Το ότι θα βρισκόμουν στην ανάγκη να σχολιάσω τον Κώστα Σημίτη το 2019 μετά από 15 χρόνια που απουσιάζει από την κεντρική πολιτική , από το παρασκήνιο δεν έλειψε ποτέ , με ξεπερνάει.


style="text-align: right;">Γράφει ο Αιμίλιος Παττακός**

ε ξεπερνάει το γεγονός πόσο ένας πολιτικός μπορεί να έχει τόσο θράσος.

Είναι σίγουρα μεγάλο θράσος να διαβάζεις ότι ο Σημίτης θα κατηγορούσε τον Καραμανλή για λάθος ενέργειες στα Ελληνοτουρκικά.

Δεν θα μπω στην ουσία των κατηγοριών λόγω μικρής γνώσεως των ελληνοτουρκικών, αυτό το αφήνω σε άλλους που έχουν γνώση από στρατηγική και διπλωματία.

Θα προσπαθήσω όμως να υπενθυμίσω μερικά χαρακτηριστικά του γηραιού πολιτικού που για κάποιο ευκολονοητο λόγο επέλεξε να μιλήσει τώρα μετά από πολύ καιρό σιωπής.

Να υπενθυμίσω στους παλιούς και να τονίσω στους νέους ότι ο κ. Σημίτης υπήρξε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός την τελευταία περίοδο από το 1996 έως το 2004 που ανέλαβε ο Κώστας Καραμανλής.

[caption id="attachment_338" align="alignright" width="282"]Ο Αιμίλιος Παττακός είναι επιχειρηματίας Ο Αιμίλιος Παττακός είναι επιχειρηματίας*[/caption]

Είναι ο πρωθυπουργός που στη θητεία του αμφισβητήθηκαν τα Ίμια που τώρα έγιναν πλέον ουδέτερη ζώνη ή καλύτερα γκρίζα ζώνη χωρίς κατοίκους , ζώα και σημαίες.

ίναι ο ίδιος μαζί με το Θ. Πάγκαλο που είπαν στο ναύαρχο Λυμπέρη "πες ότι τη σημαία την πήρε ο αέρας".

ίναι ο ίδιος που ενώ η στρατιωτική ηγεσία του πρότεινε στρατιωτική δράση για ανακατάληψη της βραχονησίδας, όμως αυτός προτίμησε τις υπηρεσίες των Αμερικανών που στο τέλος τους απεύθυνε το μεγάλο ευχαριστώ μέσα στην Ελληνική Βουλή.

Είναι αυτός που όταν χρειάστηκε να δώσει μια μικρή μάχη με πλεονέκτημα δυνάμεων αποφάσισε το συμβιβασμό, αναγκάζοντας τη χώρα ή να δώσει μεγαλύτερες μάχες στο μέλλον ή να οδηγηθεί σει μεγαλύτερους συμβιβασμούς.

Είναι ο πρωθυπουργός που στην εποχή του δρομολογήθηκαν αρκετά μεγάλα οδικά έργα και υποδομές που όμως πληρώθηκαν δύο και τρεις φορές την αξία τους...

Είναι ο πρωθυπουργός που θα μείνει στην ιστορία με αρνητικό πρόσημο για το μεγάλο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου που υπήρξε η πρώτη μεταπολιτευτική προσπάθεια αναδιανομής πλούτου εις βάρος του λαού.

Χρησιμοποίησε την προπαγάνδα και την ψυχολογία του όχλου για να βγάλει ο λαός στην επιφάνεια την έμφυτη τάση στον τζόγο και την αρπαχτη.

ίγοι ήταν αυτοί που αντιστάθηκαν στο στημένο παιχνίδι και στις σειρήνες του γρήγορου κέρδους.

ταν ακόμα και οι προεκλογικές αφίσες των ευρωεκλογών του 1999 είχαν ως βασική επιτυχία την άνθιση του χρηματιστηρίου μιλώντας για σπουδαία επιτυχία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

υτή η εκστρατεία ήταν η καλύτερη διαφήμιση μα και παγίδα για τους τελευταίους που είχαν αντισταθεί στη φούσκα του χρηματιστηρίου ,τα καινούργια θύματα δηλαδή .

Είναι ο πρωθυπουργός που είχε δεξί χέρι τον Μαντέλη και τον Τσουκατο που παραδέχθηκε ότι έλαβε 1.000.000 γερμανικά μάρκα για ενίσχυση του ταμείου του ΠΑΣΟΚ.

Δεν γνωρίζω αν αυτές οι χρηματοδοτήσεις στελεχών και άλλες υπόγειες διαδρομές χρημάτων προς το ΠΑΣΟΚ,  έπαιξαν ρόλο στην επανεκλογή Σημίτη το 2000 που ενώ τα πρώτα στοιχεία και τα exit polls έδειχναν την επικράτηση της ΝΔ ο Κώστας Λαλιώτης που γνώριζε ίσως περισσότερα από εμάς τους κοινούς θνητούς μας προέτρεψε να περιμένουμε την πλήρη ενσωμάτωση και ειδικά από περιοχές όπως η Θράκη που φάνηκε ότι είχε παραπάνω δύναμη και ψηφοφόρους από όσο όλοι πιστεύαμε ή μήπως όχι;

Είναι ο πρωθυπουργός του Άκη Τσοχατζόπουλου και του Γιάννου Παπαντωνίου με τις αγορές του αιώνα και τις τεράστιες μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα που υποθήκευσαν τις επόμενες γενιές και ζημίωσαν τη χώρα με δισεκατομμύρια ευρώ και οδηγήθηκαν στη φυλακή .

Είναι ο πρωθυπουργός της χώρας που ακόμα και σήμερα δεν ανέλαβε ποτέ καμία προσωπική ευθύνη ούτε την πολιτική που του αναλογούσε για τα πάρτι διαφθοράς που γίνονταν επι πρωθυπουργίας του.

υτός απλώς προήδρευε.

Είναι ο πρωθυπουργός που επί θητείας του η χώρα μπήκε στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ , σύμφωνα με διάφορες πηγές με μαγειρεμένα οικονομικά στοιχεία , που μας έβαλε στην ΟΝΕ και το σκληρό νόμισμα του Ευρώ.

εν προετοίμασε καθόλου όμως ούτε το κράτος , ούτε τις επιχειρήσεις , ούτε τους πολίτες για τη νέα πραγματικότητα.

τσι το μπουκάλι νερό από 50 δρχ στα περίπτερα πήγε αυτόματα στα 50 λεπτά του Ευρώ και το μαρούλι από 30 δραχμές εκτοξεύθηκε στα 30 λεπτά και άλλα προϊόντα αυξήθηκε η τιμή τους τουλάχιστον τρεις φορές πάνω καθιστώντας τη χώρα ακριβή για τους κατοίκους της και πανάκριβη για τους τουρίστες που τώρα είχαν άμεσο μέτρο σύγκρισης

ύτε προετοίμασε κανένα για την παγίδα με τον φτηνό δανεισμό με χαμηλό τραπεζικό επιτόκιο σε έναν απαίδευτο και οικονομικά αναλφάβητο λαο.

Την ίδια ώρα με τις ανατιμήσεις και το ακριβό κόστος ζωής οι μισθοί παρέμειναν οι ίδιοι και ο πολίτης δυσκολευόταν στην καθημερινότητα του κάτι που με την πάροδο του χρόνου γινόταν εντονότερο με μια στρεβλή και αντιπαραγωγικη οικονομία που είχε μάθει να καταναλώνει χωρίς να παράγει .

Είναι ο πρωθυπουργός που είχε την ευθύνη για την προετοιμασία της χώρας για την Ολυμπιάδα της Αθήνας και τα έργα που ήταν υποχρεωμένη να φτιάξει η χώρα πήγαιναν με τόσο αργούς ρυθμούς που ανάγκαζε τη ΔΟΕ να στέλνει συνεχώς κλιμάκια ελέγχου που παρατηρούσαν το ρυθμο εκτέλεσης των έργων.

άλιστα με απευθείας αναθέσεις και με διαβλητους διαγωνισμούς , όποτε πιεζόταν από τα κλιμάκια για την κακή πρόοδο και τη δυνατότητα μεταφοράς των αγώνων σε άλλη χώρα , προσπαθούσε να καλύψει το χαμένο έδαφος.

ίναι αυτός που για λόγους ασφαλείας παράγγειλε το πανάκριβο σύστημα ασφαλείας και παρακολούθησης C4i με πολλαπλάσιο κόστος το οποίο δεν χρησιμοποιήθηκε στους ολυμπιακούς αγώνες ενώ πληρώνεται ακόμη και σήμερα.

Είναι ο πρωθυπουργός που μέσω του υπ.εξωτερικων Γιώργου Παπανδρέου υπέγραψε το Δουβλίνο 2 που υποχρεώνει τη χώρα μας σαν πύλη εισόδου μεταναστών να αναγκάζεται σε επανεισδοχη όταν απελαύνονται από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες καθιστώντας τη χώρα μας σε αποθήκη ψυχών.

Πέρα από τα πολιτικά λάθη ενός ανθρώπου που με τα λάθη και τις αβλεψιες του επέτρεψε η χώρα να κατρακυλήσει στο βούρκο. Προσωπικά του καταλογίζω το μίσος που είχε στην άλλη παράταξη που βρίσκεται στα πολιτικά πράγματα της χώρας που όταν αναφερόταν σε αυτή μιλούσε υποτιμητικά λέγοντας "η δεξά".

ίναι κάτι που μου έχει μείνει.

Όπως και τώρα σε αυτή την συγκυρία που η χώρα βρίσκεται σε μεγάλη κρίση με την Τουρκία και που έχει ανάγκη όλες τις φωνές που μπορούν να βοηθήσουν στον εθνικό αγώνα αυτός επέλεξε να κάνει προσωπικό παιχνίδι κατηγορώντας τον διάδοχο του στην εξουσία.

υτό δείχνει μικροψυχια και άνθρωπο με ταπεινά αισθήματα.

Προσπάθησα να περιγράψω με λίγα λόγια τον "αρχιερέα της διαπλοκής" κατά τον Κώστα Καραμανλή και να δώσω μια εικόνα ενός πολιτικού που ενώ τα πάντα ήταν εν γνώση του και περνούσαν από την έγκριση του και την υπογραφή του, όταν όμως τα πράγματα δυσκόλευαν αυτός όμως με ένα μαγικό τρόπο έβγαζε την ευθύνη από πάνω του μένοντας ασπιλος και αμόλυντος σαν αθώα περιστερά.

Μόνο που το "περιστέρι" έκανε ενα λάθος, τώρα που επέλεξε να μιλήσει επειδή θεώρησε ότι είναι το κατάλληλο ταιμινγκ ή νόμισε ότι είδε μια χαραμάδα φωτός ,γιατί έτσι άθελά του μας υπενθύμισε ότι είναι "κοράκι".

Αυτό που ακούς από το κοράκι είναι μόνο κρα.


*"Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι" - ελληνική παροιμία


**Ο Αιμίλιος Παττακός είναι επιχειρηματίας* Επικοινωνείστε μαζί του στο https://www.facebook.com/aimilios.pattakos