Για δεκαετίες η παραγωγή ιατρικών μασκών πραγματοποιείται σε χώρες που έχουν χαμηλό κόστος ώστε αυτό το τόσο κρίσιμο υλικό να έχει χαμηλή τιμή και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ευρεία κλίμακα.


style="text-align: right;">Γράφει ο Ηλίας Ψυχογιός*

υσιαστικά, μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, ο κύριος παραγωγός ιατρικών μασκών ήταν η Κίνα με δεύτερο την Τουρκία, η οποία έχει δεκάδες εταιρείες οι οποίες ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό το αντικείμενο.

Από τις αρχές Φεβρουαρίου, η Ιταλία, αφού έλεγξε τις προδιαγραφές και την ποιότητα, παρήγγειλε προκαταβολικά 200.000 τεμάχια σε εργοστάσιο το οποίο έχει δυνατότητα παραγωγής ενός εκατομμυρίου τεμαχίων την ημέρα. Μάλιστα, πλήρωσε προκαταβολικά και το ποσό των 670.000 € για 300.000 τεμάχια την εβδομάδα μέχρι 30 Απριλίου. Η συνολική ποσότητα που παραγγέλθηκε συνεπώς είναι 3.600.000 τεμάχια.

[caption id="attachment_341" align="alignright" width="287"] Ηλίας Ψυχογιός[/caption]

Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε το πρόβλημα για την Ιταλία καθώς η Τουρκία (αν και επισήμως δεν είχε κανένα κρούσμα μέχρι τότε...) από τις 4 Μαρτίου που το πρώτο φορτίο έφτασε στο τουρκικό τελωνείο, δεν έχει δώσει άδεια εξαγωγής καθώς το βράδυ της 3ης Μαρτίου δόθηκε εντολή από την τουρκική κυβέρνηση, η εξαγωγή τέτοιων προϊόντων να λαμβάνει άδεια από το υπουργείο εξωτερικών!

Ο εκτελωνιστής εκ μέρους της Ιταλίας λαμβάνει τη συγκεκριμένη άδεια και όταν πάει να παραλάβει τις μάσκες, ενημερώνεται πως στο διάταγμα προστέθηκε η φράση "απαιτείται και άδεια από το Υπουργείο Υγείας"!

Η ιταλική πρεσβεία διαμαρτυρήθηκε και η απάντηση που έλαβε ήταν η υπόσχεση πως σε δύο μέρες το φορτίο θα μπορεί να φύγει. Η ημερομηνία είναι 18 Μαρτίου...

Η υπόθεση παραμένει κολλημένη παρά το τηλεφώνημα του Ιταλού Πρωθυπουργού, Κόντε, στον Ερντογάν.

Το πρόβλημα αυτό αναμένεται να το έχουν σχεδόν όλοι όσοι έχουν παραγγείλει μάσκες από την Τουρκία καθώς όλες αυτές οι εξαγωγές μπλοκάρονται ουσιαστικά από την τουρκική Κυβέρνηση.

Η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει τέτοιο πρόβλημα καθώς, εκτός από τις εισαγωγές από την Κίνα, μεγάλος αριθμός ιατρικών μασκών παράγεται στην χώρα μας. 

Διευθυντής τουρκικής εταιρείας που παράγει μάσκες δήλωσε πως η εταιρεία του μπορεί, από άποψη παραγωγής, να προμηθεύσει με μάσκες ολόκληρη την Ευρώπη.

Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα δεν είναι παραγωγής αλλά πολιτικής απόφασης του Ερντογάν. Τα τουρκικά εργοστάσια μπορούν να παράγουν 50 εκατομμύρια μάσκες την εβδομάδα, υπέραρκετές τόσο για την Τουρκία, όπου ο ιός πλέον καλπάζει, όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Φαίνεται πως ο Ερντογάν έχει αποφασίσει να πιέσει την Ευρώπη με κάθε τρόπο, ακόμα και με το υγειονομικό υλικό. Τι κι αν τα τουρκικά εργοστάσια λειτουργούν με ευρωπαϊκή, και, στην συγκεκριμένη περίπτωση με ιταλική τεχνογνωσία (η Ιταλία ήταν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ιατρικών μασκών και υλικών αυτοπροστασίας στον κόσμο);

Μάλλον είναι καιρός, η Ευρώπη ως σύνολο, να αναλογιστεί αν θα πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Τουρκία ή θα πρέπει, μετά από τόσες αφορμές και προκλήσεις του τούρκου Προέδρου, να φερθεί στην Τουρκία όπως ακριβώς της πρέπει: Ως του διεθνούς ταραξία και εκβιαστή...

Και εμείς από την πλευρά μας, θα πρέπει να ελέγξουμε πως θα μπορέσουμε, μετά την κρίση, με σοβαρότητα να αναπτύξουμε εκείνες τις βιομηχανικές υποδομές οι οποίες θα μας εξασφαλίζουν αυτονομία σε κρίσιμα και ζωτικής σημασίας προϊόντα. Και οι ιατρικές μάσκες είναι ένα τέτοιο προϊόν.