Γράφει η Αιμιλία Βασιλοπούλου*

m>Επίκουρος καθηγήτρια Διαιτολογίας-Διατροφής

m>Κλινικός Διαιτολόγος- Ψυχολόγος

ιορτές! Ημέρες χαράς, συνάντησης με αγαπημένα πρόσωπα, φίλους, συγγενείς! Όλες οι συνευρέσεις γύρω από ένα τραπέζι! Τόσες λιχουδιές! Φαγητά μαγειρεμένα με τέχνη, χρώμα, ευφάνταστους συνδυασμούς υλικών! Μπαχαρικά όπως κανέλα, μοσχοκάρυδο και γαρύφαλλο έχουν την τιμητική τους.. Αλλά και πολλά τυριά, πολύ λίπος, σάλτσες, κρέμες γάλακτος και ζάχαρη… Όλοι όσοι προσπαθούν εναγωνίως να χάσουν βάρος πριν τις γιορτές με διατροφή και γυμναστική ξαφνικά βρίσκονται μπροστά σε θελκτικά αρτύματα και τα χάνουν! Πώς να αντισταθούν? Ποιος μπορεί να αντισταθεί?

Η απάντηση είναι θετική και αισιόδοξη! Υπάρχει τρόπος!

α σας πάω πίσω στα παιδικά σας χρόνια, να μην σας πω στη βρεφική σας ηλικία. Εκεί που η μανούλα σας, η γιαγιούλα σας, ο μπαμπάκας ή ο όποιος τροφός προσπαθούσε να σας ταϊσει. Να σας μάθει να δέχεστε να δοκιμάσετε την ποικιλία των τροφών που σας προσέφεραν. Και εσείς ανοίγατε το στοματάκι σας τόσο όσο χωρούσε η κοιλίτσα σας. Μόλις νιώθατε κορεσμό σταματάγατε.

Σας πίεζαν με ανταλλάγματα:

φάε παιδάκι μου να μεγαλώσεις, να ψηλώσεις!»

φάε και μετά θα σου δώσω σοκολάτα!»

μία μπουκίτσα για την μανούλα, μία για τον μπαμπάκα, μία για την γιαγιά….». Όλοι έτρωγαν ξαφνικά μέσα από το δικό σας στοματάκι!

Και εκεί κάπου άρχισε να χάνεται ο έλεγχος! Γιατί μέχρι πρότινος εσείς ελέγχατε την όρεξή σας βάση της τάσης στομάχου σας! Τώρα ξαφνικά το πόσο καλό παιδί ήσασταν πέρναγε από το «άδειασμα του πιάτου». Την ποσότητα του οποίου δεν ορίζατε εσείς αλλά κάποιος άλλος μεγαλύτερος, με πολύ μεγαλύτερες ανάγκες σε τροφή. Ο φυσιολογικός λοιπόν έλεγχος του κορεσμού σε τροφή χάθηκε σταδιακά σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Αργότερα μεγαλώνοντας και ενώ οι γονείς σας έμαθαν να τρώτε φρούτα και λαχανικά, με στόχο να γίνεται μέλος της παρέας των φίλων σας, σταματήσατε να τα επιλέγετε, με εναλλακτικό μία μπουγάτσα, ένα κρουασάν, μία κρέπα σοκολάτα. Γίνατε λοιπόν «in» στην παρέα, αλλά «out» στα δικά σας θέλω, στην αυτοαποδοχή σας, στο πως επιθυμείτε να θρέφεστε και να μοιάζετε!

Φτάνουμε λοιπόν στο σήμερα με νέες εγκατεστημένες «μοντέρνες» διατροφικές συνήθειες, χωρίς πρωινό, χωρίς άσκηση, με συχνή κατανάλωση έτοιμου, γρήγορου φαγητού από ταχυφαγεία λόγω έλλειψης χρόνου και γνώσης για τον τρόπο που μπορείτε να θραφείτε ισορροπημένα και υγιεινά και να αποκτήσετε το πολυπόθητο σωματικό βάρος που ονειρεύεστε!

Η απάντηση υπάρχει, είναι απλή και είναι μέσα σας! Η μεσογειακή ελληνική διατροφή είναι αποδεδειγμένα πλέον ικανή να σας προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να είστε ενεργητικοί και υγιείς: Φρούτα, λαχανικά, ψάρια, όσπρια, ξηροί καρποί, προϊόντα ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά, κόκκινο κρασί! Όλα προσφέρονται σήμερα σε αφθονία και σε πολλές μορφές για κάθε γευστική προτίμηση.

Οι συνδυασμοί και η ποσότητα είναι στο δικό σας χέρι προκειμένου να επιλέξετε τι θα φάτε και σε ποσότητα τόση όση ορίζει το κορμί σας! Εκείνο ξέρει! Ακούστε το! Ακούστε το σώμα σας, όπως όταν ήσασταν παιδιά! Δεν χρειάζεται να σηκωθείτε από το τραπέζι φουσκωμένοι μέχρι θανάτου! Εξάλλου το κατοχικό σύνδρομο που μας κυνηγάει εδώ και αρκετές γενιές κάποτε πρέπει να απαλειφεί! Πλέον υπάρχει αφθονία τροφής και ο αγώνας μας αντικρούει τον κατοχικό: πρέπει να μάθουμε να ακούμε το σώμα μας. Να τρώμε μέχρι να χορτάσουμε.

Και φυσικά να γυμναστούμε καθημερινά: δεν χρειάζεται να πάμε στο γυμναστήριο. Όλοι μπορούμε να βρούμε αυτό που μας εκτονώνει, μας χαλαρώνει, μας κάνει να νιώθουμε την ευεξία και ευελιξία που αξίζει στον σώμα μας και την ψυχή μας. Άλλωστε πολλές μελέτες πλέον δείχνουν ότι η άσκηση είναι το καλύτερο αντικαταθλιπτικό. Το τρέξιμο, το περπάτημα, το κολύμπι, το τέννις, το μπάσκετ, το γκολφ, το αερόμπικ, ο χορός, τα βάρη….

Κάντε φέτος στις γιορτές αυτό το δώρο στον εαυτό σας: Μην περιμένετε να κάνετε δίαιτα μετά τις γιορτές! Σηκωθείτε από τον καναπέ, κάντε λίγη άσκηση και φάτε σαν να υπάρχει και αύριο φαγητό!

ε όλη μου την αγάπη, καλές γιορτές!


Αιμιλία Βασιλοπούλου

m>Επίκουρος καθηγήτρια Διαιτολογίας-Διατροφής

m>Κλινικός Διαιτολόγος- Ψυχολόγος

em>6973353022

href="https://www.facebook.com/emilia.vassilopoulou" target="_blank" rel="noopener noreferrer">https://www.facebook.com/emilia.vassilopoulou