Αναρωτηθήκατε ποτέ από πού προέρχεται η λέξη σπίτι;

Γιατί, ναι μεν “αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει”, αλλά θα μας πλακώσει αυτό το σπίτι που έτσι μας ήρθε στα ξαφνικά κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα και παρατήσαμε τη λέξη “οίκος” (και μετέπειτα “οικία”, που έφτιαχνε και αυτό το κυριλάτο “οίκαδε” που πολύ μου αρέσει), για να δανειστούμε λέξη από τας Ευρώπας!

trong>Κάνε like στη σελίδα του freeopinion.news στο Facebook 

Την είχαμε από τότε τη λοξάρα μας με τις ξενομανίες, τα είχαμε και τα αλισβερίσια και τα δάνεια στο αίμα μας, δεν εξηγείται αλλιώς.

Ας μάθουμε λοιπόν τουλάχιστον πως η λέξη “σπίτι” προέρχεται από τη λατινική λέξη «hospes», που σημαίνει επισκέπτης, ξένος. Ο χώρος άλλωστε που προοριζόταν να φιλοξενεί επισκέπτες ονομαζόταν «hospitium» (έτσι έλεγαν και τα πανδοχεία).

ι αν σας κάνει λίγο κλικ, θα καταλάβατε ήδη πως από την ίδια ρίζα είναι και το hospital, που απορώ γιατί δεν λέμε και τα νοσοκομεία έτσι.

Δανειστήκαμε λοιπόν τη λέξη (όπως και αρκετές άλλες), η οποία εισήχθη στην ελληνική γλώσσα ως «οσπίτιον» (το φάγαμε το h επειδή έτσι μας γούσταρε) και μέσα στη διαδρομή της στο χρόνο εξελίχθηκε σε «σπίτι».

“Στην οικία του σπιτιού μας” σαν να λέμε δηλαδή…

‘Αντε… μορφωθήκαμε και σήμερα