Η Τουρκία ως Οθωμανική αυτοκρατορία, απομακρύνθηκε από όλες αυτές τις περιοχές, που προσπαθεί να επανέλθει, με τις συνεχείς ήττες της, από το 1911 με την Ιταλία στην Λιβύη, τους Βαλκανικούς πολέμους στην Βαλκανική και τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, από όλες τις κτήσεις στην Μέση Ανατολή, Μεσοποταμία, Βόρειο Αφρική και Αραβική χερσόνησο, το 1918.

trong>Ηττημένη τότε, σήμερα θέλει να πάει την Ιστορική της ρεβάνς. Θα της επιτραπεί;

trong>Σε αυτό το ερώτημα σύντομα θα χρειαρστεί να απαντήσει, θέλει δε θέλει, όχι μόνο η Ελλάδα αλλά ολόκληρη τη Ευρώπη.


style="text-align: right;">Γράφει ο Αλέξανδρος Τσίγγος*

ταν οι νεκρές αυτοκρατορίες ανασταίνονται από τα λάθη της ιστορίας και των λαών. Μια εποχή που μοιάζει εκεί ανάμεσα στο 1810 και το 1850.

Όσο πιο γρήγορα συνειδητοποίησουμε το Ιστορικό πλαίσιο που ζούμε σήμερα, τόσο πιο γρήγορα θα βρούμε τις απαντήσεις για το τι πρέπει να κάνουμε. Έχουμε εμπρός μας ένα πολιτειακό μετασχηματισμό των θεσμών όπως τους γνωρίζαμε σε κάτι άλλο.

Δεν είναι μόνο που αλλάζουν οι όροι του τρόπου παραγωγής. Αλλάζει σε ένα πολυμωσαϊκό και ο τόπος μας και η Ευρώπη.

Αυτό δε θα μπορούσε να αφήσει απέξω τους μηχανισμούς λήψης των αποφάσεων, που στηρίχθηκαν με αυτοκρατορικές διαθέσεις και παράδοση..

Το "περισσότερο ασφάλεια με λιγότερη Δημοκρατία" είναι ένα φάρμακο που έχει προετοιμαστεί στα παρασκήνια των νέων Ανακτοβούλιων.

Αυτό επηρεάζει άμεσα την ζωή του καθένα μας.

Η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση είναι στα βήματα μιας Νέας Αυστροουγγαρίας και αυτό, με όλα τα απολιτίκ χαρακτηριστικά, (γιατί στις Αυτοκρατορίες δεν υπάρχουν πολίτες όπως το γνωρίζουμε από την Ελληνική μας παράδοση), έχει δώσει την ευκαιρία για μια Οθωμανική ανασυγκρότηση σε Σουλτανάτο,

Όπως οι πρώτοι Τουρκόφωνοι μισθοφόροι περπατούν στους δρόμους της Τρίπολης της Λιβύης, εμείς εδώ πρέπει να προλαμβάνουμε αντι να θεραπεύουμε ως θεραπαινίδες.

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε το εξής. Όσο αυθαίρετο κι αν μοιάζει αυτή η προσπάθεια ανασυγκρότησης με τεχνητές αναπνοές, του Οθωμανικού σουλτανάτου, προπομπός του ήταν η αυτοκρατορική σύλληψη μιας Ενωμένης Ευρώπης, όχι Δημοκρατικών Κρατών, αλλά όπως εξελίσσεται το αφήγημα της Ε.Ε κάτω από το χέρι της Γερμανίας.

ιας Παξ Βρυξελιάνα, στο ίδιο μήκος κύματος, όπως αυτό της νεκρής Αυστροουγγαρίας, ως Αυτοκρατορία που τελεύτησε το 1918.

Όπως και τότε, γεμάτη με υπηκόους, διαφόρων λαών, διαφορετικών γλωσσών, πολιτισμών και παραδόσεων, που δε μπόρεσε να τα ενοποιήσει, κάτω από την Αψβουργική μπότα και αυταρχισμό, σήμερα έχουμε την Ε.Ε. με την Γερμανία στον ρόλο αυτό, με τα ίδια χαρακτηριστικά.

[caption id="attachment_421" align="alignright" width="219"] Αλέξανδρος Τσίγγος[/caption]

Οι νεκρές αυτοκρατορίες και οι ελιτ τους, εκείνες που πέθαναν ένα αιώνα πριν το 1918, επιθυμούν την ανάνηψη τους. Αυτό δε μπορεί να καλυφτεί από τον μοντερνισμό της τεχνολογίας, της μόδας, των συνηθειών, της υποτιθέμενες έξελίξεις. Είναι ορατό αν αφαιρέσεις την ομίχλη που προκαλούν για να μείνει το παρασκήνιο τους αθέατο. Η ίδια η Ιστορία όπως εξελίσσεται αποκαλύπτει με τα νέα ονόματα και τους νέους θεσμούς, τους παλιούς σκελετούς στην ντουλάπα της.

Η Βρετανία αποφάσισε την έξοδο της από μια τέτοια εξέλιξη και η Ελλάδα βρίσκεται στο σφύρα και τον άκμονα των γεωπολιτικών αυτών αλλαγών.

Όπως έχασε η Αυστροουγγαρία με τον πολυπολιτισμό της τις στρατιωτικές μάχες σε όλα τα μέτωπα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, για τους ίδιους εγγενής λόγους, θα τις χάσει η Ε.Ε. και σήμερα, αύριο, μεθαύριο.

Επάνω σε αυτή την ανάταξη, βρήκε ευκαιρία ο Νέο Οθωμανισμός να επανέλθει. Το ίδιο φρικτός όσο και στην εποχή του την παλιά.

Δυο μου ήρθαν στο μυαλό για αυτές τις Ιστορικές προκλήσεις, που με τόσο ελαφρότητα και ελαφρομυαλιά αντιμετωπίζει το Πολιτικό μας Υπηρετικό μας προσωπικό

ι στίχοι του Τόμας Μπάμινγκτον Μακάλωϊ, από το έργο του «Η αρχαία Ρώμη» και μια απόδοση στις Ελληνικές αναγκαιότητες, της ομιλίας του Ουίστον Τσώρτσιλ στο Βρετανικό Κοινοβούλιο το 1940. Τότε που υπήρχαν εκεί, τύπου λόρδου Χάλιφαξ, άνθρωποι σα τους δικούς μας τους ΣιμητοΠαπανδρεϊκοΚοτζιάΒαρβιτσιωτοΔένδιες.

ους «Να τα βρούμε και να μη συγκρουστούμε».

"Μετά μίλησε ο γενναίος Οράτιος,

καπετάνιος της πύλης:

ια κάθε άνθρωπο πάνω σε αυτή τη γη

θάνατος έρχεται σύντομα ή αργά.

αι πώς μπορεί ο άνθρωπος να πεθάνει καλύτερα

πό το να αντιμετωπίσεις τρομακτικές πιθανότητες,

ια τις στάχτες των πατέρων του,

αι τους ναούς των θεών του "

-Τόμας Μπάμινγκτον Macaulay, η αρχαία Ρώμη

Αν όλοι κάνουν το καθήκον τους, αν δεν παραμεληθεί τίποτα, θα αποδείξουμε για άλλη μια φορά ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε την χώρα μας, για να βγούμε από την καταιγίδα του πολέμου , και να επιβιώσει η πατρίδα μας από την απειλή της τυραννίας!

Αν είναι απαραίτητο για χρόνια, αν χρειαστεί και μόνοι μας.

Αυτή είναι η θέληση ενός έθνους που έχει γεννηθεί να είναι Ελεύθερο και που απέκτησε την λευτεριά του με αίμα και θυσίες.

α υπερασπιστούμε μέχρι θανάτου το έδαφός μας, βοηθώντας ο ένας τον άλλο σαν καλοί σύντροφοι, με το μέγιστο της δύναμης, της αποφασιστικότητάς μας, μέχρι την τελευταία μας ρανίδα.

ν και εκτάσεις της Μέσης Ανατολής, στην Συρία, στο Ιράκ, στην Λιβύη έχουν πέσει ή μπορεί να πέσουν στα νύχια της Τουρκίας και των φανατικών Μουσουλμάνων συμμάχων της και όλων των απεχθών εργαλείων του θεοκρατικού ή Κεμαλικού συστήματος, δεν θα παραδοθούμε και δε θα αποτύχουμε να ανταποκριθούμε στην πρόκληση της Ιστορίας.

style="text-align: center;">Θα προχωρήσουμε μέχρι τέλους, θα πολεμήσουμε στη γη μας, θα πολεμήσουμε στις θάλασσες μας και στα νησιά μας, θα πολεμήσουμε με πίστη και με αφοσίωση, επιμονή και πείσμα, θα υπερασπιστούμε την χώρα μας, όποιο και αν είναι το κόστος.

trong>Θα πολεμήσουμε στις παραλίες , θα πολεμήσουμε στα σημεία απόβασης, θα πολεμήσουμε στους αγρούς μας και στους δρόμους μας, θα πολεμήσουμε στα βουνά και στις κοιλάδες μας.

εν θα παραδοθούμε ποτέ, και ακόμη και αν, αυτή η χώρα ή ένα μέρος της υποδουλωθεί και λιμοκτονεί, τότε όλοι όσοι θα απομένουν θα συνεχίσουν τον αγώνα, μέχρι, την καλή στιγμή της ελευθερίας.

Έτσι θα ξυπνήσουμε την Ευρώπη, και όλο τον κόσμο που ακόμα πιστεύει στην Ελευθερία, που ισχυρίζεται ότι έχει γεννηθεί από τα Ελληνικά μας σπλάχνα, και θα τους θυμίσουμε ότι δεν είναι οι Έλληνες που πολεμούν σαν Ήρωες μα οι Ήρωες που πολεμούν σαν Έλληνες.

Θα δείξουμε ότι είμαστε λαός που δεν είναι διατεθειμένος να ζήσει σα σκλάβος, για την οικονομία, την πολιτική ή τα καπρίτσια άλλων λαών, εχθρικών ή φιλικών, και που το έχουμε μέσα στην ψυχή μας, αγύριστα κεφάλια να μην τα σκύβουμε. Η Ιστορία λαούς τέτοιους δικαιώνει.

"I have, myself, full confidence that if all do their duty, if nothing is neglected, and if the best arrangements are made, as they are being made, we shall prove ourselves once again able to defend our Island home, to ride out the storm of war, and to outlive the menace of tyranny, if necessary for years, if necessary alone. At any rate, that is what we are going to try to do. That is the resolve of His Majesty’s Government-every man of them. That is the will of Parliament and the nation. The British Empire and the French Republic, linked together in their cause and in their need, will defend to the death their native soil, aiding each other like good comrades to the utmost of their strength. Even though large tracts of Europe and many old and famous States have fallen or may fall into the grip of the Gestapo and all the odious apparatus of Nazi rule, we shall not flag or fail. We shall go on to the end, we shall fight in France, we shall fight on the seas and oceans, we shall fight with growing confidence and growing strength in the air, we shall defend our Island, whatever the cost may be, we shall fight on the beaches, we shall fight on the landing grounds, we shall fight in the fields and in the streets, we shall fight in the hills; we shall never surrender, and even if, which I do not for a moment believe, this Island or a large part of it were subjugated and starving, then our Empire beyond the seas, armed and guarded by the British Fleet, would carry on the struggle, until, in God’s good time, the New World, with all its power and might, steps forth to the rescue and the liberation of the old." - Winston Churchill


*Ο Αλέξανδρος Τσίγγος είναι ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός, σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τόσο της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης. Επικοινωνήστε μαζί του στο https://www.facebook.com/AlexandrosTsiggos