Ο Τουρκικός στρατός στην Λιβύη, είχε απώλειες μερικών οχημάτων του. Η LMN του στρατηγού Χαφτάρ έκαναν ένα "τεστ drive" σε ένα από στρατιωτικά του οχήματα, αφού δοκιμάστηκαν σε συνθήκες πραγματικής μάχης.. Της BMC μεταφοράς προσωπικού τύπος «Κύπρος» και τύπος Άμαζον. (Kipris & Amazon)


style="text-align: right;">Γράφει ο Αλέξανδρος Τσίγγος*

href="https://twitter.com/i/status/1214255208106254338" target="_blank" rel="noopener noreferrer">https://twitter.com/i/status/1214255208106254338

ι Λίβυοι αποφάνθηκαν στις εξής αδυναμίες των στρατιωτικών οχημάτων:

Βάρος 19 τόνοι με δυνατότητα πρόσθετης φόρτωσης 1.5 τόνου

Μέγιστη ταχύτητα 68 με 73 χλμ.

Η επιτάχυνση του είναι Ταχύτητα που το κάνει αργό στην διαφυγή και στο να ελιχθεί και στην αποφυγή των εκρήξεων.

Η δυνατότητα ελιγμών του οχήματος είναι απογοητευτική. Δε μπορεί να στρίψει σε γωνίες , κάνοντας το άχρηστο σε μάχη εντός αστικού τοπίου.

[caption id="attachment_421" align="alignright" width="274"] Αλέξανδρος Τσίγγος[/caption]

5) Δίνει ελάχιστη δυνατότητα οπτικού πεδίου στον οδηγό . Οι πλευρικές κάμερες και η πίσω μιας και εύκολα μπορούν να λερωθούν από λάσπη η να αχρηστευτούν από βολές εν ώρα μάχης, αχρηστεύουν την χρησιμότητα τους. Ειδικά όταν κινείται σε στενούς δρόμους.

Είναι 6 ταχυτήτων και μίας όπισθεν. Κάτω από συνθήκες πίεσης μάχης, η δεύτερη και τρίτη ταχύτητα «πηδάνε» η κολλάνε και αρχίζουν να έχουν διαρροές λαδιών.

Το όχημα φέρει ένα πυροβόλο των 12,5mm, τηλεκατευθυνόμενο μέσα από το όχημα. Έχει αργή ανταπόκριση στην εντολή κίνησης του 1,5 με 3 δευτερόλεπτα. Επίσης δε μπορεί να σημαδέψει σε κοντινή απόσταση αν ο εχθρός βρίσκεται δυο με τρία μέτρα από το όχημα.

Πρέπει να βγει κάποιος έξω για να μπορέσει να το χειριστεί

Δεν περιλαμβάνει αυτόματο σύστημα αντιμετώπισης εμπλοκής του πυροβόλου. Εν ώρα μάχης χρειάστηκαν να βγουν άνδρες από το όχημα και να προσπαθήσουν να λύσουν το πρόβλημα. Πρόβλημα επίσης έχει στην διαδικασία επανεγεμίσματος των πυρομαχικών του.

Τα αντι-jamming συστήματα τους ενάντια σε ελικόπτερα δεν λειτουργούσαν.

) Δεν λειτουργούσαν και τα σύστημα υπέρυθρης παρεμβολής για κατευθυνόμενα βλήματα, που το μετατρέπει σε εύκολο στόχο.

) Το εσωτερικό σύστημα φουσκώματος των ελαστικών του οχήματος σε περίπτωση που βληθούν πολλές φορές δε λειτουργούσε.

) Τα ημιαξόνια των οχημάτων είναι εξαιρετικά εύθραυστα σε πρόσκρουση σε κάποιο εμπόδιο η σε μικρής έντασης έκρηξη. Παρατηρήθηκε σπάσιμο ημιαξονίων σε κανονική λειτουργία και όχι σε συνθήκες μάχης.

) Η αμυντική του θωράκιση έχει 5 ευπαθή σημεία και αν βληθεί από αντιαρματικό βλήμα, όχι μόνο μπορεί να ακινητοποιήσει το όχημα αλλά και να εξοντώσει το προσωπικό εντός του οχήματος.

[gallery td_select_gallery_slide="slide" link="none" size="full" ids="4116,4115,4114,4113,4112,4111,4110,4109,4108,4107,4106,4105,4104,4103,4102"]

14) Η θωράκιση των μπροστινών τροχών είναι ευάλωτη σε βολή ΑΚ47

) Το να σημαδέψεις την πίσω θωρακισμένη πόρτα εξόδου του προσωπικού αρκεί για να το παγιδέψεις εντός του οχήματος.

) Κολλάει στις λάσπες, οι πόρτες μπλοκάρουν, έχει αστοχίες τα ηλεκτρονικά του και η μηχανή μετά από ώρες χρήσης υπερθερμαίνεται.

Συμπέρασμα: Αυτά τα οχήματα δεν είναι για πολεμική χρήση σε μάχη αλλά για αντιτρομοκρατικές δράσεις. Αν έρθουν αντιμέτωπα με εκπαιδευμένο στρατιώτη είναι εύκολος στόχος.


*Ο Αλέξανδρος Τσίγγος είναι ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός, σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τόσο της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης. Επικοινωνήστε μαζί του στο https://www.facebook.com/AlexandrosTsiggos