Tη σύνδεση μεταξύ προβλημάτων στα ούλα και τα δόντια και καρδιακών προβλημάτων πολλοί λίγοι μπορούν να την κάνουν.

Κι όμως:

ύμφωνα με μια νέα κορεατική επιστημονική έρευνα, το συχνό βούρτσισμα των δοντιών συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο καρδιακής αρρυθμίας και καρδιακής ανεπάρκειας,.

Προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κακή στοματική υγιεινή αυξάνει την παρουσία μικροβίων στο αίμα, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους για την καρδιά. Η νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι η καλή στοματική υγιεινή, εκτός από τα οφέλη για τα δόντια και τη γενικότερη εμφάνιση του ατόμου, επενεργεί προστατευτικά και για την καρδιά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Δρα Τάε-Τζιν Σονγκ του Πανεπιστημίου Ewha Womans της Σεούλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «European Journal of Preventive Cardiology» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 121.300 ανθρώπους ηλικίας 40 έως 80 ετών χωρίς ιστορικό καρδιοπάθειας. Από αυτούς, στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, το 3% εμφάνισε αρρυθμία (κολπική μαρμαρυγή) και το 5% καρδιακή ανεπάρκεια.

Διαπιστώθηκε ότι το συχνό βούρτσισμα των δοντιών (τουλάχιστον τρεις φορές τη μέρα) συνδεόταν με κατά μέσο όρο 10% μικρότερο κίνδυνο αρρυθμίας και 12% μικρότερο κίνδυνο ανεπάρκειας, ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, το βάρος του ατόμου και άλλους εξωγενείς παράγοντες.