Γράφει ο Αιμίλιος Παττακός*

νακοινώθηκε από τον υπουργό οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα η βοήθεια σε 250000 νοικοκυριών από 700€ με μορφή κοινωνικού μερίσματος.

Χωρίς διάθεση να υποτιμήσω τις επιτυχίες του υπουργείου ως προς τη δημοσιονομική πολιτική με μείωση φόρων και ΕΝΦΙΑ και ταυτόχρονη αύξηση των εσόδων , θα ήθελα να εκφράσω μερικές επισημάνσεις που μπορεί ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας να μην έλαβε υπόψη του αφού πρώτα αναφέρω τα θετικά της πρωτοβουλίας του.

Το κοινωνικό μέρισμα δικαίως να το λάβουν οι άνεργοι και ακόμα περισσότερο οι μακροχρόνια άνεργοι.

Όπως επίσης είναι σε σωστή κατεύθυνση η βοήθεια στις πολύτεκνες οικογένειες με τον δυσβάσταχτο οικογενειακό προϋπολογισμό.

Ταυτόχρονα επιδοκιμαζεται από ολόκληρη την κοινωνία το έμπρακτο ενδιαφέρον για τα εξαρτώμενα τέκνα με αναπηρίες.

Επίσης οι δικλείδες που μπήκαν ως προς την απαραίτητη προϋπόθεση παραμονής και στους δύο γονείς η δεκαετής παραμονής στη χώρα και την ταυτόχρονη ενεργή φορολογική σχέση με το κράτος.

Στο παρελθόν απαιτείτο η πενταετής παραμονή για ανάλογα βοηθήματα.

υτή η πρόβλεψη αυτομάτως αποκλείει αρκετούς από τους μετανάστες που δεν έχουν σταθερή βάση στη χώρα και έβρισκαν τρόπο να εισπράττουν τα βοηθήματα.

Η συνέχιση της προηγούμενης λογικής για ακατάσχετο μέρισμα από εφορία , ασφαλιστικά ταμεία και τραπεζικά ιδρύματα είναι σε σωστή βάση.

Ας προχωρήσουμε όμως ως προς την ουσία και τις εντυπώσεις που αυτό το βοήθημα δημιουργεί.

εκαθαρίζουμε βεβαίως στον υπουργό ότι οι ψηφοφόροι της ΝΔ και οι φιλελεύθεροι πολίτες διαφέρουν ως προς τη σκέψη και την κριτική άποψη από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Όταν για παράδειγμα ο κ. Τσακαλώτος εν γνώσει του φορολογουσε ότι υπήρχε στη χώρα δημιουργώντας στρατιές νεοπτωχων και διαλύοντας ουσιαστικά τη μεσαία τάξη οι φωνές από το ΣΥΡΙΖΑ ήταν ελάχιστες και κατόπιν εορτής και αφού χάθηκαν οι εκλογές.

Εμείς που έχουμε διαφορετικό πνεύμα και κριτική σκέψη οφείλουμε να ακούμε τη φωνή της κοινωνίας η οποία έχει κάποια ερωτήματα για το συγκεκριμένο θέμα.

1) Βασίστηκε η λογική του κ. Σταϊκούρα σε αυτά που δήλωνε προχθές όταν τοποθετούσε τη μεσαία τάξη σε εισοδήματα των 5.000€ στηριζόμενος στους πίνακες του ΟΟΣΑ ;

αρεμπιπτόντως η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξη της τοποθέτησε αυτόν τον πήχη πολύ υψηλότερα ξεκινώντας από τα 15.000€ και πάνω βρισκόμενη πιο κοντά στις ανάγκες του μέσου νοικοκυριού.

2) Με ποια λογική εξαιρέθηκαν των ευεργετικών βοηθημάτων οι τριτεκνοι αφού και η ανακοινωμενη πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σαφώς υπέρ της στήριξης των μεγαλύτερων οικογενειών .

πάντηση στο δημογραφικό θεωρείται και η προσπάθεια μείωσης του προβλήματος η οικονομική βοήθεια με 2.000€ των παιδιών που γεννιούνται στην Ελλάδα μέσα στο 2020 με ελάχιστες εξαιρέσεις.

3) Μήπως ο υπουργός οικονομικών έχει την εντύπωση ότι επειδή οι αριθμοί ευημερούν , ανάπτυξη πάνω από 2% , έξοδος στις αγορές με μείωση επιτοκίων δανεισμού σε μηδενικά επίπεδα , μείωση της ανεργίας και μείωση φορολογίας , ότι αυτές οι αλλαγές έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία ;

ν θεωρεί ότι οι συνέπειες της κρίσης έχουν εκλείψει έχει λάθος πορεία όπως οι προκάτοχοι του στο ΣΥΡΙΖΑ που έλεγαν ότι οι πολίτες αυτοκτονούσαν επί Σαμαρά Βενιζέλου , ενώ επί εποχής του οι αυτοκτονίες διπλασιάστηκαν.

4) Σίγουρα αποτελεί καλό άλλοθι για τον κ. Σταϊκούρα η προεκλογική παροχή του ΣΥΡΙΖΑ στους συνταξιούχους και ότι του στερεί το δικαίωμα να έχει δημοσιονομικό κενό για παροχές.

ην ξεχνά όμως ο υπουργός ότι οι συνταξιούχοι δεν αποτελούν τον ενεργό παραγωγικό κορμό της χώρας ούτε ότι έχουν δεχθεί το ίδιο βάρος με άλλα τμήματα της κοινωνίας.

πίσης αντικειμενικά οι συνταξιούχοι συγκρινόμενοι με άλλες τάξεις έχουν αναλογικά μικρότερα προβλήματα επιβίωσης από τους ενεργούς στην εργασία.

5) Η αναφορά στο νούμερο 250.000 δικαιούχων που αντιστοιχεί σε 953.000 άτομα που ευνοούνται είναι αυθαίρετο και κουτοπόνηρο , συριζαικης εμπνεύσεως θα το έλεγα , αφού αποτελεί παιχνίδι αριθμών,βαφτίζοντας το κρέας ψάρι, αλλά όχι ουσίας.

ναιρεί επίσης και τη σκέψη του υπουργού που απάντησε σε ερώτηση, ότι αν οι δικαιούχοι ήταν περισσότεροι το ποσό θα ήταν ελάχιστο .

ε απλή διαίρεση του συνολικού ποσού διαιρώντας το ποσό με τους 950.000 του υπουργού έχουμε λιγότερο από 200€ ανά άτομο.

6) Κάτι που πρέπει συνεχώς να έχει στο νου του ο υπουργός ότι ο κόσμος έχει βάλει ψηλά τον πήχη για αυτήν την κυβέρνηση και δεν χρειάζονται οι συγκρίσεις με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ γιατί έτσι αδικείται η συνολική προσπάθεια.

7) Πολλοί καταλογίζουν αργοπορία ως προς την έναρξη επεξεργασίας της πλατφόρμας και για την πίστωση των χρημάτων στους δικαιούχους μιλώντας για δουλειές της τελευταίας στιγμής και για απροετοίμαστο υπουργείο.

αλήθεια είναι ότι το μέρισμα είχε προαναγγελθεί ήδη από καιρό , χωρίς να γνωρίζουμε το ακριβές ποσό , όμως υπήρχε αρκετό διάστημα που έδινε στο υπουργείο την δυνατότητα για τεχνική προετοιμασία το μόνο που απέμενε να ήταν το ύψος του ποσού.

8) Η ΝΔ ανέφερε ο υπουργός ότι προεκλογικά είχε απορρίψει τη χορήγηση του μερίσματος για το τέλος του χρόνου, άρα και αυτό επεσήμανε είναι καλύτερο από το τίποτα.

ωστή η σκέψη .

άποιος όμως μπορεί να πει ότι η κυβέρνηση και άλλα είχε υποσχεθεί ότι θα τα κάνει του χρόνου κατάφερε όμως να τα πραγματοποιήσει ήδη από φέτος.

τσι και σε αυτήν την περίπτωση είχε τη δυνατότητα να αναπροσαρμόσει τα σχέδια της προς το καλύτερο.

σως ο υπουργός θα ήταν προτιμότερο να κρατήσει την προεκλογική υπόσχεση του κόμματος του και να μην δώσει καθόλου μέρισμα , παρά να δημιουργήσει τόσους δυσαρεστημένους.

9) Χωρίς να είμαστε λαϊκιστές αλλά περισσότερο να ακούμε και να βρισκόμαστε κοντά στον άνθρωπο που με την δεκάχρονη κρίση έχει βασανιστεί , επισημαίνουμε τα προβλήματα με σκοπό να δοθεί η ευκαιρία για διόρθωση από τον υπουργό πιθανές αδικίες.

ατανοούμε ότι η θέση του είναι δύσκολη όπως και τα προβλήματα όμως καμία φορά η προσωρινή βοήθεια αποτελεί ασπιρίνη και φάρμακο για τον καθημερινό πονοκέφαλο του πολίτη.

ε δίνει λύσεις ούτε σώζει αλλά τουλάχιστον μαλακώνει τον πόνο και δίνει κουράγιο

10) Επίσης η πλειοψηφία του κόσμου που προέρχεται από τα λαϊκά στρώματα μπορεί να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι για μια οικογένεια που έχει ανάγκη στις γιορτές ένα οποιοδήποτε βοήθημα , χωρίς πλέον να δέχεται την λογική των παρελθόντων ετών με τα διακοποδανεια.

Η αλήθεια είναι ότι όποτε δίνεται μια βοήθεια ή ένα έξτρα επίδομα αυτόματα γεννούνται και αδικίες με τους αποκλεισμούς που περιέχει.

γνώση όμως που έχει το κράτος για την οικονομική κατάσταση του πολίτη του δίνουν τη δυνατότητα να έχει μικρά λάθη ως προς τα όρια και τους δικαιούχους , οπότε συνήθως η πολιτική απόφαση είναι αυτή που ρυθμίζει το μέτρο σε μεγάλο βαθμό.

υτό που μετά λύπης διαπιστώνουμε είναι ότι το " δώρο" κρίνεται αποτυχημένο όπως όταν ένα παιδί περιμένει ένα τρενάκι και ο νονός του φέρει μια σοκολάτα , έτσι το έχει εκλάβει η κοινωνία και είναι καθήκον μας να το επισημαίνουμε.

Θα θέλαμε να υπενθυμίζουμε στον υπουργό ότι ο ίδιος πάνω από υπουργός οικονομικών είναι και πολιτικός που του δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζει πόσο μια ενέργεια του είναι προς το συμφέρον της χώρας , των πολιτών της κυβέρνησης και του κόμματος που εκπροσωπεί.

Το αναφέρουμε αυτά γιατί όταν ένα μέτρο ελάφρυνσης ή στήριξης δημιουργεί τόσα ερωτηματικά σίγουρα έχουν γίνει λάθη και στην προετοιμασία και στη διαχείριση και στην επικοινωνία.

την επικοινωνία περισσότερο επειδή ο κόσμος ξεχνά ότι έτυχε ίσως μεγαλύτερης βοήθειας και ελάφρυνσης με τη μείωση των φόρων και με τον ΕΝΦΙΑ και αδυνατεί ή δεν θελει να κατανοήσει κάτι που δεν τον συμφέρει.

Είναι επίσης άδικο να δίνεται ευκαιρία στους Συριζεους που υπέγραψαν και έφεραν τα πλεονάσματα και τα υπερπλεονασματα που ενώ φορολογούσαν αλύπητα την κοινωνία στο τέλος πετούσαν ένα ξεροκομματο στον πεινασμένο λαό, να ανεβαίνουν στα κεραμίδια λέγοντας ότι ήταν πονοψυχοι που έδιναν το μέρισμα ενώ ο Μητσοτάκης αδιαφορεί γιατί τελικά αυτός είναι που χρεώνεται την γκρίνια.

Ίσως όπως κάποιοι φίλοι όπως και ο υποφαινομενος , πρότειναν οτι ο κόσμος θα δέχονταν να μην πάρει καθόλου βοήθεια όπως είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση προεκλογικά και αυτά τα 180 εκ. να διέθετε το κράτος σε αγορά πλοίων και οπλικών συστημάτων που τώρα με την επιθετικότητα της Τουρκίας είναι ακόμα πιο επίκαιρο.

(Το άρθρο δημοσιεύθηκε πρώτα στο cretapress.gr και αναδημοσιεύεται με την άδεια του συντάκτη του)

*Ο Αιμίλιος Παττακός είναι επιχειρηματίας* Επικοινωνείστε μαζί του στο https://www.facebook.com/aimilios.pattakos