«Στο σκαμνί» θα καθίσουν δύο πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, οι Νίκος Παππάς και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, για τις τηλεοπτικές άδειες ο πρώτος και για την υπόθεση Novartis ο δεύτερος.

Επίσης, ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας θα δικαστεί επίσης για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών ενώ η πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη θα οδηγηθεί σε δίκη για την υπόθεση Novartis.

Μαζί της, «στο σκαμνί» θα καθίσουν ακόμα δύο εισαγγελείς, για την ίδια υπόθεση.

Τηλεοπτικές άδειες

Σε δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος παραπέμπεται ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, όπως και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας.

Και οι δυο παραπέμπονται να δικαστούν για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, το 2016.

Υπενθυμίζεται ότι -όπως έχει καταγγείλει ο Χρήστος Καλογρίτσας- ο διαγωνισμός του 2016 για τις τηλεοπτικές άδειες ήταν στημένος.

Και αυτό καθώς, η σύμβαση με τη λιβανέζικη εταιρεία CCC για τη δημιουργία mall στα Ηνωμένες Αραβικά Εμιράτα, την οποία είχε υπογράψει ήταν εικονική και σύμφωνα με τον κ. Καλογρίτσα, καταρτίστηκε για να μπορέσει να εισέλθει στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες η εταιρεία του.

Ακόμη, ο κ. Καλογρίτσας έχει αποδώσει κεντρικό ρόλο στον Νίκο Παππά, αναφέροντας ότι εκείνος έφερε σε επαφή όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και οργάνωσε τις κινήσεις.

Η υπόθεση έφθασε στη Δικαιοσύνη, σε εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, όταν μετά τις παραπάνω καταγγελίες του κ. Καλογρίτσα συγκροτήθηκε προανακριτική επιτροπή στη Βουλή, η οποία αποφάσισε τη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη.

Καταθέτοντας στη Βουλή και τη Δικαιοσύνη, ο επιχειρηματίας κατήγγειλε ότι προκειμένου να λάβει μέρος στο διαγωνισμό και να διεκδικήσει μία τηλεοπτική άδεια, με την καθοδήγηση του Νίκου Παππά, έλαβε 3 εκατ. ευρώ από επιχειρηματικό κολοσσό για να καλύψει την εγγύηση που απαιτούσε ο νόμος για τη συμμετοχή κάποιου στον διαγωνισμό.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Παππάς αρνείται τα όσα του έχουν καταλογιστεί και έχει υπεραμυνθεί της νομιμότητας της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Ακόμη, έχει κάνει λόγο για εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης.

Υπόθεση Novartis

Να παραπεμφθούν σε δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και τρεις ακόμη εισαγγελείς, πρώην στελέχη της εισαγγελίας Διαφθοράς σχετικά με τους χειρισμούς τους στην υπόθεση της Novartis, ζητεί με πρότασή της προς το Δικαστικό Συμβούλιο η αντεισαγγελέας Ελένη Μετσοβίτου – Φουρλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην πρότασή της, η οποία απαριθμεί 300 και πλέον σελίδες ζητεί να παραπεμφθούν σε δίκη ο κ. Παπαγγελόπουλος καθώς και η πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη που διενήργησε την έρευνα για την υπόθεση της Novartis και απέστειλε τον φάκελο για τους δέκα πολιτικούς στη Βουλή.

Aκόμη, η κυρία Μετσοβίτου – Φουρλή ζητεί να παραπεμφθούν σε δίκη και η πρώην επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης.

Η κατηγορία που η εισαγγελέας αποδίδει σε όλα τα παραπάνω πρόσωπα είναι σε βαθμό κακουργήματος και αφορά στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας. Το εν λόγω αδίκημα αφορά στους χειρισμούς της πρώην εισαγγελίας Διαφθοράς αναφορικά με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση της Νοvartis.

Ακόμη, με την εισαγγελική πρόταση ζητείται να μην εκδικασθεί το σκέλος εκείνο της υπόθεσης που αφορά στις καταγγελίες του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή για εκβιαστικές πρακτικές σε βάρος του από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης. Επίσης, απαλλακτική είναι η πρόταση της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου και για δημοσιογράφους που είχαν απολογηθεί στην ειδική ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου.

Συγκεκριμένα, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός ζητεί να μη γίνει καμία κατηγορία για κανένα από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, δημοσιογράφους Ι. Φιλιππάκη, Γιάννα Παπαδάκου, Αλέξανδρο Τάρκα, όπως και για τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη που είχε απολογηθεί για σειρά δημοσιευμάτων του.

Τον τελικό, ωστόσο, λόγο για το ποιοι από τους εμπλεκόμενους θα παραπεμφθούν σε δίκη και για ποια αδικήματα ενώπιον Ειδικού Δικαστηρίου τον έχει το Δικαστικό Συμβούλιο.