Γράφει ο Αλέξανδρος Τσίγγος*

Wikileaks: Assange δικαιωμένος μεν, έγκλειστος σε φυλακές υψίστης ασφαλείας δε.

Σουηδική εισαγγελία ανακοίνωσε χθες ότι, μετά από σχεδόν 10 χρόνια, εγκαταλείπεται η "προκαταρκτική έρευνα" για τις κατηγορίες "περί σεξουαλικών παραπτωμάτων" εναντίον του ιδρυτή των WikiLeaks Julian Assange. Στη Σουηδία η αναπληρώτρια Επικεφαλής εισαγγελέας, Eva-Marie Persson (Εύα - Μαρί Πέρσον), δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι υπήρξαν "ανεπαρκή αποδεικτικά στοιχεία" για να προχωρήσει στην έρευνα.

Το αισχρό της έρευνας αυτής, που στο πέρασμα μία δεκαετίας, απορρίφθηκε τρεις φορές και ποτέ δεν πέρασε το στάδιο της προτακτικής έρευνας " ήταν ότι αποτέλεσε μια βρώμικη επιχείρηση παγίδας με άφθονα βρώμικα κόλπα. Το αποτέλεσμα σήμερα αποδεικνύει ότι ο Assange υπήρξε θύμα μιας πρωτοφανούς διεθνούς συνωμοσίας, με αιχμή του δόρατος τις ΗΠΑ, που βοήθησε και υποκίνησε τους συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας, της Βρετανίας και της Αυστραλίας στην πραγμάτωση της.

Assange από το 2010 ισχυρίστηκε ότι ο μοναδικός σκοπός των σουηδικών κατηγοριών, ήταν να μαυρίσει το όνομά του και να παρέχει έναν εναλλακτικό δρόμο για βρεθεί στις Αμερικανικές φυλακές.

Μετά από 10 χρόνια ευτελών μηχανορραφιών και κατάφωρης παραβίασης του διεθνούς και του εθνικού δικαίου, η σουηδική έρευνα κατέληξε στο κάλαθο των αχρήστων. Όμως ο Assange βρίσκεται εγκλεισμένος σε Βρετανική φυλακή υψίστης ασφαλείας, αναμένοντας την δίκη για της έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως 175 χρόνια για την αποκάλυψη στην ουσία, εγκλημάτων πολέμου και παγκόσμιες διπλωματικές συνωμοσίες.

Όλα αυτά τα χρόνια αυτές οι κατηγορίες – συκοφαντίες, χρησιμοποιήθηκαν από τον διεθνή τύπο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την δυσφήμιση του Assange και την δημιουργία μιας εικόνας ενός ανήθικου ανθρώπου. Σήμερα με την απόφαση αυτή εκτίθενται πλέον ως χυδαία ψεύδη και μηχανορραφιες, ενάντια σε ένα θαρραλέο δημοσιογράφο και εκδότη.

Ως Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα Βασανιστήρια, ο Nils Melzer, σε επίσημη επιστολή του προς τη σουηδική κυβέρνηση που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, οριοθέτησε αυτή την έρευνα "ως ο κύριος παράγοντας που προκάλεσε, επέτρεψε και ενεθάρρυνε την εκστρατεία της συνεχούς και συντονισμένης δημόσιας καταδίωξης και λιντσαρίσματος και οδήγησε στην δικαστική δίωξη εναντίον του κ. Assange σε διάφορες χώρες, και που οι σωρευτικές επιπτώσεις της, μπορούν μόνο να περιγράφουν ως κοινός εγκληματικός ψυχολογικός βασανισμός".

Παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν υπήρξε αίτημα έκδοσης από την Σουηδία, η σουηδική έρευνα χρησιμοποιήθηκε για να στερηθεί ο Assange μία σειρά νομικών προστασιών που θα απολάμβανε κάθε άλλος πολίτης, και ήταν ο κύριος μηχανισμός που οδήγησε στην αυθαίρετη κράτηση του κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, συνθήκες που απολαμβάνουν εγκληματίες πολέμου.

Ήταν η υποστήριξη των κατηγοριών αυτών από τις Βρετανικές υπηρεσίες προς τους Σουηδικούς ισχυρισμούς που τον ανάγκασε να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνου το 2012. Οι ψευδείς αυτές κατηγορίες έδωσαν στο Βρετανικό κράτος το έδαφος να πολιορκεί την Πρεσβεία και να απειλεί ότι θα συλλάβει τον Assange αν "ππατούσε το πόδι του" έξω από το κτίριο.

Η έρευνα χρησιμοποιήθηκε πυρετωδώς για να δυσφημήσουν τον Assange και να προσπαθήσουν να υπονομεύσουν την τεράστια δημόσια και παγκόσμια στήριξη για αυτόν και το έργο του.

Δημιούργησε το πολιτικό κλίμα για τα WikiLeaks", ώστε ο ιδρυτής της να μην μπορεί ως ελεύθερος άνθρωπος να υπερασπιστεί άφοβα το δίκιο του και τελικά στις ΗΠΑ να ζητήσουν ανοιχτά την δίωξη του.

Ένας ολόκληρος στρατός εμποτισμένος από το δηλητήριο των Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αποτελούμενων από κράτη, κυβερνήσεις, πολιτικά κόμματα (δεξιά, κεντρώα, αριστερά, σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Βρετανία, Ευρώπη, ΜΚΟ, εκδοτικοί ομίλοι κλπ) συστήθηκε οργανωμένα για αυτή την εκστρατεία σπίλωσης.

Όμως γιατί όλα αυτά και όλο αυτό το μένος ενάντια στον Assange;

ς θυμηθούμε πως τα Wikileaks με την διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων, λειτούργησαν καταλυτικά στην διεθνή ενημέρωση ξεσκεπάζοντας την αλήθεια και τα όσα συμβαίνουν και επηρεάζουν την ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, μέσα από τα υπόγεια συστήματα εξουσίας και μυστικών υπηρεσιών του λεγόμενου "Δημοκρατικού Δυτικού κόσμου" αποκαλύπτοντας έναν πραγματικό κόσμο του Μεγάλου Αδελφού.

1. Το 2010 τα Wikileaks δημοσίευσαν μια σειρά τριών "mega διαρροών" χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που τους διαβίβασε ο αναλυτής πληροφοριών του Αμερικανικού στρατού Bradley Manning. Ο Manning είχε διαρρεύσει περισσότερα από 700.000 διαβαθμισμένα έγγραφα που σχετίζονται με τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, 251.287 έγγραφα διπλωματικής αλληλογραφίας από αμερικανικές πρεσβείες και 482.232 αναφορές του στρατού.

Μια από τις πιο επιζήμιες αναφορές για τις ΗΠΑ ήταν ένα βίντεο όπου, άοπλοi ιρακινοί άμαχοι και δύο δημοσιογράφοι του Reuters πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από αμερικανικά ελικόπτερα Apache.

Η διεθνής κατακραυγή που προκάλεσε αυτό το βίντεο έκανε τα  Wikileaks και τον Assange πασίγνωστα ονόματα σε όλο τον κόσμο.

2. Η πρώτη "mega διαρροή" ήταν μια δόση πάνω από 91.000 εγγράφων από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

3. Τα Wikileaks παρέδωσαν ντοκουμέντα κατευθείαν σε εφημερίδες, όπως η Guardian και η New York Times, και αποκάλυπταν πως ο αμερικανικός στρατός, σκότωνε εκατοντάδες πολίτες σε μη αναγγελθέντα περιστατικά.

4. Μια διαρροή ήταν από τον πόλεμο του Ιρακ και αφορούσε 391.832 έγγραφα - η μεγαλύτερη διαρροή στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών - επισκίασε τον πόλεμο στο Ιρακ και τον τρόπο που τον έκαναν οι ΗΠΑ. Κατέγραφε περισσότερους από 66.000 θανάτους αμάχων. Ανάμεσα τους και περίπου 700 αμάχες έγκυες γυναίκες που σκοτώθηκαν από τα αμερικανικά στρατεύματα στα συνοριακά σημεία ελέγχου.

5. Επίσης, έδειξε ότι τα εξωφρενικά παράνομα βασανιστήρια κρατουμένων από Ιρακινές δυνάμεις, γίνονταν όχι μόνο σε γνώση των Αμερικανών διοικητών αλλά ήταν σιωπηρή πολιτική τους οι παράνομες εκτελέσεις, οι δολοφονίες και οι βιασμοί των κρατουμένων.

6. Αργότερα  τα Wikileaks διέρρευσαν μυστικές διπλωματικές αναφορές και αξιολογήσεις των συμμάχων των ΗΠΑ από τις υπηρεσίες τους στα διάφορα μέρη του κόσμου, όπως και  αποκάλυψαν ότι ΗΠΑ και Βρετανία κατασκόπευαν τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, τις Γερμανικές μυστικές υπηρεσίες κλπ.

7. Πιο πρόσφατα, τα Wikileaks διέρρευσαν έγγραφα ότι η βρετανική κυβέρνηση βοήθησε τη CIA στο να μετατρέψει τις Samsung Smart τηλεοράσεις κάμερες και ήχο σε "μικρόφωνα" παρακολούθησης.

8. Πως τα λογισμικά αυτά αναπτύχθηκαν από την CIA για να παραβιάζουν έξυπνα τηλέφωνα, υπολογιστές και αυτοκίνητα.

9. Τα Wikileaks δημοσίευσαν επίσης χιλιάδες emails της Χίλαρι Κλίντον στην εκστρατεία για τις τελευταίες εβδομάδες πριν την αναμέτρηση για το Λευκό Οίκο και όλες της μηχανοραφίες της τόσο ενάντια στους αντιπάλους της στο Δημοκρατικό κόμμα όσο και εις βάρος του κύριου αντιπάλου της και σημερινού προέδρου Τραμπ.

Μια σειρά εγγράφων που αφορούσαν τον πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν, το Brexit, τα όσα προηγήθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες της διπλωματίας εις βάρος της Ελλάδας πριν την έναρξη της κρίσης και σχετικά με το βέτο του Κ. Καραμανλή στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, τις ενεργειακές συμφωνίες με την Ρωσία, τις φωτιές και τις εξεγέρσεις του 2008 και του 2009 στην Αθήνα και την Ελληνική επαρχία, συμπληρώνουν ένα ελάχιστο μέρος των αποκαλύψεων και τα όσα έχουν προσφέρει τα Wikileaks για την ελευθερία των πολιτών σε όλο τον κόσμο.

υτό ειδικά δε θα πρέπει να μην το ξεχνάμε!

*Ο Αλέξανδρος Τσίγγος είναι ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός, σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τόσο της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης. Επικοινωνήστε μαζί του στο https://www.facebook.com/AlexandrosTsiggos