Γράφει ο Αιμίλιος Παττακός*

Σε πιάνει θλίψη και θυμός ταυτόχρονα βλέποντας και ακούγοντας τον Τσίπρα.

[caption id="attachment_338" align="alignright" width="300"]Ο Αιμίλιος Παττακός είναι επιχειρηματίας Ο Αιμίλιος Παττακός είναι επιχειρηματίας*[/caption]

Η χθεσινή εμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού στον τηλεοπτικό σταθμό Οpen δεν θα χρειαζόταν καν να σχολιαστεί αφού ούτε ειπώθηκε κάτι καινούργιο , ούτε πολιτικά συμπεράσματα έβγαζες ,ούτε η παρακολούθηση του θα σε έκανε πιο σοφό.

Το μόνιμα καταγγελτικο ύφος, η τσατισμενη εμφάνιση με το σμίξιμο φρυδιών σαν παιδί που δεν του έδωσαν σοκολάτα και το αναμασημα του σκανδάλου Novartis και τα περί διαπλοκής πέρασαν απαρατήρητα.

Εκεί όμως που και ο πιο πιστός οπαδός του βρέθηκε σε αμηχανία ήταν όταν σε αποστροφή του λόγου του ανέφερε....:( Όχι να περιμένουμε ενημέρωση λες και είμαστε στην περίοδο της κατοχής να ενημερωνόμαστε από τη Deutsche Welle).

Δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να γνωρίζει, ούτε και ο πρώην πρωθυπουργός, πότε τέθηκε σε λειτουργία (1953) ο Γερμανικός ραδιοφωνικός σταθμός.

υτό όμως που όφειλε ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός να γνωρίζει ότι οι Έλληνες στην κατοχή δεν θα επέλεγαν να ακούσουν για την αντικειμενική τους ενημέρωση έναν σταθμό του κατακτητή .

Όφειλε να γνωρίζει αν τον ενδιέφερε ότι οι παππούδες μας άκουγαν τον Αγγλικό σταθμό BBC ή επικοινωνούσαν με κρυμμένους ασυρμάτους , ποτέ όμως δεν άκουγαν Γερμανικούς σταθμούς του κατακτητή , ούτε εμπιστευόταν τους Ελληνικούς που βρίσκονταν κάτω από τη λογοκρισία των Γερμανών.

Κάποιοι ίσως βιαστούν να πουν ότι αυτά είναι ψιλά γράμματα και δεν ασχολούμαστε με την ουσία της συνέντευξης.

Όμως εδώ βρίσκεται η ουσία.

ταν τη χώρα στο μακρινό, αλλά και πρόσφατο παρελθόν, είχαν κυβερνήσει πολιτικοί με τεράστιες εγκυκλοπαιδικές , γεωπολιτικές και ουσιαστικές γνώσεις που κέρδιζαν το σεβασμό των ξένων συνομιλητών και στέκονταν ισάξια με τους Ευρωπαίους εταίρους τους έχοντας αφήσει όνομα στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή σκηνή , τότε αναμφισβήτητα η σύγκριση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανεστατα εις βάρος του.

Η φανερή λοιπόν ελλειψη στοιχειώδους μορφώσεως δεν έγκειται μόνο στα σαρδάμ και τις ανακρίβειες που κατά καιρό ξεστομίζει.

υτή θα ήταν η μικρότερη ζημιά!

Η αδυναμία σε Γεωγραφία , Ελληνική και παγκόσμια ιστορία, φυσική , μαθηματικά και η ημιμαθεια στις ξένες γλώσσες του δημιουργεί δυσκολία κατανόησης του συνομιλητή του ,του παγκόσμιου περιβάλλοντος και πως λειτουργεί ο κόσμος σήμερα.

Τα μειονεκτήματα συνδυαζόμενα με ιδεολογικές αγκυλώσεις , ιδεοληψίες , διαφορετικής κοσμοθεωρίας δημιούργησαν αδυναμία διακυβέρνησης.

Οπως πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και αφού έχασαν πανηγυρικά την εξουσία παραδέχτηκαν ότι δεν ειμασταν έτοιμοι να κυβερνήσουμε , οι ξένοι ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι, ότι είχαμε αυταπάτες και ότι δεν προλάβαμε .

Αυτή η αδυναμία διακυβέρνησης ήταν φανερή σε όλους τους τομείς που η στασιμότητα ή το κρύψιμο των προβλημάτων κάτω απο το χαλί που δεν μπορούσε να κρυφτεί μόνο από τη ρητορική ικανότητα του Τσιπρα που περνούσε μόνο στους ιθαγενείς ,ούτε μπορούσε να καλύψει τις εγγενείς αδυναμίες όταν ήταν υποχρεωμένος να υπερασπίσει τα δικαιώματα της χώρας στο εξωτερικό.

Αδυνατούσε να αντιληφθεί ότι ο κόσμος άλλαξε, οι ανάγκες του διαφοροποιήθηκαν και δεν βρισκόμαστε στη δεκαετία του 1990 που αυτός ήταν πρόεδρος του δεκαπενταμελους.

Η πολιτική του γύμνια φάνηκε σε αρκετές περιπτώσεις που βρέθηκε σε συναντήσεις με ξένους ηγέτες, από την αδυναμία άμεσης επικοινωνίας , τις γκάφες από έλλειψη προετοιμασίας , τη στάση του σώματος , την απουσία γενικών γνώσεων και την άγνοια κινδύνου, χαρακτηριστικά που ταιριάζουν σε τζογαδόρο που δεν φοβάται να παίξει τα ρέστα του, και ας μην κρατάει καλό χαρτί.

Το πιο στενάχωρο από όλα ήταν όταν αυτός ο πολιτικός χαμηλού ειδικού βάρους, χωρίς πολιτική αυτογνωσία, κενός περιεχομένου κλήθηκε να υπηρετήσει στο υψηλότερο αξίωμα της χώρας χωρίς να έχει τα απαραίτητα εχέγγυα και γνώσεις που αυτή η υψηλή θέση απαιτεί.

Το οξύμωρο είναι ότι ενώ ο ίδιος γνωρίζει τις αδυναμίες του και τα μειονεκτήματα του , ανερυθριαστα θέλει να μας "ξανασώσει" ξαναπαίζοντας το ρόλο του σωτήρα με ένα ακροατήριο όμως σαφώς πιο υποψιασμένο απ' το παρελθόν.

Αυτή τη φορά το πάθημα για το λαό πιστεύουμε ότι έγινε μάθημα και δεν θα δεχτεί ξανά σωτήρες και λαϊκίστικες σειρήνες που έκαναν πειράματα άσκησης εξουσίας και ψεύτικων υποσχέσεων πάνω σε ένα ταλαιπωρημένο λαό και απογοητευμένο λαό.

ΥΓ

α χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης και η τηλεοπτική απαξίωση των τηλεθεατών είναι μια απόδειξη της μικρής αποδοχής του ξύλινου και διχαστικου λόγου που εκφέρει ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο Αιμίλιος Παττακός είναι επιχειρηματίας* Επικοινωνείστε μαζί του στο https://www.facebook.com/aimilios.pattakos