«Ο ισχυρός προχωρά όσο του επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύναμος υποχωρεί όσο του επιβάλλει η αδυναμία του» - Θουκυδίδης


style="text-align: right;">Γράφει ο Ηλίας Ψυχογιός*

αταδίκη από τον ΟΗΕ, καταδικαστικές αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εμπρηστικές δηλώσεις Μacron εναντίον της Τουρκίας, χαρακτηρισμός από τους αμερικανούς της συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης ως προκλητικής…

Όλα δείχνουν πως η Τουρκία έχει βρεθεί “μόνη και έρημη” στο Διεθνές διπλωματικό παιχνίδι.

ίναι όμως έτσι;

Ας δώσουμε ένα παράδειγμα για να γίνει απολύτως κατανοητό τι ακριβώς συμβαίνει:

ριν μερικές μέρες στον ΟΗΕ η Τουρκία ζήτησε να διεξαχθεί ψηφοφορία για το δίκαιο της θάλασσας.

την ψηφοφορία ήταν η μόνη χώρα η οποία ψήφισε κατά, ενώ όλες οι άλλες χώρες ψήφισαν υπέρ.

Βγήκαν με διθυράμβους οι ελληνικές εφημερίδες και σύσσωμα τα ελληνικά ηλεκτρονικά μέσα και πανηγύρισαν ότι απομονώθηκε η Τουρκία στον ΟΗΕ!

?ημ.: Το επίπεδο της ελληνικής δημοσιογραφίας φαίνεται από το πόσο στενόμυαλα "διαβάζουν" οι δημοσιογράφοι τα γεγονότα. Είναι που οι σχολές "δημοσιογραφίας" τους εκπαιδεύουν κατάλληλα...]

Είμαι απολύτως βέβαιος ότι ο Ερντογάν στο γραφείο του εκείνη την ημέρα θα διάβαζε μεταφρασμένα τα αποκόμματα από τις ελληνικές εφημερίδες και θα χάιδευε με μεγάλη ευχαρίστηση την κοιλιά του. Περιμένει βλέπετε να την γεμίσει με τον ελληνικό υποθαλάσσιο πλούτο...

2 style="text-align: center;">Η Τουρκία ΗΘΕΛΕ να είναι η μόνη χώρα, η οποία θα αντιταχθεί στο δίκαιο της θάλασσας.

θελε όλες οι υπόλοιπες χώρες να είναι υπέρ και να καταγραφεί πως η ίδια είναι κατά. Και αυτό γιατί η Τουρκία δεν έχει συμφέρον από το δίκαιο της θάλασσας_ αν είχε, θα το εκμεταλλευόταν.

Αν εφαρμοστεί το δίκαιο της θάλασσας στο Αιγαίο, η Τουρκία ουσιαστικά δεν έχει χωρικά ύδατα.

Αν εφαρμοστεί το δίκαιο της θάλασσας στη Μεσόγειο, η Τουρκία δεν έχει καθόλου ΑΟΖ

Το συμφέρον της Τουρκίας είναι το δίκαιο της θάλασσας να μην εφαρμοστεί στη δική μας περιοχή.

Για αυτό και υποκίνησε η ίδια τη συγκεκριμένη ψηφοφορία.

Για να δείξει εμφατικά πως δεν συμφωνεί με το δίκαιο της θάλασσας και ουσιαστικά να δηλώσει πως ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΤΗΡΗΣΕΙ ΠΟΤΕ.

Λίγοι πήραν επίσης χαμπάρι τι έγινε πριν από 15 μέρες στην Κύπρο… Τουρκικά πολεμικά σκάφη εισήλθαν στα κυπριακά χωρικά ύδατα και έδιωξαν ισραηλινό ερευνητικό σκάφος με το επιχείρημα πως εκεί ήταν τουρκικά χωρικά ύδατα. Είδατε να σταλεί κανένα πολεμικό σκάφος το Ισραήλ;

Όχι. Και όχι γιατί το Ισραήλ φοβάται την Τουρκία, αλλά γιατί το Ισραήλ έχει κενό εξουσίας αυτή τη στιγμή και η τουρκία το εκμεταλλεύτηκε. Το κενό εξουσίας όμως θα καλυφθεί και εμείς θα πρέπει πάντοτε να θυμόμαστε πως το Ισραήλ θέλει να συνεργάζεται με κράτη που είναι ισχυρά και με αποφασιστικότητα. Δεν θα ρισκάρει το Ισραήλ για να προστατέψει εμάς, πρέπει να δείξουμε ως κράτος ότι είμαστε άξιοι να κάνουμε συνεργασία με κράτη ισχυρά όπως αυτό.

Η Τουρκία θέλει να αποκτήσει τη θέση της περιφερειακής, και όχι μόνο, υπερδύναμης στο διεθνές στερέωμα και αυτό δεν γίνεται με το να είναι “το καλό παιδί” της διεθνούς διπλωματίας, αλλά “το κακό παιδί” της “διπλωματίας των κανονιοφόρων”.

lockquote class="td_pull_quote td_pull_center">Η Τουρκία θέλει να είναι “το κακό παιδί” της “διπλωματΙας των κανονιοφόρων”

Μακιαβέλι στον “Ηγεμόνα” έλεγε πως για τη διατήρηση της εξουσίας απαιτούνται “ισχυροί σύμμαχοι και ισχυρός στρατός. Αν έχεις μόνο ισχυρούς συμμάχους δεν σου φτάνει, γιατί αν κάποιος από αυτούς σου επιτεθεί, θα σε νικήσει, αφού δεν θα έχεις στρατό. Αν έχεις μόνο ισχυρό στρατό, επίσης δε σου φτάνει, γιατί μπορούν να συνασπιστούν οι πρώην σύμμαχοί σου και να σε νικήσουν…”

Δεν είμαστε τόσο αδύναμοι. Το θέμα είναι αν οι πολιτικοί μας είναι αποφασισμένοι να προστατέψουν τα συμφέροντα του Κράτους και του Έθνους.

Κι αν είναι, όλοι μας, όλος ο λαός θα τους ακολουθήσει.

trong>Αν όχι, δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση τους....

strong>