάν είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον.

trong>Σε αυτήν, επιτέλους, χωρίς περιστροφές αποκάλυψε ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που η Τουρκία εδώ και δεκαετίες είναι ο σαματατζής της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.


style="text-align: right;">Γράφει ο Ηλίας Ψυχογιός*

τη συνέντευξη αυτή, ο κ. Ερντογάν έδειξε ανοιχτά πλέον τον αναθεωριτισμό που κυριαρχεί την σκέψη του και τον μεγαλοϊδεατισμό που καθοδηγεί τις κινήσεις του.

νέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά πως “με τη συνθήκη που υπογράψαμε [με την “κυβέρνηση” της Λιβύης] ουσιαστικά ανατρέπουμε τη Συνθήκη των Σεβρών”.

Πρόεδρε, πραγματικά σε ευχαριστούμε!

ε ευχαριστούμε γιατί τόσα χρόνια που με το στρατό σου αιμοτοκυλίζεις τη Μέση Ανατολή, το Ιράκ, την Αρμενία, δεν είχαμε καταλάβει τι θέλεις.

όσα χρόνια που ο τουρκικός στρατός κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου δεν είχαμε καταλάβει πού το πάει η χώρα σου.

όσες δεκαετίες που η χώρα σου απειλεί όλους τους γείτονές της, δεν είχαμε πάρει χαμπάρι τα σχέδια σας.

[caption id="attachment_341" align="alignright" width="302"] Ηλίας Ψυχογιός[/caption]

Εμείς, αφελώς και αθώα σκεπτόμενοι, πιστεύαμε πως κατά βάθος όλα αυτά τα κάνατε γιατί πιέζατε να μπείτε στην Ευρώπη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και επειδή, ως Τούρκοι, δεν έχετε και μεγάλη παράδοση στον πολιτισμό και τη διαπραγμάτευση, αντιδρούσατε ως κακομαθημένα παιδιά που σπάνε τα παιχνίδια τους γιατί ο μπαμπάς τους δεν τους αγοράζει την καινούργια κούκλα της Μπάρμπι…!

Πιστεύαμε πως, αν σας υποστηρίζαμε να μπείτε στην ΕΕ, θα αφήνατε πίσω τους αιώνες της ιστορίας σας που στάζουν αίμα και θα αναγνωρίζατε τις γενοκτονίες που έχετε διαπράξει από τότε που, η κακιά μας μοίρα, σας έφερε σε ετούτη τη γωνιά της γης.

Πιστεύαμε αθώα, μη μας κατηγορείς γι' αυτό_είμαστε θετικά σκεπτόμενοι, πως, αν βάζαμε στην Ευρώπη έναν λαό που η μεγαλύτερη προσφορά του στην ανθρωπότητα ήταν η εξέλιξη της εκσκαφής τάφων, αυτός θα άλλαζε και θα χρησιμοποιούσε αυτή του γνώση για να χτίσει σπίτια και ανάκτορα.

έλος, πιστεύαμε πως αν κάναμε αυτούς που ανακάλυψαν τον γενιτσαρισμό, να ενστερνιστούν τις ευρωπαϊκές αξίες της ζωής και της ελευθερίας (τις οποίες κι εμείς με κόπο ανακαλύψαμε), επιτέλους θα άφηναν το γιαταγάνι και θα έπιαναν το μολύβι.

Μα εσύ, ως καλός φίλος, διέλυσες κάθε αυταπάτη μας.

ας είπες μέσα στα μούτρα πως αυτά τα εδάφη τα οποία η αιματοβαμμένη Οθωμανική αυτοκρατορία κατείχε κάποτε, τα θεωρείς ακόμα επαρχίες σου και σκοπεύεις να τα ξανακατακτήσεις.

λλάδα, Ισραήλ, Ιράκ, Συρία, Αρμενία, Αίγυπτο, Λιβύη, Παλαιστίνη, Λίβανο, Σαουδική Αραβία… Όλα αυτά τα θεωρείς δικά σου!

σως να θεωρείς δική σου και την Αυστρία, αφού κάποτε ένας σουλτάνος έφτασε μέχρι τη Βιέννη.

Μη μου πεις πως δεν θεωρείς δική σου και τη Βουλγαρία, τα Σκόπια, την Αλβανία, τη Σερβία, την Κροατία; Όλα δικά σου είναι.

αι θα χρησιμοποιήσεις κάθε μέσο, κάθε τρόπο ώστε το 2023 που κλείνουν 100 χρόνια από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας (ο Γαλλικός Διαφωτισμός έχει σκάσει ήδη στα γέλια…), κάποια από αυτά να έχουν και πάλι για σημαία την σημαία με το χρώμα του αίματος και το λειψό φεγγάρι…

Πρόεδρε, είναι δικαίωμά σου να τα θέλεις όλα αυτά.

trong>Καθένας έχει δικαίωμα στο όνειρο.

trong>Ποιοι είμαστε εμείς που θα σε ξυπνήσουμε;

ιατρική επιστήμη το λέει και ονείρωξη αυτό που έχεις πάθει.

style="text-align: center;">Μόνο που, Πρόεδρε, θα πρέπει να ξέρεις πως η πραγματικότητα έχει άλλους κανόνες από τα σουλτανάτα όνειρά σου.

trong>Και η πραγματικότητα είναι μία: Οι συνθήκες γράφονται με πένα_και ανατρέπονται_ με αίμα. Buyurun efenti… (κοπιάστε…)

r />