Επιστήμονες στην Αυστραλία διαπίστωσαν ότι ο κορονοϊός SARS-CoV-2 που προκαλεί τη λοίμωξη Covid-19, μπορεί να επιβιώσει έως και 28 μέρες πάνω σε επιφάνειες, όπως οι γυάλινες οθόνες των κινητών τηλεφώνων και ο ανοξείδωτος χάλυβας.

H μελέτη του εθνικού ερευνητικού κέντρου CSIRO, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Virology Journal», απέδειξε ότι ο κορονοϊός επιβιώνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών.

πέδειξε μάλιστα ότι ο ιός παρέμεινε ενεργός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε επιφάνειες που είναι λείες και συμπαγείς, συγκριτικά με το χρόνο επιβίωσής του σε πορώδεις και ανώμαλες επιφάνειες (όπως π.χ. πανί, όπου διατηρείται λιγότερο), καθώς και ότι επιζεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πάνω σε αμιγώς χάρτινα τραπεζογραμμάτια (χαρτονομίσματα) από ό,τι σε εκείνα που εμπεριέχουν πλαστική ύλη.

*(Το πείραμα διεξήχθη στο σκοτάδι. Η υπεριώδης ακτινοβολία έχει ήδη αποδειχθεί ότι σκοτώνει τον ιό.)

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να παραμείνει λοιμογόνος πάνω σε επιφάνειες για μεγάλες χρονικές περιόδους, κάτι που ενισχύει την ανάγκη για καθημερινές συνήθειες υγιεινής, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών και ο καθαρισμός των επιφανειών», τόνισε η δρ Ντέμπι Ίγκλς, αναπληρώτρια διευθύντρια του Αυστραλιανού Κέντρου Πρόληψης Νόσων (ACDP) του CSIRO.

«Σε θερμοκρασία 20 βαθμών Κελσίου, που είναι περίπου η θερμοκρασία δωματίου, βρήκαμε ότι ο ιός ήταν εξαιρετικά ανθεκτικός, και επιβιώνει για 28 μέρες πάνω σε λείες επιφάνειες, όπως το γυαλί των οθονών των κινητών τηλεφώνων. Παρόμοια πειράματα με τον ιό της γρίπης Α έχουν αποδείξει ότι επιβιώνει πάνω στις επιφάνειες έως και 17 ημέρες, γεγονός που δείχνει πόσο πιο ανθεκτικός είναι ο SARS-CoV-2».

Πειράματα σε θερμοκρασίες 30 και 40 βαθμών Κελσίου έδειξαν ότι όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, τόσο ο χρόνος επιβίωσης του κορονοϊού μειώνεται.

πό διερεύνηση πάντως παραμένει, σύμφωνα με τους Αυστραλούς επιστήμονες, το ιικό φορτίο κορονοϊού που απαιτείται (δηλαδή η λοιμογόνος δόση) για να μεταδοθεί η λοίμωξη Covid-19 από μια μολυσμένη επιφάνεια.

Οι διαφωνίες

καθηγητής Ron Eccles, πρώην διευθυντής του Common Cold Center στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, επέκρινε τη μελέτη και δήλωσε ότι η δημοσιοποίηση ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει για 28 ημέρες θα προκαλούσε «άσκοπο φόβο στο κοινό».

«Οι ιοί εξαπλώνονται σε επιφάνειες από βλέννα από βήχα ή φτάρνισμα, καθώς και από βρώμικα χέρια, και στη συγκεκριμένη μελέτη δεν χρησιμοποιήθηκε φρέσκια ανθρώπινη βλέννα ως μέσον για τη διάδοση του ιού».

"Η φρέσκια βλέννα είναι εχθρικό προς τους ιούς περιβάλλον, επειδή περιέχει πολλά λευκοκύτταρα που παράγουν ένζυμα για την καταστροφή ιών. Περιέχει επίσης αντισώματα και άλλες χημικές ουσίες για την εξουδετέρωσή τους.

"Κατά τη γνώμη μου, οι μολυσματικοί ιοί παραμένουν για λίγες ώρες στη βλέννα που επικάθεται σε επιφάνειες και όχι ημέρες."

Τον δε Ιούλιο στο Lancet, ο Emanuel Goldman, καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Rutgers, δήλωσε ότι «η πιθανότητα μετάδοσης μέσω άψυχων επιφανειών είναι σχετικά μικρή», ενώ την περασμένη εβδομάδα, η Monica Gandhi, καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, δήλωσε ότι ο κορονοϊός στο μεγαλύτερο ποσοστό του δεν εξαπλώθηκε μέσω επιφανειών.