Εδώ και περίπου ένα χρόνο ο υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενακης έχει ξεκινήσει την προσπάθεια να αλλάξει τα κακώς κείμενα , να βάλει τάξη και να ταρακουνήσει τα λιμνάζοντα ύδατα του αθλητισμού...

style="text-align: right;">Γράφει ο Αιμίλιος Παττακός*

r />

Έχει αποφασίσει να αλλάξει νοοτροπίες , να φέρει νοικοκυρεμα , να βάλει νέα πρόσωπα άφθαρτα με όρεξη για δουλειά σε αντίθεση με τους ομοσπονδιαρχες που για δεκαετίες διαφεντεύουν τον αθλητισμό.

[caption id="attachment_338" align="alignright" width="378"]Ο Αιμίλιος Παττακός είναι επιχειρηματίας Ο Αιμίλιος Παττακός είναι επιχειρηματίας*[/caption]

Όπως είναι γνωστό πέρα από τις αρκετές αλλαγές όπως είναι η καταγραφή σωματείων , αθλητών και προπονητών έφερε στη Βουλή νομοσχέδιο προς διαβούλευση που αφορούν το μέγιστο όριο θητείας στη διοίκηση ομοσπονδιών και ταυτόχρονα βάζει και ηλικιακές δεσμεύσεις στους προέδρους κάτι το οποίο συνάντησε πολλές αντιρρήσεις από τους σχεδόν ισοβιους προέδρους.

Η ανάγκη για αλλαγή πλεύσης στον αθλητισμό ο οποίος τα τελευταία χρόνια παραπατάει και έχει χάσει την αίγλη του καθώς και η πρόθεση του υπουργού για ανανέωση με τη χρησιμοποίηση καινούργιων και φρέσκων προσώπων όπως Ολυμπιονικών και αθλητών σχετικών με το άθλημα που θα κληθούν να υπηρετήσουν , ήταν ο λόγος της επιλογής για ηλικιακό πλαφόν και όριο θητειών στις διοικήσεις.

Έτσι προχθές στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου παρενέβη η βουλευτής της ΝΔ κ. Ντόρα Μπακογιάννη η οποία ανέφερε ότι ομιλεί πέρα της ιδιότητας του βουλευτή ως πρώην Δήμαρχος και ως σύζυγος του Ισίδωρου Κούβελου ο οποίος είναι πρόεδρος της ομοσπονδίας της Ιππασίας.

Ανέφερε ότι ο κ. Αυγενακης παρά την υπόσχεση του να μην ισχύσει η αναδρομικοτητα του νόμου αυτός τον επανέφερε.

ημείωσε επίσης ότι ο νόμος θα καταπέσει δικαστικά και ότι δημιουργεί πρόβλημα στις σχέσεις της Ελλάδας με τη ΔΟΕ αναφέροντας μάλιστα και επιστολές αξιωματούχων .

α μέτρα είναι αντιδημοκρατικά και ο υπουργός πρέπει να τα αποσύρει.

Είναι θεμιτό και συγχρόνως επαινετο μια σύζυγος να στηρίζει τον άντρα της όπως και το να χρησιμοποιεί το κύρος της και τη δύναμη της ώστε αυτός να κρατήσει τα οφίτσια και τους τίτλους του.

Ο τρόπος όμως που επέλεξε η βουλευτής Χανίων να αντιπαρατεθεί δημόσια με τον υπουργό Αθλητισμού είχε κάποιο άρωμα υπεροψίας.

εν ήταν μόνο η επιμονή με δευτερολογια και η σφοδρή αντίθεση στο νομοσχέδιο αλλά και το επιτιμητικο ύφος που παρέπεμπαν σε αντιπολιτευτικό λόγο ή ακόμα περισσότερο σε επίπληξη σε αυστηρό ύφος.

Ίσως η κ. Μπακογιάννη ότι βρισκόταν στην εποχή που ήταν αρχηγός κόμματος και ο κ. Αυγενακης υφιστάμενος της που στήριξε την τότε πολιτική της προσπάθεια και της έδινε το δικαίωμα να προτείνει αυτή την ακολουθούμενη πορεία.

σως παρέλειψε ότι από αυτήν την περίοδο έχουν περάσει σχεδόν 9 χρόνια όπου ο τότε απλός βουλευτής δούλεψε σκληρά και στήριξε τον πρωθυπουργό από τα πρώτα βήματα του στην αρχηγία της ΝΔ.

πρωθυπουργός τον αντάμειψε με την εμπιστοσύνη του κάνοντάς τον γραμματέα του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και μόλις ανέλαβε την κυβέρνηση του ανέθεσε το υπουργείο αθλητισμού.

Δεν του χαρίστηκε τίποτα και ότι κέρδισε τη θέση του με σκληρή δουλειά.

αταλαβαίνουμε βέβαια ότι αρκετοί θα προτιμούσαν έναν Υπουργό πιο ελεγχόμενο , πρόθυμο να εκτελεί τις επιθυμίες τους και να διεκπεραιώνει τις εντολές τους σε σχέση με τον τωρινό που φαίνεται να απογοητεύει κάποιους αφού τους χαλά τα σχέδια.

Αυτό όμως που πρέπει να λάβει υπόψη της η κ. Μπακογιάννη η οποία ενδιαφέρεται να περνά θετικά στην κοινή γνώμη ότι δεν χρειάζεται να περνά τα εσκαμμεννα και να έρχεται έναντι στις επιθυμίες του ίδιου του πρωθυπουργού που έχει επανειλημμένως στηρίξει και εγκρίνει το νομοσχέδιο του υπουργείου.

υσιαστικά η Μπακογιάννη αντιτίθεται σε ένα νομοσχέδιο που έχει περάσει όλα τα στάδια εγκρίσεων βάζοντας το προσωπικό στοιχείο σαν οδηγό.

Οι απειλές και οι επισημάνσεις ότι θα μας διώξουν από τους Ολυμπιακούς αγώνες ή ότι θα τιμωρηθεί η χώρα έχουν ακουστεί ξανά στο παρελθόν.

πως και οι δήθεν επιστολές αξιωματούχων που μας προειδοποιούν για κυρώσεις έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν και στο ποδόσφαιρο από την ΕΠΟ όπου παρουσίαζε ως μπαμπούλα τη FIFA και την Uefa για να διατηρήσουν το αυτοδιοίκητο και να συνεχίζουν να ελέγχουν το ποδόσφαιρο με τα γνωστά αποτελέσματα.

Πέρα λοιπόν από το παράδοξο της καταγγελίας κυβερνητικού νομοσχεδίου από βουλευτή της συμπολιτευσης λόγω προσωπικού ενδιαφέροντος , η κ. Μπακογιάννη θα έπρεπε να στοιχηθει με την πλειοψηφία της κοινωνίας και να μην πηγαίνει κόντρα στην ανανέωση.

Σίγουρα θα έχει αντιληφθεί ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιθυμεί αυτό το ξαναμοίρασμα της τράπουλας, την ανανέωση των καινούργιων και αφθαρτων προσώπων.

Σημαντικό επίσης αν ρωτηθουν οι πολίτες ασχέτως της πολιτικής ή κομματικής τους προτίμησης έχοντας κουραστεί από τις αιώνιες διοικήσεις στηρίζουν το νομοσχέδιο Αυγενακη.

κοινωνία βρίσκεται απέναντι σε λογικές κατεστημένων και προσώπων που ενεργούν σαν να πρόκειται για την προσωπική τους επιχείρηση.

εν είναι αναγκαίο καν να ονοματισουμε ποιοι βρίσκονται δέκα πέντε, είκοσι και τριάντα χρόνια κρατώντας τον τίτλο του ισόβιου παράγοντα.

Αυτό που σύσσωμη η κοινωνία αναφέρει ότι ο αθλητισμός είναι μια σύγχρονη Λερναία Ύδρα με τα πολλά κεφάλια που επιτίθενται στην αξιοκρατία και στην διαφάνεια.

σα κεφάλια και αν κόψεις αυτά αναγεννουνται από ελεγχόμενα κέντρα που δρουν υπογείως.

Οι ομοσπονδιαρχες θέλουν να συνεχίσουν να κρατούν τα σκήπτρα και να βρίσκονται συνεχώς στο προσκήνιο θεωρώντας ότι έχουν ελέω Θεού αυτοκρατορικά δικαιώματα.

Δημιουργούν στεγανά και βάζουν εμπόδια και προσκόμματα σε κάθε τι καινούργιο με σκοπό τον έλεγχο " των καταστημάτων " ομοσπονδιών αδιαφορώντας αν με τη συμπεριφορά τους κρατάνε τη χώρα και τον αθλητισμό πίσω.

Αυτό όμως που πρέπει να επισημάνουμε ότι περιμέναμε από μια έμπειρη πολιτικό όπως η Ντόρα Μπακογιάννη να μην σταθεί εμπόδιο στην αλλαγή σελίδας του Ελληνικού αθλητισμού και να βρίσκεται συμπαραστάτης στις προσπάθειες του υπουργείου.

Καλούμε τον κ. Αυγενακη να μην υποκύψει στις πιέσεις, να νιώσει την αγωνία των αθλητών και των Ολυμπιονικών που με δάκρυα στα μάτια αναφέρονται στους αποκλεισμούς , την εγκατάλειψη που βιώνουν από τις διοικήσεις και τις απειλές στα αστικά δικαστήρια μόνο και μόνο επειδή στήριξαν την προσπάθεια του Υπουργού.

Η ανιδιοτελής στήριξη που προσφέρουν οι αθλητές είναι ανεκτίμητης αξίας οπότε η επιμονή του Υπουργού στο νομοσχέδιο είναι η ελάχιστη ανταποδωση.

Καλείται λοιπόν ο Υπουργός σα νέος Ηρακλής να παλέψει με το τέρας της Λερναίας Ύδρας και να κόψει όσα κεφάλια έτρωγαν τις σάρκες του αθλητισμού και να δώσει την πνοή που χρειάζεται ο αθλητισμός.

ΥΓ1

μολογώ ότι μου ήταν δύσκολο και παράξενο ταυτόχρονα να γράψω ένα κείμενο που να κατακρίνει τη Ντόρα Μπακογιάννη όμως σε αυτή την περίπτωση αδίκησε τον εαυτό της.

ΥΓ2

πειδή η κ. Μπακογιάννη επικαλείται την εκλογή με δημοκρατικό τρόπο (λίγο έως πολύ γνωρίζουμε με ποιο τρόπο γίνονται οι εκλογές σε κάθε είδους σωματείο) και μιλά για πιθανή δικαίωση των θιγομένων στα αστικά δικαστήρια τις θυμίζω ότι και ο Πρόεδρος Πούτιν πήρε παράταση στο δικαίωμα του εκλέγεσθαι μέχρι το 2036.


*Ο Αιμίλιος Παττακός είναι επιχειρηματίας* Επικοινωνήστε μαζί του στο https://www.facebook.com/aimilios.pattakos