Τι μπορεί να συμβεί από εδώ και στο εξης με το νέο σκηνικό μετά την δολοφονία του Σουλεϊμανί; Μπορεί η Τουρκία να είναι ο εκπρόσωπος των συμφερόντων των ΗΠΑ και στην περιοχή μας και στην Μεσοποταμία;


style="text-align: right;">Γράφει ο Αλέξανδρος Τσίγγος*

style="text-align: left;">Η Ανατολική Μεσόγειος είναι το δώρο του Τράμπ στον Ερτογάν;

ια αυτό και η δίγλωσση διπλωματία των ΗΠΑ προς την Ελλάδα και ότι έχουν τρέψει τους εδώ πολιτικούς προς την πολιτική της συνεκμετάλλευσης και του να τα βρούμε με τους Τούρκους;

Στρατηγικά και σε βάθος χρόνου αυτό θα είναι καταστροφικό.

Στην σύγκρουση με το Ιράν και το Ιράκ και στο κενό που θα αφήσει η ενδεχόμενη αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιρακ, με το Ιράν και τους Σιϊτες, να απλώνεται σαν επιρροή μέχρι την Συρία, η Τουρκία επιστρέφει στην Μεσοποταμία.

[caption id="attachment_421" align="alignright" width="175"] Αλέξανδρος Τσίγγος[/caption]

Οι ΗΠΑ για πρώτη φορά στην ιστορία κατόρθωσαν το ακατόρθωτο.

α φέρουν το Ιρακ και το Ιραν δίπλα δίπλα.

Η διάθεση να αποσπάσουν οι ΗΠΑ την Τουρκία από την προσωρινή της συμμαχία με την Ρωσία, αν ισχύει, μας χώνει σε μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που μπορούμε να δούμε.

style="text-align: left;">Αν αποφασίσουν οι Αμερικανικές δυνάμεις να μείνουν στο Ιρακ, τότε η Τουρκία θα τους συνδράμει στην περιοχή της Μοσούλης, στο Ιρακινό Κουρδιστάν, σε περίπτωση που θα το χρειαστούν. Το Αμερικανικό πεντάγωνο έχει δηλώσει ότι στρατό, στο μέγεθος που θα χρειαζόταν για μία εισβολή στο Ιραν δεν διαθέτει.

ότε;

style="text-align: center;">Μπορεί Αμερικανοί και Ισραηλινοί να διαθέσουν εναέριες δυνάμεις και κάποιοι άλλοι τις επίγειες. Τουρκία και Σαουδική Αραβία;

ε αυτό το σενάριο θα εμφανιστεί επίσης και ένας ανανεωμένος ISIS. Για διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο ISIS είναι που πιθανά ευθύνεται ως πράξη προβοκάτσιας, για τον βομβαρδισμό με ρουκέτες στο Βόρειο Ιράκ, του στρατοπέδου των Αμερικανών, πριν λίγες ημέρες και αποτέλεσε την αφορμή για την δολοφονία του Σολεϊμανί.

Σε μια τέτοια αναδιάταξη συμμάχων και αντιπάλων η Ρωσία θα αναγκαστεί να βρεθεί σε αντιπαλότητα με την Τουρκία...

Το Ιράν, η Κίνα και η Ρωσία αποτελούν τους μεγάλους συντελεστές της Κοινής Ευρασιατικής Εμπορικής Ένωσης. Το αντίστοιχο της Ε.Ε. Η Ρωσία συνδέεται με το Ιράν συμμαχικά εδώ και πολύ καιρό και μόλις αυτές τις ημέρες πραγματοποίησαν με την Κίνα οι τρείς τους, ναυτικές ασκήσεις. Που σημαίνει ότι η Ρωσία εκ των πραγμάτων έχει συμμαχικές δεσμεύσεις, απέναντι σε μια επιθετική Δύση σε Ουκρανία και Συρία.

Υπάρχει ακόμα ένας σιωπηλός παίκτης. Η Ινδία.

Ινδία μετά την ανεξαρτητοποίηση της από το Βρετανικό «Ιμπέριουμ» και με το παρασκηνιακό σχέδιο του Ουίστον Τσώρτσιλ για τον διαχωρισμό βάση θρησκεύματος της Ινδίας, σε Ινδία Ινδουιστές, και Πακιστάν, Μπαγκλαντές Μουσουλμάνοι, χρόνια υπήρξε σύμμαχος της Ρωσίας.

Μια τέτοια γενική και πολεμική αναταραχή στην περιοχή φέρνει πιθανά και την Ινδία στο προσκήνιο.

Την Ινδία, που είναι ο φυσικός αντίπαλος του Πακιστάν που με την σειρά του είναι φυσικός σύμμαχος των ΗΠΑ (κληρονομιά της Βρετανίας) και χρηματοδότης του φανατικού Ισλαμισμού όπως έχει εκφραστεί από την Αλ Κάιντα και τον ISIS (και πιθανά τους τρομοκράτες της 11η Σεπτεμβρίου). Ινδία και Πακιστάν έχουν ήδη πραγματοποιήσει δύο πολεμικές συρράξεις.

Εμπλέκεται και το Αφγανιστάν. Το Ιραν επίσης έχει εδώ και χρόνια μια στενή σχέση με το Αφγανιστάν από την στιγμή που το 30% του πληθυσμού του είναι Σιϊτες. Έχει επενδύσει στο λιμάνι του Κανταχάρ στο Αφγανιστάν το οποίο το χρησιμοποιεί για να σπάει το Εμπορικό Εμπάρκο που του έχει επιβληθεί.

την περίοδο που πέρασε και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, το Ιραν συμμετείχε στις συνομιλίες που λάμβαναν χώρα στο Αφγανιστάν, ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ταλιμπάν.

style="text-align: center;">Στην μεγάλη εικόνα, το τεράστιο πρόβλημα είναι ότι συζητάμε για περιφερειακές δυνάμεις με πυρηνικά όπλα! Πακιστάν, Ινδία, Ισραήλ και πιθανά και το Ιράν.

πιστρέφοντας στα δικό μας και το πρόβλημα μας που έχει το όνομα Τουρκία έχουμε:

Ήδη Τουρκικά στρατεύματα είναι στην Κύπρο, στην Λιβύη (πριν λιγες ημέρες), στην Συρία και σε βάσεις στο Βόρειο Ιράκ. Μέσα σε μια δεκαετία οι ΗΠΑ με την ανοχή της Ευρώπης επέτρεψαν στην Τουρκία να αποκτήσει αυτό τον ρόλο.

Το έκανε και η Ρωσία, και γιατί η ενεργειακή εκμετάλλευση του Φυσικού Αερίου στην Μεσόγειο χωρίς την συμμετοχή της είναι μια μεγάλη Οικονομική για εκείνη απειλή, και γιατί ήθελε το Κουρδικό στοιχείο της Συρίας να το απεγκλωβίσει από την αγκαλιά των ΗΠΑ.

Η ουδετερότητα της Ελλάδας σε αυτό το σημείο είναι το ίδιο αναγκαία όπως και στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο, εκτός κι αν αποκτήσει μια στρατιωτική συμμαχία με την Γαλλία και την Ιταλία. Αυτό γιατί τα συμφέροντα της Γαλλίας την Συρία και τα συμφέροντα της Ιταλίας στην Μεσόγειο αυτό επιτάσσουν.

Η Μεγάλη Βρετανία, ο άσος στο διαίρει και βασίλευε, είναι για πρώτη φορά ένας άγνωστος Χ, παρόλες τις παραδοσιακές σχέσεις που έχει με τα ξαδέλφια της, τις ΗΠΑ, και την παραδοσιακή της εχθρότητα με την Ρωσία.

Βέβαια, εδώ στην Ευρώπη, πρέπει να λογαριάζουμε και τον ξενοδόχο που είναι η Γερμανία και στα οικονομικά συμφέροντα, και σε άλλα, που έχει με την Τουρκία.

Υπάρχει κάποια διέξοδος; Ίσως. Όχι εύκολη πιθανά.

Παράδειγμα: Όχι στην συνεκμετάλλευση. Ναι πιθανά σε μια συμφωνία που δίνει στην Τουρκία κάποια εκμεταλλευτικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο με σύμφωνο μη επίθεσης και οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αιγιαλίτιδας ζώνης των νησιών στα 12 μίλια με τα σημεία που συναντούν την Τουρκική, οριζόμενη με την μέση απόσταση.

Ορισμός διεθνών υδάτων που θα δίνουν πέρασμα στον Ρώσικο στόλο ή εμπορικά πλοία, έστω και με θυσία από κάποια νησιά της αιγιαλίτιδας ζώνης, που βλέπει προς την Ελλάδα, για την ασφαλή αβλαβή διέλευση τους.

style="text-align: center;">Αυτό που πρέπει να ληφθεί υπόψιν από τους Τούρκους και τους «συμμάχους μας» είναι πόσο θα κοστίσει ένας πόλεμος με μας.

Αν ανοίξουν την πόρτα του φρενοκομείου θα πρέπει να ξέρουν ότι θα μπούμε πρώτοι μέσα!

trong>Το διεθνές δίκαιο έχει πλήρως καταστρατηγηθεί και αυτό να το λάβουμε υπόψιν μας.

άποια διεθνή δίκτυα, αναπαρήγαγαν την δήλωση του Ιρακινού πρωθυπουργού πως ο Σολιμανί, ήταν σε διπλωματική αποστολή που την αποζήτησαν και την σιγοντάριζαν οι ΗΠΑ!

ν ισχύει είναι αθλιότητα. Ο Πομπέο επίσημα το διέψευσε!

Η Ελλάδα δεν πρέπει να φοβάται.

Μπορεί να βρίσκεται σε χρόνια κατατονική κατάσταση την οποία της επέβαλε το εξαγορασμένο της πολιτικό προσωπικό που επιδιώκει τον εκφοβισμό του Ελληνικού λαού, αλλά ό,τι είναι να γίνει θα γίνει και πρέπει να φροντίσει για μία πολιτική που οι ήττες και οι νίκες της θα βγάλουν θετικό ισοζύγιο στο τέλος. Αυτός ο λαός πρέπει να επανακτήσει τον αυτοσεβασμό του !!!

α κοστίσει, αλλά έτσι κι αλλιώς οι συνθήκες θα το επιβάλουν!

Θεωρώ πως αν πάρει σάρκα και οστά αυτό το σενάριο, το μπαλόνι που λέγεται Τουρκία θα σκάσει από την πολύ επέκταση του στο τέλος, με ότι σημαίνει αυτό...


*Ο Αλέξανδρος Τσίγγος είναι ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός, σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τόσο της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης. Επικοινωνήστε μαζί του στο https://www.facebook.com/AlexandrosTsiggos