Γράφει ο Ηλίας Ψυχογιός*

Μετά την άρνηση του στρατάρχη Χαφτάρ να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, και με ξεκάθαρες αντι-τουρκικές δηλώσεις του ιδίου, ο τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, “έβγαλε τον φερετζέ” της διεθνούς διπλωματίας, απειλώντας ευθέως τον στρατάρχη με πόλεμο.

Ηλίας Ψυχογιός

Συγκεκριμένα, Ο στραταρχης Χαφτάρ, μέσω του λογαριασμού του LNA στο twitter δηλωνει: “Το εγγραφο που μου παρουσίασαν ήταν ντροπιαστικό και προδοτικό, κάτι που η Τριπολη υπογράφει με χαρά αλλά τα χέρια των αληθινών Λίβυων δεν θα μπορούσαν ποτέ. Ζούμε με τιμή και πεθαίνουμε με τιμή”

O τούρκος πρόεδρος από την άλλη απείλησε πως θα δώσει “ένα μάθημα” στον Χαλίφα Χαφτάρ, μετά την απόφαση του να εγκαταλείψει τη Μόσχα χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

«Δεν θα διστάσουμε ποτέ να δώσουμε στον πραξικοπηματία Χάφταρ το μάθημα που του αξίζει, αν συνεχίσει τις επιθέσεις του εναντίον της νόμιμης διοίκησης και εναντίον των αδελφών μας στη Λιβύη», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του.

“Η απόφαση του Χαλίφα Χάφταρ να μην υπογράψει την συμφωνία εκεχειρίας με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης δείχνει ποιος θέλει πόλεμο και ποιος θέλει ειρήνη στην χώρα” δήλωσε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας με δημοσιογράφους ο τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι εάν ο Χάφταρ συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο, η σύνοδος κορυφής για την Λιβύη που σχεδιάζεται να διεξαχθεί στο Βερολίνο την Κυριακή δεν θα έχει νόημα.

Είναι προφανές πλέον πως η Τουρκία έχει αποφασίσει να παίξει “τα ρέστα της” στη Λιβύη. Αν ο Χαφτάρ αποφασίσει να συνεχίσει τις μάχες, η Τουρκία είτε θα στείλει στρατό, με σοβαρές πιθανότητες να υποστεί μεγάλες απώλειες (ο στρατός του Χαφτάρ δεν είναι αντάρτες με λιανοντούφεκα), είτε θα κάνει “οπισθοχώρηση” και θα υποστεί ένα διεθνές ρεζιλίκι και αμφισβήτηση της στρατιωτικής και παρεμβατικής της δύναμης.

Υπάρχει φυσικά και μία ακόμα πιθανότητα: Να στείλει στρατό με ρωσικό οπλισμό… Ή και με γερμανικό…


*Ο Ηλίας Ψυχογιός έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ελλάδα και Τεχνολογίες Διαδικτύου στη Σκωτία. Έχει εργαστεί σε πολυεθνικές εταιρείες του τουρισμού, της πληροφορικής και των χρηματοοικομικών υπηρεσιών σε Ελλάδα και Λουξεμβούργο. Επικοινωνήστε μαζί του: https://www.facebook.com/elias.psichogios & https://twitter.com/psichogioselias