Γράφει ο Ηλίας Ψυχογιός*

Στην πατρίδα μας, στη χώρα του “εξυπνότερου λαού του κόσμου”, στην πατρίδα αυτών που “έχτιζαν παρθενώνες όταν οι άλλοι τρώγαν βελανίδια”, σπανίως ασχολούμαστε με όσα πραγματικά συμβαίνουν στο παγκόσμιο “χωριό”.

[caption id="attachment_341" align="alignright" width="400"] Ηλίας Ψυχογιός[/caption]

Και όταν ακόμα το κάνουμε, συνήθως βλέπουμε μέσα από τα γυαλιά του δικού μας μικρόκοσμου... Ελιτίστικα. Είναι αστείο, το ξέρω, αλλά ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τις διεθνείς εξελίξεις είναι εξαιρετικά ελιτίστικος.

Παράλληλα, η προσέγγιση που κάνουμε είναι συνήθως αποτέλεσμα μίας μαζικής υστερίας “απόλυτης γνώσης”. Το 2015, στο δημοψήφισμα, ψηφίσαμε το “Όχι”, πιστεύοντας με απόλυτο τρόπο ότι δεν θα συμβεί και τίποτα κακό.

ιστεύαμε ότι είχαμε την “απόλυτη γνώση” πως οι ευρωπαίοι θα υποχωρήσουν στις απαιτήσεις μας και θα γυρίσουμε στην πλασματική ευμάρεια του 2004 - 2009.

Το ίδιο ακριβώς κάνουμε και για το θέμα του Brexit. Είμαστε σίγουροι πως ξέρουμε εκ των προτέρων όχι μόνο τι θα συμβεί στην Ε.Ε. και στη Μ. Βρετανία μετά το Brexit, αλλά και τους λόγους που αυτό θα γίνει.

Στην πραγματικότητα, βλέπουμε το Brexit ως μία οικονομική εθνικιστική “υστερία” των Βρετανών, οι οποίοι πιστεύουν πως εκτός Ε.Ε. θα καταφέρουν να αναπτύξουν την οικονομία τους ταχύτερα και σε μεγαλύτερη κλίμακα όντες εκτός Ε.Ε.

Δεν έχουμε σκεφτεί πως οι βρετανοί, ως μία παραδοσιακή οικονομική δύναμη αλλά και ως η παλαιότερη σύγχρονη δημοκρατία, έχουν εντελώς διαφορετικά κριτήρια αξιολόγησης της παραμονής ή μη της χώρας τους σε μία ένωση όπως η Ε.Ε.

Η παραμονή τους, για να είμαστε ακριβείς, τους συμφέρει περισσότερο οικονομικά από την αποχώρησή τους! Στην ενωμένη αγορά μπορούν να αναπτύξουν την βιομηχανική τους παραγωγή και να την εξάγουν χωρίς εμπόδια. Στην ενωμένη αγορά μπόρεσαν να αναπτύξουν την πανεπιστημιακή τους παιδεία σε τέτοιο βαθμό, ώστε αυτή να είναι ένα από τα καλύτερα εξαγωγικά τους προϊόντα.

Εκτός Ε.Ε., ίσως κάποιες εταιρείες που εδρεύουν στο Λονδίνο να αποχωρήσουν. Κοινώς, πιθανόν να χαθούν χρήματα για την βρετανική οικονομία.

Είναι όμως ακριβώς έτσι; Είναι όλα τόσο “μαύρα” για την Μ. Βρετανία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

3>Οι Βρετανοί είναι αποφασισμένοι να φύγουν. Και θα φύγουν.

ναφορικά με την οικονομία, η Μ. Βρετανία έχει μία σημαντική διαφορά από τα κράτη της Ε.Ε.: Έχει δική της Κεντρική Τράπεζα και δικό της νόμισμα!

Το City του Λονδίνου δεν είχε ποτέ εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα το οποίο, σε αντίθεση με το αμερικανικό, δεν έχει επουλώσει ακόμα τις πληγές της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2007 - 2009 και εξακολουθεί να κρύβει “τα σκουπίδια κάτω από το χαλί”!

Τέλος, το overregulation, η τάση υπερρύθμισης της οικονομίας η οποία κυριαρχεί στην κεντρικά, ουσιαστικά, σχεδιαζόμενη ευρωπαϊκή οικονομία, απειλεί το City και τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται σε αυτό.

Η Βρετανία συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως αυτοκρατορία, έστω και χωρίς την παλιά της αίγλη. Οι Βρετανοί, και δη τα λαϊκά στρώματα, ουδέποτε έχουν παραιτηθεί από το αγγλικό Imperium και την πάλαι ποτέ κοσμοκράτειρα Μ. Βρετανία, με τα βιώματα της οποίας έχουν γαλουχηθεί γενιές ολόκληρες.

Το mentality των Βρετανών που ακόμα επιμένουν να οδηγούν ανάποδα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, που δεν ενσωμάτωσαν το ευρωπαϊκό μετρικό σύστημα, είναι κάτι που οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να αντιληφθούν και, φυσικά, ούτε κι εμείς εδώ στην Ελλάδα.

Ανιστόρητοι και αδαείς, οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών και οι δημοσιογράφοι των συστημικών ΜΜΕ της ηπειρωτικής Ευρώπης, αδυνατούν να αντιληφθούν πόσο σκληροτράχηλος και υπερήφανος είναι ο απλός Άγγλος πολίτης που δεν πρόκειται ποτέ να προδώσει τις θυσίες των εκατομμυρίων νεκρών προγόνων του στον Πρώτο και το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για να παραδώσει την εθνική του κυριαρχία στο κονκλάβιο των ηττημένων των παγκοσμίων πολέμων.

Για όσους δεν γνωρίζουν καλά την ψυχοσύνθεση του βρετανικού λαού, αρκούν μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

1ον. Κατά τη διάρκεια της επικής μάχης της Αγγλίας όπου η Luftwaffe ισοπέδωνε τις αγγλικές πόλεις και η βρετανική ελίτ μαζί με τη Βουλή των Λόρδων πίεζε τον Ουίνστον Τσόρτσιλ να συνθηκολογήσει, οι απλοί πολίτες πίεζαν τον Τσόρτσιλ να μην συνθηκολογήσει. Όλοι γνωρίζουμε το περίφημο “We will never surrender”!

2ον. Ο αγγλικός λαός δεν ξεχνά ότι υπέφερε τα πάνδεινα κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και δέκα χρόνια μετά τη λήξη του υπέφερε από τη φτώχεια, καθώς το δελτίο σε είδη βασικής ανάγκης καταργήθηκε μόλις το 1955. Την ίδια εποχή που οι ηττημένοι του πολέμου απολάμβαναν τη διαγραφή των χρεών τους, πλουσιοπάροχη δυτική βοήθεια και ραγδαία οικονομική ανάπτυξη.

2 style="text-align: center;">Ας πάνε οι ευρώ-γραφειοκράτες να ρωτήσουν τη γενιά των βρετανών baby boomers που μεγάλωσαν με το δελτίο, αν δέχονται να παραχωρήσουν σπιθαμή εθνικής κυριαρχίας στους ηττημένους και μετά ας κάνουν αναλύσεις για τις αιτίες του Brexit!

λλωστε, η Βρετανία πάντοτε διατηρούσε μία ειδική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε κάθε μορφή της (ΕΚΑΧ, ΕΟΚ, ΕΕ κ.λπ.), τηρώντας πάντοτε μία διακριτή απόσταση από την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική.

Με απλά λόγια ποτέ δεν εμπιστεύτηκε την ένωση των Ευρωπαϊκών κρατών !

-Οι Βρετανοί θα φύγουν από την Ε.Ε., γιατί νιώθουν και ξέρουν πως μέσα στην Ε.Ε. με τη μορφή που έχει πάρει θα χάσουν την πολιτισμική τους ταυτότητα.

-Οι Βρετανοί θα φύγουν από την Ε.Ε., γιατί βλέπουν ότι οι πολιτικές της έχουν κάνει ολόκληρες πόλεις της Μ. Βρετανίας απροσπέλαστες για όποιον είναι whity...

-Οι Βρετανοί θα φύγουν από την Ε.Ε., γιατί θέλουν οι γυναίκες τους να κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς να κινδυνεύουν να στιγματιστούν ως “ακάθαρτες” και να μπορούν να πίνουν τις μπύρες τους στις κλασικές βρετανικές παμπ, χωρίς να ακολουθούν συνωμοτικούς κανόνες…

-Οι Βρετανοί θα φύγουν από την Ε.Ε. γιατί γνωρίζουν πως η επόμενη μεγάλη μάχη, δεν θα είναι ούτε για το νερό, ούτε για το πετρέλαιο, αλλά για την πολιτισμική και πολιτιστική κυριαρχία.

3>Και έχουν παράδοση να δίνουν τέτοιες μάχες.