Του Αλέξανδρου Κριτσίκη*

λλο ένα συνέδριο της ΝΔ λαμβάνει χώρα. Άλλο ένα συνέδριο το οποίο συνιστά συνέχεια των προηγούμενων ή έχει να προσθέσει κάτι το διαφορετικό; Κατά την ταπεινή άποψη του γράφοντος –που σημειωτέον υπήρξε ανιδιοτελώς μέλος της ΝΔ από το 1998 και ο πατέρας του, που ευτυχώς ή δυστυχώς τον ένταξε στο κόμμα από το 1955 (ΕΡΕ), χωρίς ποτέ να διεκδικήσει κομματικές θέσεις ή αξιώματα όντας απλός στρατιώτης του κόμματος-, το συνέδριο αυτό θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στην ιστορία του κόμματος. Αν εξαιρέσει κανείς το α συνέδριο του κόμματος στην Χαλκιδική το 1979 που οριοθέτησε την πολιτική ιδεολογία του κόμματος, μόνο το παρόν συνέδριο θέτει ζητήματα εκ νέου ιδεολογικού χαρακτήρα του κόμματος.

[caption id="attachment_413" align="alignright" width="256"] Αλέξανδρος Κριτσίκης[/caption]

Σημείο αναφοράς η εναρκτήρια ομιλία του πρωθυπουργού στο συνέδριο στην οποία τονίστηκε, ότι πρέπει να ανανεωθούν οι αξίες του πολιτικού φιλελευθερισμού, ο οποίος αν και υπήρξε σύμφωνα με την ομιλία, το βασικό όχημα του εκδημοκρατισμού και εκσυγχρονισμού της χώρας στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, παρεξηγήθηκε και λοιδορήθηκε ταυτιζόμενος αδικαιολόγητα με τον οικονομικό νεοφιλελευθερισμό.

Ο πολιτικός φιλελευθερισμός κατά τον Πρωθυπουργό είναι αυτός, που δίνει ανάπτυξη και δουλειά για όλους τους πολίτες και τους καθιστά οικονομικά αυτοτελείς, ώστε να μην εξαρτώνται από κανέναν πολιτικό για ρουσφέτι. Από την άλλη πρέπει ο πολιτικός αυτός φιλελευθερισμός κατά τον πρωθυπουργό οφείλει να συνδυασθεί με την κοινωνική αλληλεγγύη, την οποία βέβαια το κυβερνόν κόμμα τόλμησε και ενσάρκωσε πέραν των άλλων νομοθετημάτων ελαφρυντικού χαρακτήρα και σε αρκετές διατάξεις του Συντάγματος κατά την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση.

Από τη μία λοιπόν πολιτικός φιλελευθερισμός από την άλλη κοινωνική αλληλεγγύη. Αυτό όμως δεν έθεσε ως ιδεολογικό πρόσταγμα του κόμματος και ο Κων/νος Καραμανλής όταν το ίδρυσε καθιερώνοντας ρητά ως ιδεολογία του τον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε λίγο ούτε πολύ προχωρά ένα βήμα πιο πέρα. Κάνει λόγο ρητά πλέον για κοινωνική αλληλεγγύη. Ίσως είναι αναγκασμένος να το πράξει εξαιτίας της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής και βίαιης κρίσης, που πέρασε η χώρα.

Ίσως γιατί ο κοινωνικός αποκλεισμός εξαιτίας αυτής της πρωτοφανούς κρίσης της χώρας συνιστά πλέον την μεγαλύτερη μάστιγα της χώρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόλμησε και το έπραξε και μάλιστα υποστήριξε, ότι η ιδεολογία του κόμματος συνιστά το τέλος του λαϊκισμού, που τόσα δεινά επέφερε στη χώρα καθόλου τη Μεταπολίτευση.

Υποσχέθηκε μάλιστα ότι το κόμμα του κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του δεν θα ταυτιστεί με το κράτος, ώστε να μην οδηγηθεί στην λαίλαπα του λαϊκισμού. Λόγια μεγάλα αν αναλογιστεί κανείς ότι σημαντική μερίδα του κόμματος περιμένει στην ουρά για έναν κομματικό διορισμό στο κράτος.

Όπως και να έχει το 13ο συνέδριο θέτει τις αρχές για ένα νέο μέλλον, για μια νέα πορεία του κόμματος. Το αν αυτή θα υλοποιηθεί και αν θα μιλάμε για ένα ΝΕΩΤΕΡΙΚΟ πλέον κόμμα μένει να δούμε και δυστυχώς δεν εξαρτάται μόνο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο καλές προθέσεις και θέληση να επιβληθεί στο ίδιο του το κόμμα έχει.

Θα τα καταφέρει; Μακάρι ΝΑΙ για το καλό του κόμματος, για το καλό της χώρας, ώστε να γίνει ο πολιτικός ηγέτης, που θα εμπνεύσει και πάλι τους Έλληνες, θα εμπνεύσει τους Ευρωπαίους. Ωστόσο ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ….

*Ο κ. Αλέξανδρος Κριτσίκης είναι δικηγόρος, υποψήφιος διδάκτωρ νομικής, πτυχιούχος κοινωνικών σπουδών και μέλος του Μητρώου Στελεχών της Ν.Δ. Επικοινωνείστε μαζί του στο http://facebook.com/alexanderkritsikis