Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα όταν κάποιος προσβληθεί από κορονοϊό είναι αυτό της απώλειας όσφρησης, το οποίο ενδέχεται να εξηγεί ως ένα βαθμό γιατί τα παιδιά προσβάλλονται λιγότερο από τη νόσο Covid-19.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε σε ελληνική μελέτη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, σύμφωνα με την οποία παρατηρήθηκε μείωση της όσφρησης στο 64% των ασθενών.

Πρόκειται για μια ακόμη ένδειξη που, όπως υποστηρίζεται από τον επιστημονικό τομέα, οδηγεί στη μείωση ή και την πλήρη απώλεια όσφρησης σε ασθενείς με Covid-19.

Οι κορονοϊοί προσβάλουν τη μύτη

πως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, στην ενημέρωση της Πέμπτης, οι κορονοϊοί συχνά προσβάλουν το οσφρητικό επιθήλιο, «λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον υποδοχέα 2 του μετατρεπτικού συνενζύμου της αγγειοτενσίνης». Πρόκειται για το «ένζυμο πόρτα», όπως το χαρακτήρισε, του οργανισμού από όπου εισέρχεται ο ιός στο σώμα.

Αυτός είναι πιθανότατα και ο λόγος που τα παιδιά νοσούν λιγότερο από τον νέο κορονοϊό.

Ο κ. Τσιόδρας έχει αναφερθεί πολλές φορές στον τρόπο που τα μικρά παιδιά νοσούν και μεταδίδουν ιό.

«Νέα ευρήματα από την Νέα Υόρκη υποστηρίζουν πως τα παιδιά έχουν μειωμένη έκφραση του υποδοχέα 2 στη μύτη. Δηλαδή, παράγουν σημαντικά μικρότερες ποσότητες αυτής της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό μας» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος τόνισε πως ο βλεννογόνος της μύτης είναι από τις πρώτες εστίες της λοίμωξης στον οργανισμό.

«Μεγάλη μελέτη σε 6.000 παιδιά θα προσπαθήσει να απαντήσει στο ερώτημα αν αυτή η ανακάλυψη που προέρχεται από τα παιδιά, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης της νόσου με κάποιο καινούριο φάρμακο που θα στοχεύει τον υποδοχέα αυτό» πρόσθεσε.

Η μελέτη του ΕΚΠΑ για τον κορονοϊό