Στις 7 Ιανουαρίου συμπληρώνονται έξι μήνες που η ΝΔ ανέλαβε την εξουσία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρωθυπουργία. Σε αυτό το διάστημα έγιναν πολλά ώστε η χώρα να αλλάξει σελίδα και κατεύθυνση. Θα προσπαθήσω να κάνω μια γρήγορη αναφορά στα επιτεύγματα της καινούργιας διακυβέρνησης.


style="text-align: right;">Γράφει ο Αιμίλιος Παττακός*

ρώτα όμως θα ήθελα να κάνω μια ξεχωριστή αναφορά για τον πρωθυπουργό που στους έξι μήνες απέδειξε σε εχθρούς και φίλους ότι ήλθε για να μείνει.

Το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δαιμονοποιησει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως έναν σκληρό και άκαρδο πολιτικό ο οποίος θα κόψει τις συντάξεις , θα σταματήσει τα επιδόματα και θα έλθει σαν οδοστρωτήρας και εκδικητής.

[caption id="attachment_338" align="alignright" width="269"]Ο Αιμίλιος Παττακός είναι επιχειρηματίας Ο Αιμίλιος Παττακός είναι επιχειρηματίας*[/caption]

Αυτό όμως που είδε ο πολίτης ήταν εντελώς διαφορετικό από αυτό που διάφοροι περιέγραφαν.

Είδαν έναν πολιτικό ο οποίος προεκλογικά δεν είχε τάξει λαγούς με πετραχήλια να είναι προετοιμασμένος και έτοιμος από καιρό.

ίδαν ένα Πρωθυπουργό με ανθρώπινο πρόσωπο με ευαισθησίες που δε διστάζει να κυκλοφορήσει ανάμεσα στους πολίτες , να κολυμπήσει στην ίδια παραλία και να χρησιμοποιεί κατανοητή και όχι την ξύλινη γλώσσα των πολιτικών.

ίδαν ότι αμέσως διόρισε Υπουργούς κοινοβουλευτικούς και εξωκοινοβουλευτικούς με σχέση με το αντικείμενο που αναλάμβαναν να διεκπεραιώσουν.

ίδαν τον πρωθυπουργό να παραδίδει φακέλους με στόχους και ζητούμενα για κάθε υπουργείο.

ίδαν τον πρωθυπουργό να ζητά από τους υπουργούς του ανά εξάμηνο έλεγχο προόδου των στόχων που έχουν τεθεί .

Αυτή η οργανωτικοτητα και η προετοιμασία που είχε προηγηθεί αιφνιδίασαν ευχάριστα το λαό που είχε συνηθίσει άλλους ρυθμούς στο κυβερνητικό έργο.

ι πολίτες όμως αιφνιδιάστηκαν θετικά από τη δυναμική , τη γνώση και την μετριοπάθεια του Κυριάκου.

ιφνιδιάστηκαν ευχάριστα από τα ηγετικά χαρακτηριστικά του πρωθυπουργού ο οποίος όμως ήδη είχε δώσει δείγματα γραφής από το παρελθόν όπως με την παραμονή του στη ΝΔ , την απόφαση του να μην ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για πρόεδρο της Δημοκρατίας και να το αιτιολογήσει.

ο καλύτερο δείγμα του ηγετικού χαρακτήρα ήταν όταν αποφάσισε να δώσει υποψηφιότητα για πρόεδρος ΝΔ κόντρα στα προγνωστικά.

Οι πολίτες όμως αιφνιδιάστηκαν ευχάριστα και από το γεγονός ότι βρέθηκε πολιτικός ο οποίος άμεσα πραγματοποίησε τις υποσχέσεις του .

Η άμεση μείωση στον Ενφια έως 30% , στο φόρο εισοδήματος , στην προκαταβολή , στο ΦΠΑ , οι 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορεία έφεραν χαρά και προσμονή στον κόσμο που είχε κουραστεί από την υπερφορολογηση και τη δεκαετή λιτότητα.

Επίσης τα ευχάριστα νέα στην οικονομία πέρασαν και στους δείκτες της οικονομίας , όπως ο φθηνότερος δανεισμός της χώρας απο την έξοδο στις αγορές για άντληση χρήματος , τα πολύ χαμηλά επιτόκια για τα κρατικά ομόλογα , οι πολλές αναβαθμίσεις από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οίκους , το ρεκόρ στο χρηματιστήριο , η αποπληρωμή του ακριβού δανείου του ΔΝΤ.

λα αυτά πέρα από το θετικό κλίμα στο εσωτερικό δεν πέρασαν απαρατήρητα στο εξωτερικό δίνοντας στη χώρα τα εύσημα για την πρόοδο που επιτεύχθηκε το τελευταίο εξάμηνο και προσέδωσαν κύρος και αξιοπιστία που είχε εκλείψει τα τελευταία χρόνια με τά νταούλια , ζουρνάδες και τα δημοψηφίσματα.

Οι προεκλογικές υποσχέσεις που αφορούσαν το πανεπιστημιακό άσυλο , απόδοση χώρων που ανήκαν στα πανεπιστήμια στους φοιτητές μετά από χρόνια , η εκκένωση καταλήψεων και η προσβασιμότητα στα Εξάρχεια έγιναν δεκτές από πολύ μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας πράγμα που φαίνεται από την επιδοκιμασία στις δημοσκοπήσεις.

ι αντιδράσεις και η ξεκάθαρη στήριξη της αντιπολίτευσης σε εστίες ανομίες μιλώντας για κλίμα αστυνομοκρατιας , θεωρήθηκε παραφωνία από την κοινωνία και κλείσιμο ματιού στους μπαχαλακηδες..

Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο η δύσκολη προσπάθεια που έγινε εν μέσω καλοκαιριού για τη στελέχωση και της επιτυχημένης αντιμετώπισης της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας των πολλών πυρκαγιών που είχαμε κατά τη διάρκεια του περισυνου καλοκαιριού.

Ένα θέμα που η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει βηματισμό και να εφαρμόσει το πρόγραμμα της είναι το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άφησε μια νάρκη έτοιμη να εκραγεί και αναγκάζει την καινούργια κυβέρνηση να προσπαθεί πρώτα να κλείσει τις πληγές και μετά να προχωρήσει σε εφαρμογή της πολιτικής της.

ίνονται προσπάθειες με προσεκτικό βηματισμό και διπλωματικούς χειρισμούς βάζοντας και την ΕΕ στο κάδρο μιλώντας για αλληλεγγύη κρατών , χωρίς όμως τη δυνατότητα ολικής στροφής και παραγωγής άμεσου αποτελέσματος.

ίνεται προσπάθεια για την κυβέρνηση να εφαρμόσει το προεκλογικό της πρόγραμμα και μέσω του αρμόδιου υφυπουργού ανακοίνωσε περίπου τα εξής:

Η δημιουργία κλειστών δομών είναι στις άμεσες προτεραιότητες.

ρήγορη απόδοση ασύλου σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη προστασίας με ταυτόχρονο διαχωρισμό ήδη από τις πύλες εισόδου των διαφορετικών κατηγοριών.

Προαναχωρησιακα κέντρα που θα υποδέχονται μετανάστες που έχουν απορριπτική απόφαση για χορήγηση ασύλου .

εταφορά μεταναστων από τα νησιά που θίγονται άμεσα από το μεταναστευτικό στην ενδοχώρα με τη δημιουργία κλειστών δομών .

τσι από τη μία έχουμε αποσυμφόρηση των νησιών και από την άλλη ισορροπία στους πληθυσμούς που με τις συνεχιζόμενες αφίξεις ανατρέπεται.

ύπαρξη κλειστών δομών στα νησιά βοηθά στον καλύτερο έλεγχο και συγχρόνως δημιουργείται μικρότερη όχληση στον τοπικό πληθυσμό που σε μεγάλο βαθμό δέχεται δυσανάλογα μεγάλο βάρος.

Αυστηρότερη φύλαξη από αστυνομικούς , συνοριοφύλακες , Λιμενικό , ένοπλες Δυνάμεις σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα με περισσότερα μέσα και κατασκευή τειχών στη συνοριακή μεθόριο.

Ταυτόχρονα αυστηροποιηση στη λειτουργία των ΜΚΟ που λειτουργούν αυτόνομα χωρίς έλεγχο.

αταγραφή των ΜΚΟ με πρωτοβουλία του υπουργείου προστασίας του Πολίτη από τις περίπου 500 που λειτουργούν μονάχα 130 πληρούν τις προϋποθέσεις λειτουργίας τους.

Το βασικότερο όμως όπως ελέχθη και από το στόμα του πρωθυπουργού ότι πλέον σε σχέση με το 2015 δεν μιλάμε πλέον για προσφυγικό αλλά για ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ..

ο αποδεικνύουν οι αριθμοί όταν πλέον πάνω από 90% των αφίξεων που καταγράφονται επίσημα είναι οικονομικοί μετανάστες.

Στα θετικά της κυβέρνησης πρέπει να καταγραφεί η κινητικότητα και ο διπλωματικός αγώνας που έδωσε μετά την ενέργεια της Τουρκίας να υπογράψει συμφωνία με τη Λιβύη για κοινή ΑΟΖ , κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες και συμμαχίες ώστε να απομονωθεί η Τουρκία στο διεθνή χάρτη.

α ταξίδια του Υπουργού εξωτερικών στην Τρίπολη , στην Αίγυπτο και οι ανακοινώσεις του Ισραήλ για πλήρη στήριξη των Ελληνικών δικαίων ταυτόχρονα με τις συστάσεις της ΕΕ δεν αφήνουν την Τουρκία να παράξει ουσιαστικό αποτέλεσμα .

υπογραφή του αγωγού East Med κινείται επίσης προς τη σωστή κατεύθυνση και η επισημοποίηση των συμμαχιών με τις πρόσφατες υπογραφές στην Αθήνα κάνουν τη χώρα ενεργειακό παίκτη.

αυτόχρονα υπάρχει τύποις ανακήρυξη ΑΟΖ από τις χώρες που συμμετέχουν στο project

ου έχει και την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Αυτά σε συμπυκνωμένηβπεριγραφη γεγονότων που δείχνουν ότι σε γενικές γραμμές εκτός από μερικές μικρές παραφωνίες και αστοχίες ότι η κυβέρνηση κινείται σε σωστή κατεύθυνση αυτούς τους έξη πρώτους μήνες διακυβέρνησης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα ξεπέρασε την κρίση ή ότι οι πολίτες έχουν καταλάβει στην τσέπη τους ή στην καθημερινότητα τους την ευημερία των αριθμών που προαναφέραμε.

ι επενδύσεις που φέρνουν ανάπτυξη , δουλειές με μείωση της ανεργίας και δημιουργίας πλούτου είναι το ζητούμενο.

α κλειστά καταστήματα , η υπερφορολογηση τα κόκκινα δάνεια , οι πλειστηριασμοι για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις , η μείωση των πλεονασμάτων , η χαλάρωση της επιτήρησης των δανειστών όπως και η στήριξη επιχειρήσεων που ήταν οι μεγάλοι χαμένοι της κρίσης είναι οι στόχοι των επόμενων μηνών που έρχονται .

Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να αποβάλλει γρήγορα η κυβέρνηση και αποτελεί σύνηθες λάθος όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων η σύγκριση με την προηγούμενη κυβέρνηση.

ι εκλογές έκριναν την προηγούμενη κυβέρνηση και έδειξαν την καινούργια.

σύγκριση αυτή αδικεί την τωρινή κυβέρνηση επειδή η προηγούμενη ήταν μακράν η χειρότερη των τελευταίων ετών.

Η σύγκριση πρέπει να γίνεται με τον εαυτό της και στο κατά πόσο καταφέρνει αυτή να πετυχαίνει τους στόχους της.

Όπως επίσης η αναφορά στην κανονικότητα που σε πολλούς τομείς έχει επιτευχθεί , όπως η σοβαρότητα , η μετριοπάθεια , η λογική και όχι η ψευδαίσθηση της επανάστασης που ευαγγελιζονταν οι προηγούμενεοι θαυματοποιοί.

μως η λέξη αυτή φέρει αρκετά μεγάλο ειδικό βάρος και για να πούμε ότι έχει επιτευχθεί χρειάζονται πολλές τετραετίες και σκληρή δουλειά .

επιστροφή στις προ κρίσεως εποχές είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε σα στόχο , όμως ο ισχυρισμός ότι έχουμε επιστρέψει από εκεί που ξεκινήσαμε είναι υπερβολή και διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Όπως επίσης το κάθε στέλεχος ξεχωριστά έχει την υποχρέωση να βοηθήσει τη χώρα και την κυβέρνηση να πετύχουν στα υπεσχημενα αφήνοντας στην άκρη προσωπικές πολιτικές και να ακολουθήσουν τη λογική της μετριοπάθειας της εργατικότητας και της ουσιαστικής προσφοράς παίρνοντας παράδειγμα από τον πρωθυπουργό.

ΥΓ

φησα τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας.

ι ως τώρα κινήσεις του πρωθυπουργού έχουν δείξει ότι κινείται πάντα με σχέδιο και λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους .

ου έχουμε λοιπόν , πέρα από τις προσωπικές μας προτιμήσεις , μεγάλη εμπιστοσύνη για να προκρίνει τον καλύτερο για τη χώρα .

Αυτό όμως που ήδη πάνω σε αυτό το θέμα μπορεί κανείς με σιγουριά να του πιστώσει ότι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει πετύχει μια μεγάλη νίκη.

πό την προηγούμενη Βουλή κατάφερε να αποδεσμεύσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος την εκλογή από τους 180 Βουλευτές που χρειάζονταν για να εκλεγεί Πρόεδρος .

ια απλή πλειοψηφία των 151 είναι αρκετή ώστε και Πρόεδρος να εκλεγεί και εκλογές να μη γίνονται κάθε λίγο και λιγάκι με αφορμή την εκλογή Προέδρου όπως συνέβη αρκετές φορές στο παρελθόν.

ΥΓ2

ΣΥΡΙΖΑ ξεκάθαρα βρίσκεται σε περιδινηση με συνεχιζόμενο βερτιγκο , με λάθος αντιπολιτευτκο προσανατολισμό, με πολλές εσωτερικές έριδες , χωρίς προτάσεις και αποβλακωμενος από τη σφαλιάρα της ήττας.

υτό αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για τη ΝΔ που έχει το πεδίο ελεύθερο για να εφαρμόσει το πρόγραμμα της.

αυτόχρονα όμως αποτελεί και μειονέκτημα αν κάποιοι εφησυχασουν από την έλλειψη πρεσινγκ και την καυτή ανάσα του πολιτικού αντιπάλου και παρουσιάσουν αλαζονεία και χρησιμοποίηση μικρότερης προσπάθειας από όσο χρειάζεται.


*Ο Αιμίλιος Παττακός είναι επιχειρηματίας* Επικοινωνήστε μαζί του στο https://www.facebook.com/aimilios.pattakos