“Novartis, Κελέση, Σαράφης, Άρειος Πάγος, Προανακριτική Επιτροπή, Άδωνις, Λοβέρδος”.
Εάν κάποιος βάλει οποιονδήποτε από αυτούς τους όρους στο google τις τελευταίες 48 ώρες, μάλλον θα χάσει τα λογικά του από τα αποτελέσματα που θα δει μπροστά του.


Γράφει ο Ηλίας Ψυχογιός*

«Οι μάρτυρες θα καταθέσουν όπως επιθυμούν», το ένα site, «Στη ΓΑΔΑ ο Σαράφης» το άλλο site, “Εμφανίστηκε η Κελέση στη ΓΑΔΑ» το τρίτο.

Στη συνέχεια αναφέρουν αποσπάσματα από το σημείωμα του κ. Μπρακουμάτσου, του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προς την Υπηρεσία Προστασίας Μαρτύρων,  αραδιάζουν και τις διατάξεις που ο κ. Αντιεισαγγελέας αναφέρει στην απάντησή του και, μαζί με μπόλικη προπαγάνδα, πλασάρουν την απάντηση που κάθε «ΜΜΕ» επιθυμεί να προωθήσει.

Η δημοσιογραφία δηλαδή έρμαιο της ιδεολογικής τοποθέτησης κάθε «εκδότη».

Θα είχε όμως ενδιαφέρον μία συστηματική και αναλυτική παράθεση όχι μόνο του σημειώματος του κ. Αντιεισαγγελέα (το οποίο νομικά είναι ακριβέστατο), αλλά και τον διατάξεων που αυτός αναφέρει στο συγκεκριμένο σημείωμα.

Ιστορικό: Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Αυγέρη Θεοδώρα, Γκιόλας Ιωάννης, Λάππας Σπυρίδων, Ξανθόπουλος Θεόφιλος, Πολάκης Παύλος και Τζανακόπουλος Δημήτρης, κατέθεσαν αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητώντας να μην εκτελεστούν τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής των προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» καθώς η εκτέλεση αυτών θα οδηγούσε ευθέως σε άρση του καθεστώτος προστασίας τους.

Παρέθεσαν μάλιστα και συγκεκριμένα άρθρα από νόμους και διατάξεις για να υποστηρίξουν την αναφορά τους. Συγκεκριμένα ανέφεραν τα κάτωθι: (άρθρα 24 και 25 ν. 1756/1988, 42926οικ/2018 Υ.Α. (ιδίως άρθρο 11 παρ. 3))

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι η απάντηση του κ. Αντιεισαγγελέα προς την Υπηρεσία Προστασίας Μαρτύρων:

«Προς την Υπηρεσία Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ.

Σας διαβιβάζουμε αντίγραφο της από 19-2-2020 αναφοράς των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Θεοδώρας Αυγέρη, Ιωάννη Γκιόλα, Σπυρίδωνος Λάππα, Θεόφιλου Ξανθόπουλου, Παύλου Πολάκη, Ιωάννη Ραγκούση και Δημητρίου Τζανακόπουλου και παρακαλούμε για γνώση σας και τις επιβαλλόμενες από τις οικείες προβλέψεις της υπ’ αρ ΥΑ 429/2018 (ΥΑ 42926 οικ. ΦΕΚ Β΄ 2194/2019), επί του θέματος, όσον αφορά τη διαδικασία εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων, ενέργειές σας.

Κατά τα λοιπά δεν υπεισερχόμεθα σε θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, αναφορικά με την κλήτευση, την εξέταση των υπό καθεστώς προστασίας τελούντων μαρτύρων και την έκδοση εντάλματος βιαίας προσαγωγής.

Ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Παναγιώτης Μπρακουμάτσος»

 

Μετά την αναφορά λοιπόν των βουλευτών και την απάντηση του αντιεισαγγελέα, έχουμε στη διάθεσή μας τους νόμους σύμφωνα με τους οποίους ο αντιεισαγγελέας δίνει εντολή στην Υπηρεσία Προστασίας Μαρτύρων να κινηθεί.

Έχουμε και τις διατάξεις που επικαλούνται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην αναφορά τους

Δεν έχουμε όμως ολόκληρα τα κείμενα των διατάξεων, τα οποία οι «υπερασπιστές» της ανωνυμίας των μαρτύρων δεν κάνουν τον κόπο να αναφέρουν… Γιατί άραγε;

Ας δούμε  ΟΛΕΣ τις διατάξεις στο πλήρες τους κείμενο

ΥΑ 429/2018 (ΥΑ 42926 οικ. ΦΕΚ Β΄ 2194/2019)

Άρθρο 11
Κατάθεση με χρήση ηλεκτρονικών μέσων ηχητικής και οπτικής ή μόνο ηχητικής μετάδοσής της

Παρ. 3. Σε περιπτώσεις ηχητικής μετάδοσης της κατάθεσης προστατευόμενου προσώπου υπάρχει η δυνατότητα αλλοίωσης της φωνής του, όταν το μέτρο συνδυάζεται με τη μη αναγραφή στην έκθεση εξέτασης του των πραγματικών στοιχείων του και αντ’ αυτών την αναγραφή πλασματικής ονομασίας.

 

Το άρθρο 11, παρ 3, είναι η διάταξη που ανέφεραν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο υπόμνημά τους. Μόνο που ο νόμος αυτός έχει και άλλα ενδιαφέροντα άρθρα… Ας δούμε μερικά

Άρθρο 9
Χρονικό διάστημα μέτρων λήψης προστασίας και λήξη αυτών

Παρ. 2. Το προστατευόμενο πρόσωπο θεωρείται ότι δεν συνεργάζεται για την επιτυχία των μέτρων προστασίας ιδίως όταν:

α. Παραβιάζει τους όρους του Μνημονίου Κατανόησης, όπως αυτό προβλέπεται στο άρθρο 6 της παρούσας απόφασης.

β. Διαπράττει ποινικό αδίκημα με δόλο, για το οποίο απειλείται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών, κατά το χρονικό διάστημα που είναι στο πρόγραμμα προστασίας.

γ. Συμπεριφέρεται κατά τέτοιο τρόπο, που θέτει σε κίνδυνο τη σωματική του ακεραιότητα και την αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος προστασίας.

Παρ. 3. Η επαναξιολόγηση – εκτίμηση των μέτρων προστασίας, με σκοπό την τροποποίηση ή τη λήξη τους γίνεται, κατόπιν αιτιολογημένης γνώμης της ΥΠΜ, από την Αρχή που τα διέταξε, σε τακτά χρονικά διαστήματα, τα οποία δεν ξεπερνούν τη διετία από την έναρξή τους

Σημείωση: Η ψευδορκία υπάγεται στην παράγραφο β του άρθρου 9 και έχει ποινή φυλάκισης μέχρι και ενός έτους…

 

Άρθρο 3
Εμπιστευτικότητα διαδικασιών

Παρ. 3. Η ΥΠΜ μπορεί να αρνηθεί τη χορήγηση στοιχείων, που αφορούν ενταγμένο σε πρόγραμμα προστασίας πρόσωπο, όπου αυτό είναι απαραίτητο για τη διαφύλαξη της μυστικότητας των διαδικασιών, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 4 του άρθρου 9 του ν. 2928/2001.

Ποια είναι αυτή η παράγραφος 4 του άρθρου 9 του ν. 2928/2001; Έχει τεράστιο ενδιαφέρον

«Αν δεν έχουν αποκαλυφθεί τα στοιχεία ταυτότητας του μάρτυρα, μόνη η κατάθεσή του δεν είναι αρκετή για την καταδίκη του κατηγορουμένου»

 

Και επειδή κάποιος μπορεί να πει πως ο νόμος είναι από το 2001 και ίσως να έχει αλλάξει, ορίστε και η πλέον πρόσφατη ανανέωσή του, το 2019…

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας
Άρθρο 218 – Προστασία μαρτύρων

Παρ. 4. Μέτρα προστασίας είναι η φύλαξη με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό της αστυνομίας, η κατάθεση με χρήση ηλεκτρονικών μέσων ηχητικής και οπτικής ή μόνο ηχητικής μετάδοσής της, η μη αναγραφή στην έκθεση εξέτασης του ονόματος, του τόπου γέννησης, κατοικίας και εργασίας, του επαγγέλματος και της ηλικίας του, που διατάσσονται με αιτιολογημένη διάταξη του αρμόδιου εισαγγελέα πλημμελειοδικών… Τα μέτρα προστασίας λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλειά του μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή δεν συνεργάζεται για την επιτυχία τους.

Παρ. 5 Κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο ο μάρτυρας του οποίου δεν αποκαλύφθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας, καλείται με το όνομα που αναφέρεται στην έκθεση εξέτασής του. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει την αποκάλυψη του πραγματικού ονόματος του μάρτυρα, αν τούτο ζητηθεί από τον εισαγγελέα ή από ένα διάδικο ή και αυτεπαγγέλτως. Σε κάθε περίπτωση το δικαστήριο μπορεί να διατάξει όσα ορίζονται στο άρθρο 354.

Παρ 6. Αν δεν έχουν αποκαλυφθεί τα στοιχεία ταυτότητας του μάρτυρα, μόνη η κατάθεσή του δεν είναι αρκετή για την καταδίκη του κατηγορουμένου

Συμπέρασμα:

-Οι μάρτυρες δεν καταθέτουν «όπως θέλουν» αλλά τα μέτρα προστασίας λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη τους. Είναι διαφορετικό το ένα από το άλλο…

-Η κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα δεν επαρκεί για την καταδίκη των κατηγορουμένων. Άλλωστε, στη συγκεκριμένη υπόθεση οι υποθέσεις 8 εκ των 10 εμπλεκόμενων πολιτικών μπήκαν στο αρχείο. Δηλαδή οι μαρτυρίες των προστατευόμενων μαρτύρων αποδείχθηκαν τουλάχιστον «ανακριβείς».

-Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει την αποκάλυψη του πραγματικού ονόματος των προστατευομένων μαρτύρων. Φαντάζομαι πως οι ήδη απαλλαγμένοι από τις κατηγορίες πολιτικοί θα υποβάλλουν μηνύσεις εναντίον των μαρτύρων για ψευδορκία.

-Η ψευδορκία του προστατευόμενου μάρτυρα όπως και η μη συνεργασία με τις αρχές ΕΙΝΑΙ αιτία άρσης της προστασίας και της ανωνυμίας του.

-Οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν συνεργάστηκαν με τις αρχές (αυτό δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση) μέχρι τη στιγμή της έκδοσης εντάλματος βίαιης προσαγωγής…

Οι νομικές γνώσεις του γράφοντος σίγουρα δεν είναι αυτές ενός επαγγελματία δικηγόρου. Η ικανότητα κατανόησης κειμένου όμως είναι μέσα στα χαρακτηριστικά του.

Επίσης, τα χρήματα που έχει στην τσέπη του αρκούν για να αγοράσει ένα εισιτήριο για το σινεμά καθώς και ποπ – κορν.

Το πρόγραμμα έχει την ταινία «Ο φαλακρός τραπεζίτης»…

(«κελέσης» = φαλακρός (τούρκ), «σαράφης» = αργυραμοιβός, τραπεζίτης)


*Ο Ηλίας Ψυχογιός έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ελλάδα και Τεχνολογίες Διαδικτύου στη Σκωτία. Έχει εργαστεί σε πολυεθνικές εταιρείες του τουρισμού, της πληροφορικής και των χρηματοοικομικών υπηρεσιών σε Ελλάδα και Λουξεμβούργο. Επικοινωνήστε μαζί του: https://www.facebook.com/elias.psichogios & https://twitter.com/psichogioselias