Γράφει ο Αιμίλιος Παττακός*

ριστουγεννιάτικος στολισμός ή πως βρήκαμε κάτι για να διχαστούμε και πάλι...

Δεν θα έμπαινα καν στον κόπο να σχολιάσω το θέμα των ημερών που αποτελεί ο Χριστουγεννιάτικος στολισμός στο Δήμο Αθηναίων για τρεις λόγους.

1) Επειδή δεν κατοικώ εκεί και δεν έχω άμεση επαφή και εικόνα.

Το να έχεις άποψη για όλα σε κάνει γραφικό.

Ήθελα να εξελιχθεί η ολοκλήρωση του στολισμού , ενώ δεν γνώριζα αν αυτά που έδειχναν οι φωτογραφίες ήταν το τελικό στάδιο του στολισμού.

Διαβάζοντας όμως εχθές τις δηλώσεις στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών της διευθύντριας πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση που αφορούσε τη χορηγία για τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό σε συμφωνία με τον Δήμο Αθηναίων εντόπισα την λαλιστατη κ. Παναγιωτάκου που, από τα λεγόμενα της, φαίνεται ότι αυτή ήταν η βασική υπεύθυνη για τον στολισμό στη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας άρα εκεί απευθύνονται οι περισσότερες ενστάσεις.

Αφού αναφέρει τους συντελεστές και τους ειδικούς που επιμελήθηκαν το φωτισμό και τη διακόσμηση για να υπάρξει ουδέτερος Χριστουγεννιάτικος στολισμός προσπαθεί να εξηγήσει γιατί ο φωτισμός και ο στολισμός με τον τρόπο που έγινε είναι κάτι που δεν πρέπει να ενοχλεί .

Λέει πλέον ότι:

-Δεν είναι απαραίτητα τα αγγελάκια και τα αστεράκια.

-Το Ίδρυμα Ωνάση υποστηρίζει το σύγχρονο πολιτισμό και τη νεωτερικότητα.

-Στην κοινωνία υπάρχει μια μανία με ότι το παλιό που μερικοί το παρουσιάζουν απαραίτητα σε οικείο και καλό.

-Η νοσταλγία για κάποιους είναι παρηγορητική για αυτό νοσταλγούμε τα Χριστούγεννα και τις Πρωτοχρονιες του 50 που ο κόσμος δεν είχε να φάει..

-Η πρόταση μας είναι η σύγχρονη αισθητική για το τι είναι ωραίο και πως λειτουργεί στο δημόσιο χώρο και τι σημαίνει Χριστούγεννα.

Ξεκινώντας θα ήθελα να αναφέρω τα δικά μου σχόλια και να πω ότι σα χαρακτήρας δυσκολεύομαι με τις αλλαγές και με το καινούργιο , χωρίς όμως να το απορρίπτω απλώς κρατώ κάποιες επιφυλάξεις για το αν θα το αποδεχτώ ή όχι.

Πριν κάνουμε ιδιαίτερο σχόλιο θα ήθελα να αναφέρω ότι θεωρώ σωστή την πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων να παραχωρήσει περιοχές της πόλης σε χορηγούς με σκοπό τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση.

ο να φωτιστούν και να στολιστούν περιοχές του κέντρου ομορφαίνει, δημιουργεί κλίμα και ατμόσφαιρα Χριστουγέννων και ακόμα περισσότερο περιοχές που δεν είχαν στολιστεί ποτέ.

Στις δηλώσεις που έκανε η κ. Παναγιωτάκου στα Παραπολιτικά προσπάθησε να δικαιολογήσει τις επιλογές της .

πό τα λόγια της και το ύφος της ξεκάθαρα φάνηκε ότι οι επιλογές της στον στολισμό τελικά αντιπροσωπεύει αυτην και μερικούς άλλους που βλέπουν τη μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης με καθαρά ουδετερόθρησκο μάτι και στόχος ήταν να επιβληθεί η δική τους αισθητική.

Είναι σίγουρο ότι άνθρωποι όπως η ίδια ενοχλούνται από τα αγγελάκια και τα αστέρια, που οδήγησαν τους μάγους στη σπηλιά της γέννησης του Θεανθρώπου.

Αυτή τους η ενόχληση εκφράζεται από τους υποστηρικτές της λογικής, ότι όλα τα σύγχρονα είναι ιδανικά με ταυτόχρονη αδιαφορία και σνομπισμο για το παρελθόν .

Δεν παύει όμως αυτοί που με φανατισμό υπηρετούν τις θέσεις τους να πέφτουν στην παγίδα ότι είναι ανίκητοι και "άσφαλτοι", που τους οδηγεί να έχουν ισοπεδωτικες απόψεις με τάσεις ολοκληρωτισμού θέλοντας να επιβληθούν στην πλειοψηφία.

Η τάση κάθε είδους μειοψηφιών να κλείνει τα αυτιά της και τα μάτια της στο τι είναι αποδεκτό οδηγείται από τον εγωισμό και την σιγουριά ότι γνωρίζουν την απόλυτη αλήθεια αδιαφορώντας για την πραγματικότητα.

iv class="td-paragraph-padding-2">

2 style="text-align: center;">"Ο στόχος ας επιτευχθεί και ας υπάρξουν ακόμη και, μεταφορικά, θύματα και αντιρρήσεις."

div>

ς δώσουμε ένα παράδειγμα, από αυτά που πολλοί μπορεί να έχουν συναντήσει με κάθε είδους αυθεντία, για να γίνουμε κατανοητοί με πόσο αυθαίρετο λειτούργησε η κ. Παναγιωτάκου.

Έχουμε έναν διοργανωτή κοινωνικών εκδηλώσεων που θα οργανώσει τα γενέθλια της δεκάχρονης κόρης μας. Ενώ οι επιθυμίες κοριτσιού και γονέων είναι η διακόσμηση να πραγματοποιηθεί με τα γούστα του παιδιού, με τούρτα ηρωίδας που προτιμά και βασικό χρώμα να είναι το ροζ, ο διακοσμητής, επειδή είναι νεωτεριστής, θέλει να επιβάλλει τον "Πόλεμο των Άστρων" και το μενού να είναι fish and chips, επειδή το είδε στο Λονδίνο.

Μιας που αναφέρουμε το Λονδίνο, όπως όλες οι άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης, αντίθετα από αυτά που λέει η κ. Παναγιωτάκου, είναι μεν μοντέρνα στολισμένο αλλά με βάση τον Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο και με πολλές παλιομοδίτικες καμπάνες, αγγελάκια και αστέρια.

Όσο για την άλλη σύγκριση ότι "ο κόσμος αισθάνεται πιο οικείο με το παλιό και ότι το 1950 δεν είχαμε να φάμε τα Χριστούγεννα", θα τη χαρακτήριζα το λιγότερο ατυχή και συμπλεγματικη.

Ξεχνά βέβαια η διευθύντρια πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση ότι η χώρα το 50 έβγαινε από ένα καταστροφικό εμφύλιο και οι άνθρωποι είχαν θέμα επιβίωσης, όμως τις γιορτές είχαν οικογενειακό και γιορτινό πνεύμα που θέλει να καταργήσει η ουδετερότητά της, παρουσιάζοντας τα Χριστούγεννα σαν μια light γιορτή στην οποία απλώς ανταλλάσσουμε δώρα αφαιρώντας τον θρησκευτικό της χαρακτήρα και φέρνοντας την στα, λειψά, μέτρα της.

2 style="text-align: center;">Η ουδετερότητα της κας Παναγιωτάκου, παρουσιάζει τα Χριστούγεννα σαν μια light γιορτή στην οποία απλώς ανταλλάσσουμε δώρα αφαιρώντας τον θρησκευτικό της χαρακτήρα και φέρνοντας την στα, λειψά, μέτρα της.

ολλές φορές όταν αναγκαζόμαστε να υποστηρίξουμε τις εμμονές μας και τις extreme αντιλήψεις μας, καταφέρνουμε να φέρνουμε το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιθυμούμε, και να γινόμαστε προκλητικά επιθετικοί στα θέλω μας, παραπάνω από όσο οι άλλοι θα μπορούσαν να αντέξουν.

Η επιμονή στην άποψή μας οδηγείται από το εγώ μας που δε διστάζουμε ακόμα και να χρησιμοποιήσουμε μισές αλήθειες ή ψέματα και ανακρίβειες για να στηρίξουμε την άποψη μας.

iv class="td-paragraph-padding-4">

Ερωτήσεις που θα μπορούσε να κάνει ο μέσος πολίτης:

ε δήμαρχο Μπακογιάννη έγινε αυτό που ο Καμίνης δεν θα σκεφτόταν να παρουσιάσει γιατί θα φοβόταν τις αντιδράσεις;

όσο οι ιδεοληψίες κάποιων ήταν οδηγός στις δικές τους αποφάσεις χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ούτε το νόημα ούτε τον σκοπό αυτής της γιορτής;