Σε αυτό το δακτυλίδι είμαστε όλοι κρεμασμένοι. Χωρίς υπερβολή, κι αν θέλουμε να κοιτάξουμε το φως της αλήθειας κατάματα, πριν μας τυφλώσει, είμαστε οι αφέντες που γίναμε σκλάβοι. Από Κυρίαρχοι, Κυριαρχούμενοι...


style="text-align: right;">Γράφει ο Αλέξανδρος Τσίγγος*

Αριστοτέλης αποκαλεί τον άνθρωπο, "Ον Πολιτικό". Σε αυτή την λέξη περιλαμβάνει και την Κοινωνία και την Πολιτική, γιατί στην εποχή του αυτά τα δύο αποτελούσαν το Ένα και το Αυτό.

Στην εποχή μας, κάθε ανθρώπινη ζωτική δραστηριότητα που προσφέρει την ισορροπία και τον ρυθμό της κοινωνίας, έχει Ιδιοποιηθεί από θεσμούς που δεν τους ελέγχει.

Η Δικαιοσύνη πρώτα από όλα.

Στον Πρωταγόρα του Πλάτωνα είναι το δώρο του Δία προς τον Άνθρωπο, αφού ο Προμηθέας του έδωσε, κλέβοντας από τους Θεούς Αθηνά και Ήφαιστο, την γνώση και την τέχνη.

[caption id="attachment_421" align="alignright" width="211"] Αλέξανδρος Τσίγγος[/caption]

Ζητά από τον Ερμή να πάει και να παραδώσει την Δικαιοσύνη μαζί με την Σωφροσύνη, γιατί μόνο με την γνώση και την τέχνη, οι άνθρωποι θα εξόντωναν ο ένας τον άλλον. Τα αναγκαία για την διάσωση τους μέσα σε μια εχθρική φύση, οι Πολιτείες δηλαδή με την κοινωνική οργάνωση, διαφορετικά δε θα μπορούσαν να ευημερήσουν.

Η δικαιοσύνη υφαρπάχθηκε από το Κράτος και παραδόθηκε σε ειδικούς και νομοθέτες. Αυτό τους κατέστησε τους πέρα από την αναγκαιότητα τους ως σοφούς και λόγιους νομοθέτες και σε εκτελεστές της.

Το να είσαι Δίκαιος, είναι η πιο σπουδαία Αρετή για όλους τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους και το περί κοινού δικαίου αίσθημα, αποτελούσε το Πρώτο συστατικό στοιχείο μας Πολιτείας Πολιτών. Άπαξ και αφαιρέθηκε από την πρακτική των Πολιτών και αποδόθηκε ως Ιδιοκτησία στους Λίγους, αυτή η κλοπή, μας επέτρεψε το δικαίωμα της μικρής και της μεγάλης αδικίας προς τους άλλους, γιατί μας κατέστησε ανεύθυνους ως προς την απόδοση της.

Το άλλο η Σωφροσύνη, που σημαίνει αυτοκυριαρχία, την πολιτική αυτάρκεια δηλαδή του ανθρώπου, ό,τι ορίζει η Χάρτα των Πολιτικών Δικαιωμάτων (bill of rights), και που αποτελεί όχι απλά το δικαίωμα αλλά την αναγκαιότητα για την επιβίωση μας, πρόσβαση και διαχείριση του «Κοινού», του Δημόσιου λόγου που επιβάλει την Λαϊκή Κυριαρχία ως ουσιαστικό εργαλείο μιας Δημοκρατίας, την υπέκλεψαν τα κόμματα και οι επαγγελματίες πολιτικοί.

Κλαπήκαν από την κοινή μας ιδιοκτησία τα βασικά εργαλεία που καθιστούν την ανάγκη της επικοινωνίας του ανθρώπου με τους άλλους ανθρώπους Ουσιαστική, από Τρίτους και ανεξέλεγκτους στην ουσία τους μηχανισμούς.

Αναγκαιότητα για την επιβίωση του Είδους μας όλα αυτά και όχι τερτίπια για την διαβίωση μας.

Με τον καιρό η γνώση και η τέχνη, πέρασαν κι αυτά στα χέρια των Ειδικών. Επιστημόνων και Πολιτικών, σαν θέσφατα εξουσίας και απόλυτης εξουσίας. Κανείς δε βάζει στο μυαλό του, πόσα Επιστημονικά και Πολιτικά λάθη, οδήγησαν σε ανθρώπινες κατακόμβες.

Πόσα από αυτά που τα λαμβάνουμε ως Νόμους, μέχρι την στιγμή που η ζοφερή πραγματικότητα και τα αποτελέσματα τους στην Ανθρώπινη Ιστορία, και το αποτέλεσμα των Επιστημονικών και Πολιτικών Ιδεών, απέδειξαν ότι δεν ίσχυαν, εις βάρος των ψυχών που ξοδεύτηκαν από την εγωπαθητική ανισορροπία των Επιστημόνων και των Πολιτικών;

Με τα πολλά και τα λίγα, ο τεχνολογικός μας πολιτισμός και η αναγκαιότητα του Συστήματος με κάτι να μας απασχολεί και να αποφορτίζει το κενό της ζωής μας, αυτό που επιβάλει η συνθήκη μαμ, κακά και νάνι και οι γκουβερνάντες φροντίζουν για όλα τα άλλα, έφερε και το μέσον που ονομάζεται Facebook.

Ένα εργαλείο μέσα σε ένα εργαλείο, μια παράφραση του τυραννικού και αυταρχικού Capten Νεμο "Mobilis In Mobile". Το μέσον σε ένα μέσον μέσα.

Η εφαρμογή των Social Media μέσα τον υπολογιστή και το κινητό. Και ναι μεν, το υποβρύχιο του, ο Ναυτίλος ταξίδευε και κινείτο, υποθαλάσσια σκορπίζοντας τον θάνατο στα ανυποψίαστα καράβια που συναντούσε, το δικό μας εργαλείο για αυτό το ταξίδι της ψηφιακής «Δημοκρατίας» ταιριάζει σε μια αναπηρική πολυθρόνα. Δε χρειάζεται να μετακινηθείς.

Και εμείς είμαστε τα ανυποψίαστα καράβια του, 20.000 λεύγες κάτω από την θάλασσα. Να προσθέσω ότι το όνομα Nemo είναι στην Λατινική γλώσσα το «Κανένας». Το όνομα που έδωσε στον εαυτό του ο Οδυσσέας, όταν ο τυφλωμένος κύκλωπας Πολύφημος, τον ρώτησε «Και ποιός με τύφλωσε». Πόσο βολικό ε;

Τώρα δώστε λίγο παραπάνω βάση.

Σκεφτείτε το Facebook σαν ένα τεράστιο αόρατο δακτυλίδι, πάνω στο οποίο είναι κρεμασμένοι οι ψηφιακοί μας εαυτοί. Θα το ονομάσω για συντομία η «Εικόνα» μας.

Το δακτυλίδι αυτό δίνει τεράστια δύναμη σε αυτόν που το κρατάει, έστω και για λίγο. Πόσο μάλλον για τον κάτοχο του. Σε αυτό το δακτυλίδι, έχουν καταγραφεί όλα εκείνα τα δεδομένα, που αφορά την «Εικόνα» μας.

Οικογενειακό μας ιστορικό. Οικογενειακές μας σχέσεις. Προσωπική κατάσταση. Εκπαίδευση. Γραπτά. Ανάγνωση. Ικανότητες συγκέντρωσης. Ανταπόκριση στο θόρυβο. Δυνατότητα σιωπής, συνομιλίας και συζήτησης. Σωματική διάπλαση. Προσωπική εμφάνιση. Καθαριότητα. Αντοχή. Άσκηση. Θέαμα. Φωνή. Ύπνου. Αντιδράσεις. Διατροφή. Οι συνήθειες του ποτού. Κάπνισμα. Προσωπική προστασία. Ψυχαγωγία: μουσική, χορός, θέατρο, ταινίες, βαριετέ, τσίρκο.

Συλλογή πληροφοριών: ειδήσεις, ράδιο. Ποια γεγονότα και πως μας διαμόρφωσαν. Τι μας επηρεάζει. Σεξουαλική ζωή. Ομιλητικές τεχνικές: προετοιμασία ομιλίας, είσοδος, διακοπές, στάση, ρητορική, πως συγκροτούμε τον λόγο μας, ποιους κάνουμε φίλους, ποιους και πότε και γιατί κάνουμε εχθρούς, τεχνική εξόδου.

Όλες οι εφαρμογές, για παράδειγμα πως θα είμαι στα γεράματα μου, τι θα ήμουν αν δεν ήμουν εγώ, με ποιο σταρ του Χόλυγουντ μοιάζω, οι φωτογραφίες μας, και η αποδοχή να μοιραστούμε τα δεδομένα μας στις δεκάδες εφαρμογές που συνδέουν το Faebook, με την δραστηριότητα μας στο Google, τα τόσα αθώα και ανόητα παιγνίδια που παίζουμε, όλα αυτά αποτελούν με τα εργαλεία αποκρυπτογράφησης του σύγχρονου psy ops (στρατιωτικός όρος για το Ψυχολογικές Επιχειρήσεις aka πως θα προκαλέσω αναστάτωση στον κοινωνικό ιστό του εχθρού), δημιουργούν το Ψυχογράφημα μας.

Αποτελούν βασικά τις «σφαίρες» που στέλνουν οι κατέχοντες αυτές τις πληροφορίες, για να διαμορφώσουν την γνώμη μας προς το ένα ή προς το άλλο και εμείς ως Προβλεπόμενοι πια, να δράσουμε αναλόγως.

Διαμορφώνουν τα πολιτικά μηνύματα και τις διαφημιστικές καμπάνιες των Πολιτικών Κομμάτων, που απευθύνονται σε εμάς τα "Ζώα". Διαμορφώνουν τις Ειδήσεις και πως θα παρουσιαστούν. Θεατές της θα είμαστε εμείς τα "Ζώα", κοκ. Μέσον για αυτό: Η «Εικόνα» μας.

Οι εταιρίες που δεν τις ακούμε, δε τις βλέπουμε, (εκτός κι αν ξεσπάσει ένα σκάνδαλο και μαθευτεί η ύπαρξη τους), όπως η Cambridge Analytica, η Acronym, και άλλες, αυτή την δουλειά κάνουν.

Πριν επιλέξουν οι Ρεπουμπλικάνοι την Cambridge Analytica, σαν εργαλείο για τον επηρεασμό της κοινής γνώμης των ΗΠΑ και την αποστολή προσωπικών μηνυμάτων στους χρήστες του Facebook, υπήρξαν τρία γεγονότα που αποκρύπτονται ή θα αναφερθούν στα «μικρά γράμματα».

Το πρώτο ότι οι Δημοκρατικοί, σε συνεργασία με το Facebook, επηρέασαν με αντιστοιχα εργαλεία τις εκλογές του 2008 και τις εκλογές του 2012.

Το δεύτερο , ότι η Cambridge Analytica χρησιμοποίησε επιτυχώς αυτό το εργαλείο της, που το ονομάζει OCEAN, στις εκλογές στο Trinidad και Tobago, μια μικρή χώρα της Λατινικής Αμερικής, για να θέσει τον Μαύρο πληθυσμό σε Απάθεια και έτσι να κερδίσουν τις εκλογές οι απόγονοι των Ινδών και τα κόμματα τους.

Τρίτον, προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε εκείνον που θα πλήρωνε τα περισσότερα, δραστηριοποιήθηκε σε εξήντα (60) χώρες. Μέχρι στιγμής το «Βαθύ Λαρύγγι» έδωσε στην δημοσιότητα ορισμένες χώρες. Βραζιλία, Κένυα, Γκάνα, Ιράν, Μαλαισία. Η Ελλάδα;

Κι αφού έκανα αυτό τον κύκλο παρουσίασης των γεγονότων, έρχομαι σε μας. Σε μένα, σε σένα, στον καθένα.

Είσαι ένας πραγματικός άνθρωπος που κάθεται στο σπίτι του, στο γραφείο του, στο καφέ, στην εξοχή και έχεις το Μέσον, υπολογιστή, laptop, κινητό, ενεργό.

Έχεις φτιάξει ένα προφίλ, μια «Εικόνα». Αυτό είναι σαν το κάστρο στην άμμο.

Αν δε προστρέξεις κάθε μέρα να την φροντίσεις η θάλασσα θα το σβήσει. Αυτή η «Εικόνα» έχει καταστεί σημαντικότερη από εσένα τον ίδιο. Από τον πραγματικό σου εαυτό. Είναι το διαβατήριο σου για τον έξω κόσμο.

Τρέχεις κάθε μέρα να την συντηρήσεις. Θα κάνεις τα like και θα παραλάβεις like. Αν σιωπήσεις, θα περάσεις στην σύγχρονη «ανυπαρξία». Ο ψυχαναγκασμός αυτός της διατήρησης του Ψηφιακού σου Εαυτού, που κατέστει με αυτό τον τρόπο σπουδαιότερος από τον πραγματικό σου εαυτό, σε κάνει από Αφέντη Σκλάβο. Και μεταφορικά και κυριολεκτικά.

Ο πλούτος των ικανοτήτων σου, στριμώχνεται σε μερικούς αλγόριθμους και όλη σου η πνευματική και υλική υπόσταση, σε μια σειρά από 1 και 0 που αποτελούν το δυαδικό σύστημα της γλώσσας των υπολογιστών.

Ξέρουμε όλοι, ότι δεν είμαστε μόνο αυτό το Ψηφιακό μας Αποτύπωμα. Ξέρουμε όλοι ότι η επιβαλλόμενη μοναξιά μας, ο άκρατος ατομικισμός μας, όσο γλυκά και αν φροντίζει το Εγώ μας, εξορίζει εμάς τον Άνθρωπο, το Ον Πολιτικό, από την πραγματική ζωή. Μας οδηγεί σε ένα νανούρισμα από την έναρξη της ζωής μέχρι τον θάνατο μας, χωρίς όμως να μας λύσει κανένα πρόβλημα από αυτά που έτσι κι αλλιώς θα αντιμετωπίζουμε στον Πραγματικό Κόσμο. Μας καθιστά άπραγα ζώα.

Δεν είναι περίεργο που οι Θεσμοί όπως Ε.Ε. ενδιαφέρθηκαν φορολογικά για τους μεγάλους της τεχνολογίας, Google, Facebook, Microsoft, κ.α. χρησιμοποιώντας σαν προκάλυμμα, το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων; Μα όλοι τους, αυτά χρησιμοποιούν για να διαμορφώσουν την γνώμη μας και να αλλοιώσουν τον εαυτό μας, καθιστώντας μας ήσυχους και υποταγμένους.

Το ίδιο και τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα του τόπου μας.

Διέθεσαν 1.300.000 για την διαφήμιση τους στο facebook στις εκλογές του 2019. Επίσημα. Ανεπίσημα και σε σύνολο; Μπορεί και 20.000.000. Αν το μεταφράσεις σε «θεάσεις» ο αριθμός είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ.

Δεν έχω να προσφέρω κάποια λύση. Πιστεύω ότι οι λύσεις σε αυτά είναι αποτέλεσμα πρώτα συνειδητοποίησης και ύστερα ζημώσεων σε μια κοινωνία που αφυπνίζεται και ζητάει πίσω αυτά που της στέρησαν. Την Δικαιοσύνη, την Αυτοκυριαρχία, την Γνώση και την Τέχνη.

Υστερόγραφο: όλα τα στοιχεία που αποσπούν τα Social Media από τον καθένα μας, αποτελούν τα όσα ζήτησε ο Bill Donovan, από τους ψυχολόγους το 1942-3, για να του φτιάξουν το Ψυχολογικό Προφίλ του Αδόλφου Χίτλερ...


*Ο Αλέξανδρος Τσίγγος είναι ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός, σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τόσο της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης. Επικοινωνήστε μαζί του στο https://www.facebook.com/AlexandrosTsiggos